Objavljen pravilnik o zabrani pušenja za ugostitelje i goste

ljubuski.info

Implementacija Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih duhanskih proizvoda za pušenje počela je donošenjem Pravilnika o uvjetima za posebne prostore za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja, koji je objavljen u Službenim novinama Federacije 5. lipnja, a stupa na snagu 13. lipnja ove godine.

50 i više kvadrata

Iz Gospodarske komore FBiH navode da Zakon donosi značajne promjene u regulaciji pušenja u zatvorenim javnim i ugostiteljskim objektima širom Federacije BiH, a Pravilnik pruža jasne smjernice i precizira uvjete koje je potrebno ispuniti kako bi se ispoštovale zakonske odredbe.

Pravilnik dijeli ugostiteljske objekte na one do i više od 50 četvornih metara i unosi razliku između objekata u kojima se služi hrana i piće i isključivo piće. Slijedom toga, razlikuju se i uvjeti koje je potrebno ispuniti u skladu s novim zakonskim odredbama o zabrani pušenja.

Vlasnici objekata površine do 50m2 u kojima se služi samo piće mogu odlučiti hoće li će objekt biti pušačkog ili nepušačkog tipa. Ako se dozvoli pušenje, prostor će biti potrebno opremiti sistemom ventilacije i filtracije zraka, kao i uređajem za mjerenje i prikazivanje podataka o podtlaku.

U objektima gdje je zabranjeno pušenje nije zabranjena upotreba tehnologije zagrijavanja duhana, te vlasnici objekata ne moraju vršiti preinake prostora.

Fizičko odvajanje prostora

Za vlasnike objekata većih od 50 četvornih metara u kojima se služi samo piće ili se pored pića služi i hrana, Pravilnik predviđa obavezne mjere koji trebaju poduzeti kako bi se osiguralo poštovanje zabrane pušenja.

Mjere, između ostalog, uključuju fizičko odvajanje prostora za pušenje koji ne smije biti manji od 10m2, niti veći od 20 posto ukupne površine prostora; opremanje prostora sistemom ventilacije i filtracije zraka; unutar pušačke zone ne smije biti postavljen šank niti se smije služiti hrana. U zonama gdje je zabranjeno pušenje nije zabranjeno korištenje tehnologije zagrijavanja duhana.

Za objekte manje od 50m2 u kojima se služi hrana i piće, pušenje je u potpunosti zabranjeno. Upotreba tehnologije zagrijavanja duhana nije zabranjena, a od vlasnika objekata se ne zahtijevaju preinake prostora.

Pola godine prilagodbe

Zakonodavac je vlasnicima ugostiteljskih objekata ostavio period od šest mjeseci za prilagodbu poslovanja novim zakonskim odredbama. Proces će se odvijati pod budnim okom Federalne i kantonalnih uprava za inspekcijske poslove.

Pored obveznih mjera, Zakonom su određene i novčane kazne za sve one koji ne budu poštovali zakonske odredbe, čija primjena počinje nakon isteka polugodišnjeg roka prilagodbe, međutim odredbe o zabrani pušenja i kažnjavanju fizičkih lica kreće stupanjem na snagu ovog Pravilnika.

Novčanom kaznom od 100 KM kaznit će se svako fizičko lice za kršenje odredbe o zabrani pušenja.

Provođenje zabrane pušenja obvezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora.

U prostorima i mjestima gdje je pušenje zabranjeno, ne smiju biti postavljene pepeljare ili druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela.

U slučaju da osoba ne poštuje zabranu pušenja, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan je lice: opomenuti; uskratiti uslugu; zatražiti od osobe da napusti prostor.

Pravna lica suočavaju se s kaznom od 2.000 do 5.000 KM, dok odgovorna lica mogu biti kažnjena u rasponu od 300 do 1.000 KM.

''U tom procesu, Gospodarska komora FBiH stoji na raspolaganju svim svojim članovima za sve dodatne informacije i asistenciju'', priopćeno je iz PKFBiH.

Glas naroda

Napokon mogu sjest u kafić da se ne dušim u otrovu

Konačno normalno doć na piće, a ne dimi neka brlja od duvana smrdi do parkinga a kamo li u objektu. Ko će pušit nek puši doma

Ti ostani doma i uzivaj u cistom zraku

Tako je

Onda idi u slastičarnu na piće

Pa mogli ste napisat da nema pušenja od sv.Ante, 13.6 ljudi bi bolje razumili i upamtili.

E neka
Dosta terora ovih hanumEtina dugih kandza i tankih cigara
Fuj

Ova tri komemtara, bit će, napisala sve jedna te ista osoba

Samo pušite naplaćate se kazni

Kad će se kažnjavat trovanje zraka paremima što isparavaju sa napudranih pudlica na dvi noge?

Zato triba pušit travu,zabrana se odnosi na duvan

Sadi travu, čupaj duvan!

A di su tu ljudska prava,meni ako pusim su ugrozena,zbog ovih eko osvjestenih,moramo postivat svaciji izbor.o

Zabrana pušenja, zabrana reklamiranja cigareta, zabrana reklamiranja alkohola, zabrana uzimanja droge, a a nema zabrane reklamiranja kladionica

Objavljen pravilnik o zabrani pušenja za ugostitelje i goste
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari