Otvorena prva sigurna kuća za LGBTI osobe u BiH

ljubuski.info

Europska unija i Vijeće Europe su dodijelili grant Fondaciji ''Krila nade'' iz Sarajeva, za otvaranje prve sigurne kuće/skloništa za LGBTI osobe u Bosni i Hercegovini.

Ova sigurna kuća/sklonište je otvorena za LGBTI žrtve nasilja u obitelji iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, kojima je potrebno brzo preseljenje izvan svog domaćinstva kao i profesionalna i senzibilizirana psiho-socijalna podrška u sigurnom okruženju, priopćeno je na web stranici Fondacije ''Krila nade''.

Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Europe u Sarajevu je navela:

''S ovom sigurnom kućom, LGBTI osobe u Bosni i Hercegovini ne moraju više birati između toga da ostanu beskućnici ili da ostanu u domaćinstvu u kojem su odbačeni/e ili zlostavljani/e. Vjerujemo da će relevantne institucije podržati ovu važnu inicijativu.''

Protiv predrasuda

Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju (Izaslanstvo EU) je izjavio da su poštivanje ljudskih prava, dostojanstva, načela nediskriminacije i privatnosti temeljne vrijednosti Europske unije.

''Iako je uspostavljanje sigurne kuće veliki napredak za zaštitu LGBTI populacije, mi moramo zajedno više raditi kako bi osigurali jednaka prava LGBTI osobama u svim oblastima javnog i privatnog života i moramo da se borimo protiv predrasuda i stereotipa'', rekao je Vannini.

Podsjećajući se da je Fondacija ''Krila nade'' započela svoj specijalizirani psihosocijalni rad s LGBTI zajednicom prije skoro deset godina, izvršni direktor Fondacije, Siniša Sajević, izjavio je:

''Vidimo konstantan porast broja LGBTIQ osoba koje se suočavaju s nasiljem u porodici koji nemaju gdje otići. Postojanje kuće nudi psihološku podršku, edukaciju, prevenciju suicida i osnaživanje, što je ključno za dobrobit i sigurnost LGBTIQ zajednice u Bosni i Hercegovini, koja trenutno nema sličan prostor. Otvaranjem sigurne kuće osiguravamo novi element sigurnosti u našem društvu za sve LGBTIQ osobe kojima je to potrebno.''

Roditelji odbijaju da prihvate LGBTI djecu

Vijest o otvaranju sigurne kuće/skloništa, jedan od korisnika usluga ''Krila nade'' i ranija žrtva nasilja u obitelji komentirao je i E.A, (21).

''Kada me je otac izbacio iz stana i rekao da se sam snalazim nakon što je saznao da sam gej, osjećao sam se užasno. Bez ikakve podrške. Zahvaljujući podršci nekoliko prijateljica sam prebrodio taj period i živio kod njih. Da je tada postojala sigurna kuća za LGBTIQ osobe, osjećao bih se puno zaštićenije.

Znao bih da ima neko kome je stalo do mene i tko mi može pomoći da ponovo stanem na svoje noge. Nekako mi se postojanje jedne takve kuće čini kao krucijalno za ovu državu gdje roditelji još uvijek odbijaju da prihvate svoju djecu kao LGBTIQ osobe.''

Otvaranje prve sigurne kuće/skloništa za LGBTI osobe u Bosni i Hercegovini je omogućeno uz podršku projekta ''Ka jednakoj, inkluzivnoj i tolerantnoj Bosni i Hercegovini'' koji se provodi u okviru zajedničkog programa Europske unije i Vijeća Europe ''Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku''.

Glas naroda

A zašto ne otvorite sigurnu kuću za beskućnike koji su i gladni i žedni svaki da,p..a vam materina bolesna

Nije bolest sve što boli.

Nije džaba ona kučketiiiiinnnaaaa Uršula dolazila
Sotona i đava ništa drugo

Dolazila je da ti imas sutra stogod u tanjiru i da nebi ponovo poceli oci vadit jedni drugim, zato je dolazila.

Da ne dođe ona..svi bi evo pocrkali..

Ti sigurno nebi. Ocito je da se znas snac . Al na tudji racun.

Ne brini...ima pun vrta svega..ko radi ne boji se gladi..a onaj ko ceka da mu eu da nesto ..zivi od tudeg rada..ni je se umorio.

De objasni kako je očito da se ovaj iznad zna snać?
Jel bolje da se netko zna snać ili da se ne zna snać?

Zna smutnju na drugog okrenut.

Svi osim hadezeovaca

Da došla nam izvadt krompire i zaklat krmenja da bi mi imali sutra šta pojest- de ne prdi alaha ti

A kompiri vam sami od sebe nicu i krmenja na vodi napriduju?

Ne,to sve teta Ursula obedi da mi nebi morali!

Upropastiše jedan tako divan pojam duge, napravivši ga svojim simbolom

Ima li sigurna kuća za prijavitelje korupcije i l-opovluka?

Usred Sarajeva u Pazarićima, djecu s poteškoćama vežu za radijatore, neke udaraju papučom, ovi iz Eu otvaraju kuću za ove... propaganda

Pa nije cudo kad i od takve dice ucinite beskucnike da bi to rado i od homica uradili? Jel vi uopce razmisljate kad pisete? Sta,koga,kako i zasto?

Ti imas (vruc)icu.sve jasno.

Nek si mu rekao...sad ce on opet pitati..nije mu jasno?

Sto ne otvorite sigurnu kucu za ovisnike o alkoholu i kocki. Neg ih pustite da prodaju cacevinu i dedovinu . Bolesnici

J vas oni vodite ih kuci bolesni oni sto su otvorili a bolesbi ce svakako u nju

Otvorena prva sigurna kuća za LGBTI osobe u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari