Što umirovljenicima donosi formiranje Vijeća umirovljenika?

ljubuski.info

Većina zemalja okruženja i Europske unije poznaje određene oblike institucionalnog sudjelovanja u donošenju odluka koje se odnose na osobe treće životne dobi.

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike donijela zaključak o prihvaćanju informacije ovog ministarstva o potrebi formiranja vijeća umirovljenika Federacije BiH.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zaduženo je ovim zaključkom u roku od tri mjeseca s predstavnicima Saveza udruga umirovljenika u FBiH Sarajevo te Saveza županijskih udruga umirovljenika u FBiH Mostar usuglasiti tekst sporazuma o osnivanju vijeća umirovljenika u FBiH koji će dostaviti federalnoj Vladi na razmatranje.

Ministarstvo napominje da bi se formiranjem vijeća umirovljenika FBiH na osnovi sporazuma između Vlade i predstavnika umirovljenika mogla utvrditi načela djelovanja, sastav, način odlučivanja, djelokrug rada i nadležnosti.

Objašnjeno je da bi vijeće bilo uspostavljeno u cilju vođenja zajedničke djelatnosti socijalnih partnera u području mirovinskog i invalidskog osiguranja, afirmacije i zaštite prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja, kao i razvijanja socijalnog dijaloga u ovom segmentu.

Također, u informaciji se navodi da bi vijeće umirovljenika imalo savjetodavni karakter. Među ostalim, bilo bi nadležno pratiti, razmatrati i ocjenjivati utjecaj socijalne politike i mjera na razvoj i socijalnu stabilnost mirovinskog sustava.

Razmatralo bi i predlagalo izmjenu propisa iz oblasti mirovinskog i invalidskog osiguranja te razmatralo nacrte zakona, podzakonskih akata, programa i drugih dokumenata iz djelokruga svog rada, a mišljenja o tim dokumentima putem resornog ministarstva dostavljala bi se Vladi Federacije BiH.

Vijeće bi, obrazloženo je u informaciji, pratilo i primjenu zakona i ostvarivanje prava iz oblasti MIO te predlagalo nadležnim tijelima i institucijama mjere za ostvarivanje i unaprjeđenje tih prava.

Ovo ministarstvo je u informaciji navelo i da većina zemalja okruženja i Europske unije poznaje određene oblike institucionalnog sudjelovanja u donošenju odluka, koje se odnose na osobe treće životne dobi.

U tom smislu napomenuto je da se kao polazna osnova često navodi i odredba iz Povelje EU-a o temeljnim pravima, čija je primjena u praksi dovela do različitih oblika zaštite koji podrazumijevaju aktivno i institucionalno sudjelovanje umirovljenika u postupcima donošenja odluka o statusu i pravima ove populacije.

Što će umirovljenicima donijeti formiranje vijeća umirovljenika FBiH, objasnio je Ivan Kožul, predsjednik Saveza županijskih udruga umirovljenika u Federaciji BiH.

Vijeće umirovljenika već postoji u Republici Hrvatskoj i pozitivna je stvar. U njega ulaze predstavnici umirovljenika, predstavnici Vlade te se prijedlozi i odluke donose glasovanjem.

To je dobar način rada. Vijeće ima obvezu sastajati se i raspravljati o pitanjima koja su u tom trenutku važna za umirovljenike, kazao je Kožul.

Bunt umirovljenika sve je veći i ako ne dođe do izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju Federacije Bosne i Hercegovine, izvjesni su prosvjedi. Glavni zahtjev odnosi se na izmjenu članka koji se odnosi na redovito usklađivanje mirovina.

Zato traže da se taj članak mijenja, da se umjesto stope rasta bruto domaćeg proizvoda ide na stopu rasta prosječne plaće u Federaciji BiH, kako imaju i sve druge zemlje, jer bi to bilo puno povoljnije za umirovljenike i tako bi se omogućilo da im usklađivanje mirovina bude u većem postotku.

Umirovljenici u FBiH traže od nadležnih jednokratnu novčanu pomoć. Neće to riješiti sve njihove probleme, ali će barem ublažiti tešku financijsku situaciju u kojoj se nalaze. No, još uvijek nije sigurno hoće li njihov zahtjev biti ispunjen.

U utorak idemo u Sarajevo na sastanak kod premijera Federacije, a cilj nam je da nešto dobije ova najzapostavljenija populacija u Federaciji, bar kad su u pitanju oni umirovljenici s najnižim mirovinama.

U ovom trenutku ne možemo dobiti povećanje mirovina jer, kako se nadležni pravdaju, zakon to ne dopušta.

Mi ćemo u utorak tražiti izmjene zakona jer nam zakon koji je trenutačno na snazi više ne služi.

Ako bi on i dalje ostao, mi bismo opet nazadovali kako smo nazadovali dvadeset godina, od 1998. godine do 2018. godine. To nećemo dopustiti, kaže Kožul.

Na pitanje što bi umirovljenicima značilo da je vijeće već formirano, Kožul dodaje:

Da u ovom trenutku imamo formirano Vijeće umirovljenika FBiH, bolja bi bila naša pregovaračka pozicija i nadam se da će se ono uskoro formirati, istaknuo je Kožul.

Večernji list

Glas naroda

Ne donosi umirovljenicima ništa samo potplate pregovarače i njima dobro.
A 70% umirovljenika prima minimalne mirovine pa I oni koji su radili 40 godina,kad plate lijekove i režije I sad.u sedmom i osmom desetljeću gladuju,a radili do 65 godina.

[ * neprimjereno * ] napisali zakon o mirovinskom,kako stankama odgovara.Zabavit će se o jadu,kad tad..

Što umirovljenicima donosi formiranje Vijeća umirovljenika?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari