Devetnice i proslava blagdana sv. Ante

Danas započinju devetnice Sv. Anti. Ove godine smo za Devetnicu naši fratri su izabrali temu: Sv. Ante i duhovna zvanja. O tom se malo govori, ponetko moli, a toliko nam je potrebno. Sam Isus nam je poručio: Molite Gospodara žetve da pošalje radnika u žetvu svoju. Radnika je malo, a žetva je velika. Proslava našega sveca sv. Ante za nas biti će i još jedan povijesni i veliki dan kada će među nama biti po prvi puta zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić. On će predvoditi svečano misno slavlje na Uočnicu i Svetkovinu sv. Ante. Donosimo Vam raspored devetnica:

Ispovijedanje počinje u 17.00, devetnica i misa u 19.00, blagoslovi nabožnih stvari

Srijeda 4. lipnja 2008. Isus poziva dvanaestoricu da ga slijede (Sv. Ante, Isusov učenik) Predvoditelj: fra Miljenko Mika Stojiæ, Čitluk Predmolitelj: fra Rade Dragičević

Četvrtak, 5. lipnja 2008. Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi (Sv. Ante slijedi učiteljev poziv) Predvoditelj: fra Ivan Landeka, Kočerin Predmolitelj: fra Vlado Lončar * Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu (u crkvi nakon mise)

Petak, 6. lipnja 2008. Što mi je činiti, Gospodine (Sv. Ante spoznaje svoje poslanje) Predvoditelj: fra Stanko Mabić, Drinovci Predmolitelj: fra Vladimir Kozina

Subota, 7. lipnja 2008. Primit æete snagu Duha Svetoga i bit æete mi svjedoci (Sv. Ante, Kristov svjedok) Predvoditelj: fra Danko Perutina, Međugorje Predmolitelj: fra Dario Dodig

Nedjelja, 8. lipnja 2008. Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje (Sv. Ante, navjestitelj Radosne vijesti) Predvoditelj: fra Ivan Boras, Široki Brijeg Predmolitelj: fra Slavko Soldo

Ponedjeljak, 9. lipnja 2008. Molite Gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju (Sv. Ante i molitva za zvanja) Predvoditelj: fra Mladen Vukšić, Posuški Gradac Predmolitelj: fra Fredo Majić

Utorak, 10. lipnja 2008. Obitelj - kolijevka duhovnih zvanja (Važnost obitelji u životu sv. Ante) Predvoditelj: fra Drago Vujević, Široki Brijeg Predmolitelj: fra Mate Logara

Srijeda, 11. lipnja 2008. Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao (Sv. Ante, apostol vjernosti i ustrajnosti) Predvoditelj: fra Iko Skoko, Čerin Predmolitelj: fra Mladen Sesar * Glazbeni festival Franjevačke mladeži (nakon mise)

Četvrtak, 12. lipnja 2008. U o č n i c a

Predvodi: nadbiskup zagrebački Josip kardinal Bozanić Predmoli: fra Miro Šego, gvardijan

* Na kraju mise blagoslov djece *

Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu (poslije mise u crkvi) 

Petak, 13. lipnja 2008. Sv. Ante Padovanski

Sv. mise su u: 5.00; 6.00; 7.00; 8.00; 9.00.

Svečana sv. misa je u 11.00 sati Uzoriti gospodin kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup

Večernja sv. misa je u 19.00 sati Predvodi: fra Branimir Musa, Široki Brijeg

Poštovani hodočasnici!

Dragi župljani!

Uvijek kada se bliži mjesec lipanj i kada se priroda razbudi, donosi nam novi život, i kada krenemo prema samostanu i crkvi na Humcu, možemo vidjeti bose noge, vjernike starije i mlađe s krunicom u ruci, one koji obilaze oko sveca svega svijeta i čudotvorca sv. Antu, moleći za određene potrebe.

Radosni su to događaji kada vjeru možemo opipati, zamirisati, kada srce brže udara dok nas nešto dira u duši. To je ono kada Isus kaže da trebamo biti svjedoci njegovi (Dj 1,8). To je znak i poruka za sve nas. Već sami taj hod do Svetišta određena je naša poruka, što i sama riječ hodočašće znači. Hodom, s molitvom na usnama slavimo, molimo i Boga proslavljamo. To je već jače od bilo kakve propovijedi.

Ove godine smo za Devetnicu izabrali temu: Sv. Ante i duhovna zvanja. O tom se malo govori, ponetko moli, a toliko nam je potrebno. Sam Isus nam je poručio: Molite Gospodara žetve da pošalje radnika u žetvu svoju. Radnika je malo, a žetva je velika. (Lk 10,2) Zato se i odazivamo Isusovu pozivu.

Ovaj naš samostan simbol je ovog kraja i u vjerskom i kulturnom značenju. Kao svjetionik nalazi se ponad grada Ljubuškog. Iz njega niču mladi naraštaji fratara (novaka) koji kreću putem redovništva i kasnije svećeništva. I ova naša župa izabrana je da tu mladi kroz godinu dana žive u ozračju vjere, nade i ljubavi određenog naroda. Odgovornost je velika. Jesmo li poticaj za sve njih? Dajemo li primjerom poticaj našim mladima za najvažnije, a to je duhovno? Koliko su naše obitelji mjesta gdje se rađaju duhovna zvanja među našim mladima ili ih se ubija različitim negativnim razgovorima? Tko će snositi posljedice za sve to? Tko će nastaviti djelo Božje ako ne bude hrabrih, odvažnih, Bogom nadahnutih mladih koji su spremni služiti Bogu poput sv. Ante koji se predao Gospodinu i bio oružje u Božjoj ruci? Sudbonosno je to pitanje za sve nas.

Ako ne prepoznamo važnost duhovnoga, onda će biti s nama kao kad rđa nagriza željezo ili moljac robu (usp. Mt 16,9). Ali „Tko se hrani nadom u vječna dobra, pun je osjećaja pobožnosti. Naprotiv, nada stavljena u zemaljska dobra ne proizvodi plodove ljubavi; mala je i bijedna jer ne raste u Bogu; bljutava je jer nije začinjena božanskim začinom“ kaže sv. Ante. Zato bez duhovnoga i onih koji su u službi duhovnoga (redovnici i svećenici) što bi bilo od nas. Zato neka ovi dani duhovne obnove budu molitva i svjedočenje kako bi se mladi otvorili poticajima duha Božjega te bili spremni reći: Evo me, Gospodine!

Proslava našega sveca sv. Ante za nas biti će i još jedan povijesni i veliki dan kada će među nama biti po prvi puta zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić. On će predvoditi svečano misno slavlje na Uočnicu i Svetkovinu sv. Ante. Neka nas sve utvrdi u vjeri, a naše mlade potakne na više duhovne vrijednosti kako bi bili čvrsti i stalni u vjeri i odanosti Bogu.

Svima vama, i starima i mladima, roditeljima i djeci, bolesnicima i starcima, želimo sretnu i blagoslovljenu svetkovinu i zagovor sv. Ante, sveca svega svijeta i velikog čudotvorca.

Humac, svibnja 2008.

Vaši fratri

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari