Vatikan promijenio propise o navodnim vizijama Bogorodice

ljubuski.info

Vatikanski Ured za doktrinu vere promijenio je danas svoje propise o procjenjivanju svjedočenja o navodnim vizijama Bogorodice, kipova koji plaču i ostalih naizgled natprirodnih fenomena.

Dosadašnji propisi su uvedeni 1978. godine, a priopćeno je da su promijenjeni jer više nisu korisni "u doba Interneta", u kojem "obmanjivači" mogu načiniti štetu vjernicima, pokušavajući zaraditi novac, prenosi AP.

Katolička crkva više neće procjenjivati vjerodostojnost tih fenomena, već će izdavati "nihil obstat" deklaracije, koje praktično znače da konkretan fenomen nije protivan kršćanskoj vjeri.

Primjeri koji jesu ocijenjeni kao protivni vjeri su u prošlosti izazivali skandale, kao 2007. godine unutar grupe "Vojska Marije" iz Quebeca, čija je osnivačica tvrdila da ima vizije o Bogorodici i proglasila sebe za njenu reinkarnaciju.

Papa Franjo je izrazio svoj skepticizam povodom ovih vizija govoreći i o navodima o porukama Bogorodice u Međugorju u Bosni i Hercegovini.

"Ja više volim Madonu (Bogorodicu) kao majku, našu majku, a ne kao ženu koja je direktorica telegrafskog ureda koja šalje poruke svakog dana u određeno vreme", rekao je papa 2017. godine.

Glas naroda

Međugorje puno

Međugorje puno ko Džajić…

Unda šta će biti damije znati?

Igra oko ovoga fenomena je svakako rugaje Bogu, svak će svoju plaću dobiti pošteno.

Vatikan promijenio propise o navodnim vizijama Bogorodice
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari