Cijene voća dostigle su cijenu mesa

ljubuski.info

Cijene voća i povrća znatno su porasle u odnosu na ranije godine. Iako je o pozitivnim učincima na zdravlje suvišno govoriti, uz nekoliko stotina maraka kojima treba pokriti sve račune i mjesečne obveze, zdravo na tanjuru značajnom dijelu bh. građana postaje sve više nedostižno.

Cijene kilograma voća - borovnica, malina i trešanja - dostigle su cijenu kilograma mesa u mesnicama u Bosne i Hercegovine. Iznimno visoke cijene u usporedbi sa standardom građana, gotovo dvostruko skuplje nego lani.

Je li rast cijena voća i povrća bio neizbježan pitanje je na koje su za BHRT odgovorili iz Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine.

"Došli smo u situaciju na koju upozoravamo godinama - nema zaštite domaće proizvodnje, nema ništa, a cijene sad diktira uvozni lobi. Ako se država bude nastavila ponašati ovako maćehinski, bit će još gore", ističe Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Cijene nisu iste na svim štandovima, a neki čak kažu i da prodaja ide bolje kada je roba skuplja. Suglasni su da cijene diktiraju dobavljači, kao i vremenski uvjeti.

Kilogram malina i borovnica sada doseže čak 24 KM, dok su cijene jagoda i trešanja na pojedinim mjestima dostižu cijene od 9 i 10 KM po kilogramu. Izazov je to za mnoge kućne proračune, uz sve troškove života i nedostatna primanja.

BHRT

Glas naroda

katastrofa. Napumpali cijene do nebesa. Na kraju bace ili podijele.
Međutim život postaje neodrživ.

Skup kalakamon samo pumpaju

preparati za zaštitu voća kao i NPK su preskupi, a samim tim je i voće poskupilo,

Polja u korovu, neće niko da sadi voće, svi bi glumili gospodu, ispijali kave i kukali kako je voće preskupo.

Rat u Ukrajini

Da ,vidimo, voće, kod nas ne uspijevaju borovnice, čak ni maline, a svi smo ih željni. Jagode bi se mogle uzgajati ali samo u rano proljeće. Podneblje idealno za trišnje i višnje, samo one prekratko traju. Jabuke napadaju razne bolesti i bolje ih neuzgajat ako će ih stalno tretirat.

Jabi sadijo oću poticaj i plastenik od kradezea.

Nema više đaba jest, ovi što glume čistunce i "gradžane" došlo vrime da se uznojite i zaprljate.

Ići direkt kod proizvođača kupovati. U ovom lancu najgore prođe "prva" i "zadnja "ruka. Onaj sto proizvodi i prodaje ne zaradi puno a onaj što kupuje po marketima/centrima plati to bogatstvo. Najbolje prođe "srednja" ruka, sitno plati a skupo preproda.

Tu se kao i obično ide na količinu. Proizvođač se nema kad zaje... sa kupcima, dođe pa traži jednu jabuku, dvije, pola kila, jel ti prskano to (a tamo se nalije kole i nutele za doruča), pa dođe da opipa, svaku ponaosob, cijena 1 marku, on bi za pola, bira koju će i kakvu će... znači idi u supermarket i pipaj koliko god hoćeš i cjenkaj se tamo ako možeš!

Trenutno stanje u društvu je takvo da je sramota raditi i proizvoditi, sve se može uvesti, sve nekakvi poslovni ljudi, sve sami uvoznici i zastupnici, firma ledina.

Ne isplati se ništa sadit !

Cijene voća dostigle su cijenu mesa
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari