Tko se prijavio za Lokalne izbore 2024.danas, prijavio se

ljubuski.info

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine koji će se održati u nedjelju 6.10.2024. godine rok za podnošenje prijava za ovjeru sudjelovanja na izborima za političke stranke i nezavisne kandidate ističe danas u 16 sati.

U prevenciji izbornih nepravilnosti ključna je suradnja svih u otkrivanju i sankcioniranju počinitelja, jer se tako šalju najbolje poruke građanima i vraća povjerenje u institucije.

''Potrebna je sinkronizirana i dobra aktivnost svih onih koji mogu doprinijeti u procesuiranju ove vrste krivičnih dijela znači mora da odrade svi u lancu otkrivanja gonjenja i presuđenja, a to znači, treba da odigraju na najbolji način svoju ulogu policijske agencije, tužiteljstva i na kraju sudovi koji zaista treba da ispoštuju uputu visokosudskog tužiteljskog vijeća da se ova krivična djela procesuiraju na najbrži mogući način'', govori Zekerija Mujaknović, glavni tužitelj Brčko distrikta BiH.

Strategija ''Kako varati na izborima na dan izbora'', poslije završetka glasanja će pasti u vodu jer će dio novih tehnologija to onemogućiti.

"Ono što moram naglasiti sve naše preporuke, njih ima 35 ne tiču se samo unapređenja koje treba da vrate povjerenje u izborni proces dostavljeno je svim političkim strankama, međutim oni su se oglušili jer mnoge stvari koje su sad uvedene, a koje će se uvesti 2026.godine to mislim na nove thenologije, ne odgovaraju mnogim političkim strankama'', rekao je Vehid Šehić.

''Izmjenama posljednim zakona i pilotom koji ćemo sada vidjeti na izborima u oktobru, a naravno značajne da će se to prenijeti na cijeli izborni proces u narednom krugu, da će se značajno smanjiti prostor za malverzacije, samim elektoronskim nadzorom i registracijom, a samim brojanjem, značajno se smanjuje prostor za malverzacije'', navodi Leila Bičakčić, direktorica CIN-a predsjednica strateškog odbora Koalicije ''Pod lupom''.

Iz koalicije nevladinih organizacija, koje prate izborne procese, svjesni su da pripreme za izborne prevare počinju mnogo prije dana izbora, ali očekuje da će elektronsko unapređenje izbornog procesa donijeti neke promjene.

"Najveće su prevare u manjim mjestima, u velikim mjestima, evo Tuzla, Zenica, Sarajevo, imate dosta promatrača, tu su mediji, stranački, nestranački, pokrivaju se faktički sva biračka mjesta. U manjim mjestima nema, tamo se radi što god se želi i meni je logika da se u manjim mjestima, zato nema ovih velikih radova, da se to kroz ovaj pilot projekat, da se vidi kako to funkcionira'', dodaje Šehić.

Jedan od akcenata panel diskusije bila je važnost proaktivnog pristupa tužiteljstva i policijskih agencija u Bosni i Hercegovini u zaštiti izbornog procesa i procesuiranju izbornih nepravilnosti.

Bljesak.info

Glas naroda

U Ljubuškom kad se uvedu skeneri i kontrole neće dvi babe glasati. Zadnje izbore su natrpali glasove. Predstavnici mjesnih zajednica i stranački odbora sa kriminalnom prošlosti će stranka odbaciti jer ne mogu kra sti ko dosad. Svoj interes preko stranke kradezea su ostvarivali. Biće čistka lokalni i seoski šerifa. Stop krađi glasova.

Hoće li Mitrović imati 8 tisuća glasova

Ne brini.... za svaku baju prašak ima... nać će oni način kako da opet bude isto ...

ista krađa je bila i u Posušju a naručito u MZ Vinjani

Tko se prijavio za Lokalne izbore 2024.danas, prijavio se
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari