Kreativna Europa predstavljena u Ljubuškom

ljubuski.info

Dvodnevna konferencija ''Mogućnosti i potencijali programa Kreativna Europa'' otvorena je u petak u Ljubuškom, a zainteresiranim pojedincima, udrugama, organizacijama i institucijama ovom prigodom bit će predstavljene mogućnosti koje nudi taj EU program.

Sloboda u kreaciji

Koordinator Deska BiH za program Kreativna Europa Ilija Papac rekao je kako se današnji događaj odvija u okviru redovitih aktivnosti Deska BiH.

''Promoviramo i informiramo potencijalne korisnike o mogućnostima programa Kreativna Europa, otvorenim pozivima, mogućnostima i potencijalima koje oni onda mogu iskoristiti za svoje redovne i neke dodatne aktivnosti'', kazao je Papac.

On je podsjetio kako se program provodi u razdoblju od 2021. do 2027. godine, a korisnicima je ukupno na raspolaganju 2,44 milijarde eura.

''BiH nema točno određenu količinu novca koju može povući nego sudjeluje ravnopravno s ostalim korisnicima iz Europe. Program se prijavljuje na jedinstvenu platformu u Bruxellesu. Ovo je centraliziran program, sve je online, sve je pojednostavljeno i korisnici imaju dosta slobode u kreaciji i realizaciji samog programa.

Program je otvoren za kulturni, kreativni i medijski sektor, televiziju, radio, za novinare, filmaše, kulturne institucije i samostalne umjetnike. Mogu se prijaviti i fizičke osobe i privatna poduzeća i institucije'', pojasnio je Papac.
U BiH raste interes za program Kreativna Europa

Pomoćnik ministrice Civilnih poslova BiH za znanost i kulturu Suvad Džafić naglasio je kako je Ministarstvo civilnih poslova nadležno za tri veoma značajna EU programa koji pokrivaju jako široka područja.

''Riječ je o programu 'Erasmus+' koji je usmjeren za obrazovanje mladih i sport, program 'Horizon Europe' koji je usmjeren na znanost, istraživanje i novacije te treći program koji pokriva kreativni i kulturni sektor imena 'Kreativna Europa'. Nadziremo promociju programa unutar BiH, koordiniramo s Europskom komisijom oko važnih pitanja i današnji info dani su dio toga'', izjavio je Džafić.

Istaknuo je kako se povećava broj info dana što je korisno i veoma značajno za bh. kulturno-kreativni sektor.
''Povećava se interes, a značajno je što se proširuje spektar organizacija koje su zainteresirane, koje pokušavaju dobiti određena sredstva kroz projekte. To je prije bio slučaj s organizacijama iz većih gradova, a danas imamo i veliko zanimanje korisnika iz manjih sredina'', dodao je pomoćnik ministrice Civilnih poslova BiH za znanost i kulturu.

Po njegovim riječima, u prethodnom ciklusu spomenutog programa korisnici iz BiH povukli su oko četiri milijuna eura sredstava, a od 2022. godine do danas, prema nekompletnim podacima, povučeno je oko 1,5 milijun eura.

To je dobar pokazatelj da će do kraja 2027. godine ta brojka biti veća od one iz prethodnog ciklusa'', kazao je Džafić.
Iskustva Republike Hrvatske

Iskustva iz susjedne Republike Hrvatske podijelila je Anera Stopfer iz Ministarstva kulture i medija RH - Desk Kreativne Europe.

''Nalazili smo se u sličnoj situaciji kao što se danas nalazi i BiH. Mi smo krenuli kao nečlanica EU, plaćali smo participaciju da bi naši korisnici mogli povlačiti sredstva. Ovo nam je potpuno jasna i poznata situacija. Možda korisnici imaju nekakva strah i otpor, što od administracije, što zbog teških smjernica. Htjeli bih iskoristiti ovu priliku da ih ohrabrimo, da se odvaže prijaviti za Program Kreativne Europa, posebno zbog toga što je proračun s novim programskim razdobljem 2021. – 2027. znatno porastao, 50 posto je veći u odnosu na prethodni ciklus i iznosi 2,44 milijarde eura'', poručila je Stopfer.

Dodala je kako program Kreativna Europa praktično nema nikakvih ograničenja i samo se traži kvaliteta.

''Za prijavu su potrebna minimalno tri partnera iz tri različite države. Program je odličan što nema nikakve međuinstance, sve se radi s Bruxellesom i to znatno olakšava cijelu situaciju, nema opterećenja s formalnostima na koje smo mi ovdje navikli. Bitan je sadržaj onoga čime se bavite, nema revizije, ne gledaju točno u račune i mislim da je to dobro'', zaključila je Stopfer.

Tijekom prvog dana sudionici će kroz panel diskusije i radionice biti upoznati s mogućnostima i potencijalima koje nudi program Kreativna Europa, dok će se tijekom drugog dana održati Dani otvorenih vrata Kreativne Europe te radionice.

FENA

Glas naroda

Evropa i ljubuški. Dva svijeta različita..

Europa sa svojim programima i ulaganjima, puno priče ni za šta, znači onolike udruge vuku pare uliz EU fondova ni za šta, samo promocija, puno priče i nikakve realne koristi ni od jednog njihovog projekta

More li ta tvoja prosvecenost pojasnit te iznesene nebuloze? Da ti samo na jednom primjeru pojasnim sta je Europa i njen projekt. Peljeski most je EU platila u 80% iznosu a Hrvacka ostatak. Dobrobit Hrvacke nije samo u tom mostu koji je uveza teritorij vec i u visestrukom skoku cijene m3 zemljista na Peljescu i visestrukom skoku svakovrsnih ulaganja ne samo na Peljescu vec i sire. Usput je aktivirana gradjevinska operativa ali sto je i najvaznije aktivira se pozitivna i zivotna i radna energija medju stanovnistvom. Ne zaboravite da bi zasigurno tesko uradili puno projekata da nema EU. E sad kako ce te iskoristit dobivenu sansu? E pa do vas je.

Ovdje ne mislim na novce koje osigur za gradnju nečeg nego za ovKve gluposti i apstraktne stvari

Eto vidis pameti? Vazno je da se medju nas " uvuku" i dobre ideje i pozitivna energija a i nivci. Nikom tudje dobro nebi tribalo bit sa zla a kamo li vlastito. Pa potrudite se?

Kreativna Europa predstavljena u Ljubuškom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari