Prosječna mirovina u BiH gotovo četiri puta manja od prosjeka zemalja Europske unije

ljubuski.info

Prosječna mirovina u Federaciji BiH iznosi 622,75 KM (319 eura), a u Republici Srpskoj 591 KM (303,07 eura). Dakle, u BiH se iznos prosječne mirovine kreće oko 311 eura, što je gotovo četiri puta manje od prosjeka zemalja Europske unije.

Najvišim starosnim mirovinama mogu se pohvaliti stanovnici nordijskih zemalja, dok su, očekivano, najniže na Balkanu. U 2021. prosječni mjesečni bruto izdaci za starosnu mirovinu po korisniku unutar EU-a uvelike su varirali, od čak 2575 eura u Luksemburgu do niskih 226 eura u Bugarskoj.

Bugarska i Albanija najlošije

Prema podacima koji su uzeti s Eurostata, prosjek Europske unije iznosio je 1224 eura. Najviše prosječne starosne mirovine u Europskoj uniji, prema podacima Eurostata, imaju umirovljenici u Luksemburgu (2575 eura) i Danskoj (2417 eura). Nadalje, prosječna starosna mirovina na Islandu je 2762 eura, Švicarskoj

2138 eura, Austriji 1962, Irskoj 1906, Italiji 1561, Njemačkoj 1440, Sloveniji 692, Poljskoj 538, a Mađarskoj 398 eura. Hrvatska se, očekivano, našla pri dnu ljestvice, odnosno na 28. mjestu od 36 zemalja – s 580 eura, dok je u Sloveniji 785 eura. Najniže prosječne starosne mirovine imaju Bugarska i Albanija.

Prosječna mirovina u Srbiji trenutačno je oko 392 eura, Crnoj Gori 488 eura, a zanimljivo je da najniža mirovina u ovoj zemlji iznosi 450 eura

Zahvaljujući prelasku na riznicu mirovinski sustavi u BiH su stabilni. Međutim, najveći broj umirovljenika prima iznos najniže mirovine, koja u FBiH iznosi 573,53 KM

Prosječna mirovina u Federaciji BiH iznosi 622,75 KM (319 eura), a u Republici Srpskoj 591 KM (303,07 eura), dakle u BiH se iznos prosječne mirovine kreće oko 311 eura, što je gotovo četiri puta manje od prosjeka zemalja Europske unije. Prosječna mirovina korisnika samostalne mirovine u Federaciji BiH nakon posljednjeg usklađivanja iznosi 722,56 KM (370 eura).

Kada je riječ o okružju, u Srbiji su od 1. siječnja ove godine mirovine koje se isplaćuju usklađene u visini od 9,2 posto. Prosječna mirovina u Srbiji trenutačno je 45.739 dinara, odnosno blizu 765 KM (392 eura).

I njihovo usklađivanje, dva puta godišnje, prati rast plaća i troškova života. U Crnoj Gori se itekako mogu pohvaliti visinom prosječne mirovine. Prema posljednjim podacima, taj iznos je bio 488 eura, odnosno 963 KM. Mirovine u toj susjednoj državi usklađuju se redovito tri puta godišnje, odnosno svakog četvrtog mjeseca, a zanimljivo je da najniža mirovina u Crnoj Gori iznosi 450 eura.

Prema istraživanju Eurobarometra iz 2023., koje je provelo Europsko tijelo za mirovinsko osiguranje (EIOPA), samo 42 posto potrošača u Uniji uvjereno je da će imati dovoljno novca za ugodan život tijekom mirovine.

Mirovinski sustavi

Razine povjerenja pokazuju značajne varijacije među zemljama, s najvećim povjerenjem u Luksemburgu (61 posto), Nizozemskoj (59 posto) i Danskoj (58 posto). S druge strane, najniže razine povjerenja vidljive su u Latviji (23 posto), Sloveniji (27 posto) i Poljskoj (28 posto). Euronews je pronašao snažnu pozitivnu korelaciju između razine financijskog povjerenja u ugodan život tijekom umirovljenja i iznosa mjesečne starosne mirovine.

Ova korelacija pokazuje da više razine povjerenja prevladavaju u zemljama s višim mirovinama, a povjerenje ima tendenciju pada u zemljama s nižim iznosima mirovina. – Način na koji su mirovinski sustavi trenutačno osmišljeni ostavlja sve veći broj ljudi u opasnosti od siromaštva u starijoj dobi.

Taj je trend u suprotnosti s naporima EU-a da smanji siromaštvo – upozoreno je na brifingu Europskog parlamenta. Zahvaljujući prelasku na riznicu, mirovinski sustavi u Bosni i Hercegovini su stabilni, međutim, najveći broj umirovljenika prima iznos najniže mirovine, koja u Federaciji BiH iznosi 573,53 KM, što ih čini kategorijom stanovništva koja živi u siromaštvu.

Zbog navedenog su predstavnici udruga umirovljenika u više navrata tražili dodatni rast mirovina. Resorni ministar u ovom bh. entitetu na sastancima s predstavnicima umirovljenika u više je navrata istaknuo kako je riječ o problemu koji se treba riješiti sustavno.

Večernji list

Glas naroda

Zato su cijene u rangu EU a prehrambenih proizvoda i više

Prosječna mirovina u BiH gotovo četiri puta manja od prosjeka zemalja Europske unije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari