Prostori za pušenje u ugostiteljskim objektima moraju ispunjavati 16. uvjeta

ljubuski.info

Pravilnik o uvjetima za posebne prostore za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja, koji je objavljen u "Službenim novinama Federacije BiH", broj 41/24, stupa na snagu u četvrtak, priopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.
Pravilnik

Pravilnik je izrađen na osnovu Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje ("Službene novine Federacije BiH", broj 38/22), a odredbama Pravilnika obuhvaćena su pravna lica, u čijim objektima postoje izuzeci od zabrane pušenja u skladu s ovim zakonom, bilo da su u njihovom vlasništvu ili su im dani na korištenje, koji su dužni uskladiti svoj rad u roku od šest mjeseci od dana stupanja Pravilnika na snagu.

Navedenim Pravilnikom propisano je da vlasnik ili drugo odgovorno lice ugostiteljskog objekta, prema klasifikaciji i kategorizaciji u ovoj grupi u skladu s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, može osigurati poseban prostor za pušenje odvojen od nepušačke zone, uz ispunjavanje uvjeta iz čl. 10. i 11. ovog pravilnika.

Članom 10. navedenog Pravilnika propisano je da prostor za pušenje u ugostiteljskim objektima mora ispunjavati sljedeće uvjete:

1. Prostor mora biti uređen tako da iz njega nije moguć protok zraka zagađenog duhanskim dimom u drugi prostor.

2. Površina prostora ne smije biti manja od 10 m2.

3. Prostor ne smije zauzimati više od 20% ukupne površine uslužnog prostora.

4. Prostor ne smije biti namijenjen prelazu u druge prostore.

5. Prostor ne smije obuhvaćati šank.

6. U prostoru se ne smije konzumirati hrana.

7. Prostor za pušenje mora biti zatvorena prostorija s cijelom površinom svih pripadajućih zidova i stropa, s vratima koja se moraju samostalno zatvarati i koja ne smiju biti otvorena. Zatvoreni prozori i vrata smatraju se dijelom zida.

8. Iznad ili uz vrata prostora za pušenje mora se nalaziti oznaka: "Prostor za pušenje. Pušenje je štetno za vaše zdravlje", kao i oznaka zabrane ulaska maloljetnim licima u prostor za pušenje.

9. Ispred ulaza u prostor za pušenje mora se osigurati da se u slučaju kvara ventilacijskog sustava automatski pojavi oznaka: "Zabranjeno pušenje zbog kvara na ventilacijskom sustavu".

10. Prostor za pušenje mora biti opremljen ventilacijskim sustavom i sustavom za filtriranje koji je sastavni dio prostora za pušenje i koji je fizički odvojen od drugog ventilacijskog sustava zatvorenog javnog prostora u kojem je prostor za pušenje.

Duhanskim dimom zagađen zrak iz prostorije za pušenje ne smije prelaziti u druge zatvorene prostorije zatvorenoga javnog prostora.

11. Ventilacijski sistem prostora za pušenje mora raditi automatski i osiguravati da nema istjecanja dima u druge zatvorene prostorije zatvorenog javnog prostora.

12. Ventilacijskim sistemom prostora za pušenje mora se, u odnosu na zatvoren prostor iz kojeg se ulazi u prostor za pušenje, u samom prostoru za pušenje osigurati podpritisak od najmanje 5 Pa uz zatvorena vrata prostora za pušenje.

13. Prostor za pušenje mora biti opremljen uređajem za mjerenje i prikazivanje podataka o podpritisku.

14. Ventilacijskim sustavom u prostoru za pušenje mora biti osiguran dovod zraka iz otvorenog prostora ili iz zatvorenog prostora u kojem je pušenje zabranjeno.

15. Sustav izmjene zraka mora se pročišćavati tako da je najmanja osigurana količina dodatnog zraka 30 litara u sekundi po licu na osnovu indeksa popunjenosti prostora od 0,7 lice/m2.

16. Sustav za filtriranje mora biti ugrađen i na dovod zraka u prostor za pušenje i na odvod zraka iz prostora za pušenje. Filtracija dovodnog zraka mora biti minimalno s filterom klase F8 (odnosno da odgovara standardu BAS EN ISO 16890-1:2018), to jest ePM1 75%.

Filtracija odvodnog zraka mora biti minimalno s kombinovanim filterom koji se sastoji od filtera klase F9 (odnosno da odgovara standardu BAS EN ISO 16890-1:2018), to jest ePM1 90%, i aktivnog ugljena.

Objekti u kojima se poslužuje samo piće

Članom 11. navedenog Pravilnika propisani su uvjeti za određivanje prostora za pušenje u ugostiteljskom objektu u kojem se isključivo poslužuje piće:

U ugostiteljskom objektu u kojem se isključivo poslužuje piće, a u kojem nije moguće ispuniti uvjete iz člana 10. točke b) i c) ovog pravilnika (to jest objekti koji svojom kvadraturom uslužnog prostora ne prelaze 50 m2), vlasnik ili drugo odgovorno lice ugostiteljskog objekta može cijeli uslužni prostor odrediti prostorom za pušenje, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

Prostor za pušenje iz stava (1.) ovoga člana mora ispunjavati sljedeće uvjete:

1. Ventilacijski sustav koji omogućuje najmanje 10 izmjena zraka na sat.

2. Dovod i odvod zraka zagađenog duhanskim dimom iz pušačkog prostora u otvoreni prostor mora se osigurati sustavom za filtriranje.

3. Sustav za filtriranje mora biti ugrađen i na dovod vazduha u prostoriju za pušenje i na odvod zraka iz prostorije za pušenje. Filtracija dovodnog zraka mora biti minimalno s filterom klase F8 (odnosno odgovarati standardu BAS EN ISO 16890-1:2018), to jest ePM1 75%.

Filtracija odvodnog zraka mora biti minimalno s kombiniranim filterom koji se sastoji od filtera klase F9 (odnosno da odgovara standardu BAS EN ISO 16890-1:2018), to jest ePM1 90%, i aktivnog ugljena.

Napominju kako se pri utvrđivanju uvjeta za prostore za pušenje u ugostiteljskim objektima uvaženi propisi o ugostiteljskoj djelatnosti.

Također, uvažena su iskustva drugih zemalja u pogledu obveze da prostor za pušenje ne može biti u određenim prolazima (u većim objektima) te tehnički uvjet razdvajanja uobičajenih ventilacijskih sustava od sustava za filtriranje zraka u prostorima za pušenje, kao i zakonska obveza da se decidno zabrani ulazak i boravak osobama mlađim od 18 godina u te prostore/prostorije.

Detalji

Važno je naglasiti da su Pravilnikom propisani, odvojeno, uvjeti za ugostiteljske smještajne objekte (član 12.).

Takođe, Pravilnikom su detaljno propisani uvjeti za prostorije za pušenje u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju licima s duševnim smetnjama, u ustanovama za palijativnu njegu, ustanovama za njegu starijih lica i u ustanovama namijenjenim za izdržavanje kazne.

U posebnom Poglavlju regulirani su i uvjeti koje mora ispunjavati prostor za pušenje na aerodromu.

Kompletan Pravilnik o uvjetima za posebne prostore za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja dostupan je na web stranici Federalnog ministarstva zdravstva.

Također, sutra na snagu stupa i Pravilnik o obliku i sadržaju oznaka o zabrani prodaje i zabrani pušenja.

Glas naroda

Moraju i ceste ispunjavati mnoge uvjete ali ne ispunjavaju nijedan a nitko za to ne odgovara. Ili se zakoni odnose i provode samo nad običnim čovjekom?

Svi smo popušili

Prostori za pušenje u ugostiteljskim objektima moraju ispunjavati 16. uvjeta
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari