Bošković: Želimo da Radimlja postane simbol svih križnih puteva u BiH

ljubuski.info

Na Radimlji kod Stoca u nedjelju je održana središnja komemoracija u Bosni i Hercegovini za žrtve Blajburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda.

Tom prigodom, gradonačelnik Stjepan Bošković izrazio je želju da Stolac bude mjesto sjećanja na sve žrtve Blajburške tragedije, križnih puteva toga vremena te da bude mjesto mira i pijeteta prema žrtvama.

Radimlja je simbol tragedije, mjesto gdje su do 1998. godine prilikom iskapanja pronađeni ostaci poginulih iz toga vremena, a istraživanja su nastavljena i 2022. godine.

Radimlja će biti mjesto gdje će svi ti ostaci biti pohranjeni, gdje će se moći doći za njih pomoliti i na njih se sjetiti. Želimo da Radimlja postane simbol svih križnih puteva u BiH, rekao je Bošković.

Napomenuo je da je u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji evidentirano 4 i pol tisuće ljudi, imenom i prezimenom, koji su pobijeni ili nestali u Drugom svjetskom ratu.

Samo župa Stolac broji 680 žrtava. To su ogromna stratišta, ali ne radi se ovdje samo o Stocu, nego o svim križnim putevima u BiH. Želimo da Radimlja bude mjesto na kojem ćemo se svih njih prisjećati, rekao je Bošković.

Komemoraciji je nazočio i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman poručivši da je važno njegovati sjećanje i održati ga živim, kako se takvo nešto više nikada ne bi ponovilo.

Radimlja je simbol stradanja i mjesto pijeteta gdje komemoriramo žrtve Križnog puta koje su bile izložene torturama, masovnim likvidacijama, bez optužnice, bez suda. Osuđujemo sve zločine počinjene u vrijeme svih totalitarnih režima, a osobito neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata i u poraću, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, rekao je hrvatski ministar.

Dodao je da su ovdje izvršene egzekucije, brutalne likvidacije u kojima je stradalo jako puno civila, djevojaka, žena.

Važno je njegovati sjećanje i kolektivnu memoriju. Poginulima i nestalima ne znamo grobišta, ne postoji upisano mjesto njihovog ukopa. Govorimo o masovnim grobnicama, jamama.

Za vrijeme komunističkog sustava o tome se šutjelo, nije se smjelo govoriti. Tek nakon raspada bivše države i slobodnih, demokratskih izbora njihovi potomci su obilazili, tražili mjesta da bi zapalili svijeću, za njih se pomolili. Ovo je tužna obljetnica, zaključio je hrvatski ministar Gordan Grlić Radman.

U povodu obilježavanja 79. obljetnice Bleiburške tragedije i žrtava Križnog puta, svetu misu predvodio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić.

FENA

Glas naroda

Loša organizacija obilježavanja i slab odaziv.Vidite na drugim mjestima Macelj i Blajburg nivo uzvanika i govornika fali vam nešto bitno pogotovu za Stolac nema niste znali prepišite pobogu

Uvijek se nešto piše i objavljuje kad se nešto dešava i kad je gotovo?! Zašto se o ovom nije prije tjedan dana govorilo i pisalo da će biti skup za poginule i to svaki dan ponavljati,nego vi napišete ovu sramotu kad je već gotovo?! Nije li to vaša sramota?

Današnja omladina 0 bodova...

Šrtve ne treba zaboraviti ali konstantno pumpanje vijestima,podizanje spomenika,polaganje vijenaca i naslikavanje služi samo da bi se skrenulo od stvarnih problema.Treba se brinuti o živim žrtvama današnje politike.Isti je slučaj i po napim grobljima,da su se o mrtvima ovoliko brinuli možda bi još danas bili živi ili bi bar umrli sretni.Ne trebaju im sad skupe ikebane,svijeće,vijenci i kojekakvi kičasti rekviziti po grobovima

Đe su ovoga ćelovog našli. Glavno im handrit i palit lampinjonje.

Austrija proćerala onda je došlo stolac.

Austrija zabranila okupljanje. Zemljište u Blajburgu je bilo uknjiženo na fizičku osobu jer nije moglo na udrugu, ta osoba umrla, a njegova supruga zemlju prodala nekom farmeru. Republika Hrvatska je članica EU, pa je ovakav skup proslijedila u BiH. Na skupu na Radimlji je bilo više uzvanika iz političkog života već običnog naroda,

Austrija ih obatrala stinam za Stolac...

Bošković: Želimo da Radimlja postane simbol svih križnih puteva u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari