Omjer prosječne plaće i troškova života u BiH

ljubuski.info

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec svibanj 2024. godine iznosi 2.950,10 KM.

Istovremeno, prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec ožujak 2024. iznosila je 1.335 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku). Minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH iznosi 619 KM.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom tako iznosi tek 45,25%. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom je 20,98%.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi postotak zastupljenosti pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj košarici):

Prehrana – 43,84%
Stanovanje i komunalne usluge – 13,06%
Higijena i održavanje zdravlja – 8,59%
Obrazovanje i kultura – 10,85%
Odjeća i obuća – 12,20%
Prijevoz – 4,68%
Održavanje domaćinstva – 6,78%

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

Jabuka.tv

Glas naroda

Ma daj nemojte Prijevoz Stan i
Komunalne usluge manje od 18 %.To more ako je plata 5000.Km neto

Može možda ako imaš svoj stan i službeno auto

To more samo Vedran i Toni ,nekad je mogo viktor sam manje službeno voza

Dobro ovi gost gori kaže političari što imaju državno auto i svoj stan.18 %je dosta.

Omjer prosječne plaće i troškova života u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari