Pažljivo prilikom odlaska na more, na granici Hrvatske ogromne kazne za meso i cigarete

ljubuski.info

Unatoč brojnim upozorenjima nadležnih institucija iz godine u godinu o tome što se sve smije prenijeti preko granice, građani BiH koji putuju u susjedne zemlje, pogotovo u Hrvatsku, prilično su neinformirani i riskiraju platiti rigorozne kazne.

Dolaskom toplijih dana građani Bosne i Hercegovine odlaze na jednodnevne ili vikend-posjete Jadranu, piše Večernji list BiH. Svake godine postavlja se pitanje što se legalno smije, a što ne smije nositi preko granice, koliko kutija cigareta smije biti u autu, hoće li vam "zalijepiti" kaznu ako u prtljažniku pronađu dva koluta sira, paštete, salame, je li dopušteno prenositi jednaku količinu piva i vina, što je sa žestokim alkoholnim pićima...

Unatoč brojnim upozorenjima nadležnih institucija iz godine u godinu o tome što se sve smije prenijeti preko granice, građani BiH koji putuju u susjedne zemlje, pogotovo u Hrvatsku, prilično su neinformirani i riskiraju platiti rigorozne kazne.

Pravila Schengena

Tako, primjerice, u Hrvatsku ne možete unijeti ni sendvič s mesnim nareskom ili jogurt jer se meso i mliječni proizvodi ne smiju unositi u tu zemlju u kojoj su, pogotovo tijekom ljetne sezone, pojačane i pooštrene kontrole na graničnim prijelazima.

Moguće je prenijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara ili 50 grama duhana. Možete kombinirati bilo koje od tih duhanskih proizvoda, ali ne smijete premašiti ukupnu dopuštenu količinu.

Možete nositi drugu vrijednu robu poput parfema, ali u maksimalnoj vrijednosti do 300 eura po putniku - objavljeno je na stranici Carinske uprave Republike Hrvatske.

Od 1. siječnja 2021. na snagu je stupio novi pravilnik o oslobađanju od PDV-a i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država, u koje se ubraja i BiH. Tako sada putnici, umjesto 10 kutija cigareta, koliko su do tada mogli prenijeti bez plaćanja davanja u osobnoj prtljazi, preko granice mogu prenijeti samo dvije kutije.

Pravilo je rigorozno i bolje je strogo ga poštovati jer su zabilježeni slučajevi u kojima su građani BiH platili kaznu višu od 500 eura jer su na graničnom prijelazu imali šest kutija cigareta. Preko hrvatske granice ne smiju se unositi meso ni mliječni proizvodi, ali je dopušteno najviše dva kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i najviše dva kilograma hrane za kućne ljubimce.

Dopušten je unos kruha, kolača, keksa, vafli, čokolade, dok se med, jaja i proizvodi od jaja, meso puževa i žablji kraci mogu unijeti u količini do dva kilograma po osobi.

Preko granice možete unijeti četiri litre vina i 16 litara piva te sveukupno jednu od ovih kategorija: jednu litru jakog pića s više od 22 posto vol. alkohola (npr. votka ili džin) ili jednu litru etilnog alkohola s 80 posto vol. alkohola ili dvije litre "pojačanog" vina (npr. sherry ili porto) ili pjenušavo vino.

Za unošenje ili pokušaj unošenja robe u carinsko područje Europske unije na skriven način te za nepodnošenje carinske deklaracije za robu ili dio robe, ako je riječ o robi komercijalne prirode ili robi za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu, propisana je novčana kazna za fizičku osobu od 800 KM do 25.000 KM.

Prijenos novca

Također, ako preko granice Republike Hrvatske planirate nositi više od 10.000 eura u gotovini (ili u protuvrijednosti tog iznosa u drugim valutama, uključujući valute koje više nisu u optjecaju, ali ih banke prihvaćaju za konverziju), morate ih prijaviti carinskim tijelima podnošenjem obrasca EU-a za prijavu gotovine.

Ako to ne učinite ili je prijava neispravna ili nepotpuna, možete dobiti kaznu. Imajte na umu da carinska tijela na vanjskim granicama Schengena mogu provoditi pojedinačne provjere, kao i provjere prtljage i vozila. Carinska tijela intervenirat će i ako postoje sumnjivi proizvodi ili naznake da je gotovina povezana s kriminalnom aktivnosti, čak i ako je iznos ispod praga od 10.000 eura.

S druge strane, ako krenete na crnogorsku obalu Jadrana, imajte u vidu da se u Crnu Goru može unijeti 200 cigareta ili 50 cigara ili 100 cigarilosa, litra žestokog alkoholnog pića, dvije litre vina, svježe voće i povrće ukupne težine do 5 kilograma, proizvodi za prehranu djece i dijetetska hrana koja se koristi iz medicinskih razloga, razumna količina lijekova za osobnu upotrebu...

Večernji list

Glas naroda

Kako nemogu unit u Hrvatsku narezak od GAVRILOVIĆA.On je uvezen iz Hrvatske
Ili je to možda druga klasa mesa za BiH.

Nije druga klasa nego u Republici Hrvatskoj važe zakoni EU jer je ona članica
BiH mudracima je EU fuj, ne želimo biti dio EU, mi smo pametniji znamo mi bolje.

Vidjeli smo kako je dobro u EU za vrijeme korone. Znači, kad dopuste GMo, neće te ni pitat...a da ne govorim o drugim puno opasnijim stvarima

Taće EU

Kako hotel hum ,i Arafat vozaju meso iz konzuma hr u bih ,bice lete na piletini,dok carina spava

Bolje da šverca meso nego da ,krade auta?

Unda neću

Možeš puževa i žaba ponit na plažu grilat

Kakvo more kad ima tuš kabina,rjeka ili voša

Kako mogu Toni i ivica i Zdena radit a mi ne mozemo ni kutiju valjda daju di treba eurica,

E kad je tako ja od sad navijan za Bosnu i Hercegovinu.

Ima se moze se

Triba ić priko Njemačke da bi nešto moga prinit u Hrvatsku

Toni prodavao lubenice prije par godina sad ima stanove po Makarskoj rivijeri,sta je s Bujicem kako ih on prevozi

Kuda idu divlje svinje

Koliko sam ja razumija,možeš vozit šta god oćeš i koliko oćeš,dok te ne uvate.

Rvacka nas voli ko majka ludu ćer

A što bi te volila, kad ni ti nju ne voliš

Treba namjerno objavljivat kako jedemo paštete na plaži, njima u inat

Bujic penzioner

Znavli itko koja je svrha ovih zabrana unosenja npr. mesa?

Pažljivo prilikom odlaska na more, na granici Hrvatske ogromne kazne za meso i cigarete
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari