Cijene troškova života u porastu

ljubuski.info

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u travnju u odnosu na prethodni mjesec ove godine, u prosjeku su zabilježile rast za 0,1 posto, dok je na godišnjoj razini u prosjeku zabilježen rast razina cijena od dva posto.

U travnju u odnosu na ožujak ove godine u prosjeku su najviše rasle cijene u restoranima i hotelima za 0,7 posto, dok su zdravstvo, odjeća i obuća, te rekreacija i kultura poskupjeli za po 0,5 posto. Hrana i bezalkoholna pića, zatim alkoholna pića i duhan, te komunikacije u prosjeku su bili skuplji za po 0,2 posto.

Niže cijene u prosjeku su zabilježene u odjeljcima stanovanje i režijski izdaci za 0,5 posto, te namještaj, kućanskih uređaji i redovno održavanje kuće za 0,7 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Razina cijena u travnju ove, u odnosu na travanj prethodne godine viši je za dva posto. Poskupljenje usluga i proizvoda u restoranima i hotelima u prosjeku je iznosilo 8,8 posto, a ostalih dobara i usluga za 5,7 posto. U prosjeku su rasle i cijene u odjeljku rekreacije i kulture za 4,5 posto, kao i alkoholna pića i duhan za 3,9 posto.

Hrana i bezalkoholni napici u travnju su na godišnjoj razini skuplji za 1,2 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 2,2 posto, zdravstvo za 3,5 posto, prijevoz za 3,1 posto, te komunikacije za 1,7 posto.

Prosječni pad cijena je zabilježen kod odjeće i obuće za 7,3 posto, te stanovanja i režijskih izdataka za 0,2 posto.

FENA

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari