Sutkinja iz Širokog Brijega disciplinski kažnjena smanjenjem plaće na četiri mjeseca

ljubuski.info

Radmila Mandić, sutkinja Općinskog suda u Širokom Brijegu, sankcionirana je smanjenjem plaće od deset posto na razdoblje od četiri mjeseca zbog više disciplinskih prekršaja.

U odluci Prvostupanjske disciplinske komisije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) se navodi da je Mandić počinila disciplinski prekršaj “donošenje odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka”.

Prekršila Zakon o kaznenom postupku

Mandić je, navodi se, donijela odluku kojom je odbila žalbe osumnjičenih, te propustila da postupi po uputi drugostupanjskog suda i donese odluku o prijedlogu tužiteljstva za produženje pritvora, čime je prekršila Zakon o kaznenom postupku Federacije.

“Tužena je odlučivši o žalbama osumnjičenih, što je u nadležnosti višeg suda, prekršila Zakon o kaznenom postupku Federacije BiH, kojim je propisano da o žalbi protiv rješenja donesenog u prvom stupnju odlučuje vijeće apelacijskog odjela višeg suda”, navodi se u odluci.

Mandić je proglašena odgovornom i za disciplinski prekršaj “neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti suca ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudaca”.

“Tužena je propustila da odluči o Prijedlogu za donošenje dopune presude i o Zahtjevu za ispravku presude u razdoblju od četiri godine i četiri mjeseca (…) što je imalo za posljedicu da prvostupanjska presuda, kojom nije odlučeno o dijelu tužbenog zahtjeva koji se odnosi na obračun zakonske zatezne kamate i o dijelu troškova postupka, postane pravosnažna”, piše u odluci.

Nepažljivo obavljala dužnost

Mandić je, postupajući kao sudac izvjestitelj u jednom predmetu, propustila da u zakonski određenom roku od tri dana od dana prijema donese odluku o žalbi tužiteljstva izjavljenoj na rješenje kojim se produžavaju izrečene mjere zabrane, nakon čega je po proteku razdoblja od 20 dana donijela rješenje kojim se odbija žalba tužiteljstva kao neutemeljena i potvrđuje prvostupanjsko rješenje.

U odluci se dalje navodi da je tužena, nepažljivo obavljajući svoju službenu dužnost, donijela presudu prepisujući dijelove iz obrazloženja druge presude. Posljedica toga je da predmetna presuda obiluje sadržajem koji se ne odnosi na predmetni spor, niti se tiče činjenica utvrđenih u postupku, čime je počinila disciplinski prekršaj “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti”.

Mandić je, tijekom svjedočenja u disciplinskom postupku koji se vodi protiv nje, priznala grešku pri izradi presude za klevetu protiv Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Kao otežavajuće okolnosti su cijenjene činjenice da je tuženoj utvrđena odgovornost za počinjena tri disciplinska prekršaja koja je počinila s četiri radnje, te da je prekršaje počinila iz svjesnog nehaja.

“Prvostupanjska disciplinska komisija smatra da je izrečena disciplinska mjera smanjenje plaće za deset posto na razdoblje od četiri mjeseca u potpunosti adekvatna stupnju disciplinske odgovornosti, posljedicama počinjenih disciplinskih prekršaja i svim drugim okolnostima konkretnog slučaja”, navodi se u odluci i dodaje da “nijedna druga disciplinska mjera ne bi bila adekvatna počinjenim radnjama tužene i posljedicama koje su nastupile po pravosuđe BiH i pravosudnu funkciju koju tužena obavlja”.

Ova odluka objavljena je u anonimiziranom obliku, ali na osnovu broja disciplinskog predmeta i činjeničnog opisa, Detektor može potvrditi da je riječ o odluci koja se odnosi na sutkinju Mandić.

Na ovu odluku je dozvoljena žalba Drugostupanjskoj disciplinskoj komisiji VSTV-a.

Detektor

Glas naroda

Njoj je najveća kazna što je to objavljeno u javnosti i što je javnost saznala da se radi o necasnoj sutkinji.

Sve njene presude vratiti na početak a nju strpati u zatvor na malo više.Zar je to sutkinja?!

Jao kazne, 10%? Jel se netko tu zeza s nama?

Nisu je kaznili nego nagradili. Sramotna odluka o snižavanju plaće sa 4000 km na 3000 km. Za dugogodišnji nerad najblaža sankcija. Štali sa presudama koje je donosila. Ostaće prepisane. Sve presude u zadnji pet godina pročešljati što je ova sutkinja presudila.

Čuli deset posto od 4000 = 3000 jel moguće da ima i ovakvi danas?

Haja cirkusa

Da joj skoroz ukinu plaću nikakva joj to kazna nije jer većina zarade je na crno u kuverti

Da je pravde ova bi isti tren dobila otkaz..i zabrana rada u struci..a da ima imalo morala i karaktera povukla bi se.a ovako sta je briga đon obraz..sramota

Sramota da ne može biti veća. "Nepažljivo obavljala dužnost"
Sve projekcija. Sve po babu i stričevima.
"Mali čovjek uvijek plaća cijenu" Meni ga više nebi radila, ne bih joj povjerila ni poslove u arhivi a kamoli sudački posao.
Sramota.... Pravna država ne postoji.. Užas

Kad je ona prekršila zakon o kaznenom postupku onda je to u redu. Ali kad ti kažu sud sudi po pravu onda se upitaš kakvo je to pravo i zašto je nedostižno

Firma iz Širokog vodi 100 radnika na europsko prvenstvo u nogometu. To je vijest!

Koja glu.post! Zato nam i je ovako što vam daju kruva i igara

Živio HDZ opasna kazna.

Hlopovsko proljeće!?
Hopovluk u cvatu,probeharalo,ništa nova na zapadu!?

Što se čudimo, presudu i kaznu su donijeli SUDCI, njezini prijatelji sudci koji rade isto kao i notorna sudkinja Radmila Mandić!!!

Etotiga đadru kakav je to sud oće pata

Kako će sad na posao dolaziti kad se zna da su joj presude prepisane i zakašnjele. Kako će taj isti sud bilo koga kazniti kad svoju sutkinju štiti. Jadna suda i države.....

Ružna ko [ * neprimjereno * ]

blago kriminalcima s ovakvim sustavom

Je li sudac Zeljko još sudac ? Šta mu je službenica Zeljko u Zagrebu iz afere Saucha ?

Možda sestra

Čim je vidiš odmah ti padne na pamet Čovićeva izvrsnost, a slične i još gore su i druge sutkinje u Općinskom sudu Široki Brijeg. Zbog Čovićeve izvrsnosti vlada opće bezakonje, kriminal i korupcija, a narod propada i masovno seli.

Sutkinja iz Širokog Brijega disciplinski kažnjena smanjenjem plaće na četiri mjeseca
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari