U koje zemlje možemo putovati s osobnom iskaznicom BiH

ljubuski.info

Ukoliko želite putovati izvan granica BiH, ali imate samo osobnu iskaznicu , odnosno iz nekog razloga trenutno nemate putovnicu, tada imate opciju da s ovim dokumentom putujete u samo nekoliko zemalja u regiji.

Državljani Bosne i Hercegovine mogu koristiti važeću osobnu iskaznicu kao putnu ispravu prilikom prijelaza državne granice sljedećih zemalja s kojima BiH ima potpisan međunarodni sporazum, i to na teritoriju:

Republike Srbije
Crne Gore
Republike Sjeverne Makedonije
Republike Albanije.

Ovo su podaci koji se mogu pronaći na stranici Granične policije BiH, s tim da napominju da se osobna iskaznica BiH ne može koristiti kao važeća putna isprava prilikom putovanja u ili iz zemalja članica Europske unije, schengenskog prostora ili drugih zemalja s kojima BiH nema potpisan međunarodni sporazum ili ugovor.

Kako u Hrvatsku?

To važi, kao što već vjerojatno znate, i prilikom ulaska na teritorij Republike Hrvatske, s obzirom na to da je ona u Europskoj uniji, a tada bh. građani moraju posjedovati važeću putnu ispravu, odnosno biometrijsku putovnicu za ulazak i bezvizni boravak do 90 dana na teritoriju Republike Hrvatske.

Inače, stanovnici pograničnog područja BiH, a u skladu sa Sporazum o pograničnom prometu koji, uz ostalo, propisuje i izdavanje pograničnih propusnica između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, mogu podnijeti zahtjev za izdavanje pogranične propusnice nadležnoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji Republike Hrvatske, diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u BiH.

Za dodatne informacije možete se obratiti navedenim organima u vezi s uvjetima i dokumentima potrebnim za dobivanje pogranične propusnice.

Koja pravila važe za prelazak državne granice BiH?

Državljani BiH mogu prijeći državnu granicu s važećim putnim ispravama, a to podrazumijeva važeću putovnicu ili drugi identifikacijski dokument koji je izdao nadležni organ vlasti BiH, te važeća osobna iskaznica i drugi identifikacijski dokument s fotografijom koji se može koristiti za prelazak državne granice i priznat je međunarodnim ugovorom čija je BiH ugovorna strana.

Bitno je znati da se državna granica BiH ne može prijeći s rodnim listom, zdravstvenom ili školskom knjižicom.

Osim toga, državljanin BiH koji ima državljanstvo neke druge države ne smatra se strancem na teritoriju BiH. Također, državna granica BiH smije se prelaziti samo na graničnim prijelazima, u vrijeme i na način koji je u skladu s namjenom graničnih prijelaza.

Čiji državljani mogu, osim s putovnicom, prijeći granicu BiH i s osobnom iskaznicom?

S važećom osobnom iskaznicom, kojom se dokazuje identitet i državljanstvo, državljani zemalja članica Europske unije, zemlja potpisnica Šengenskog sporazuma, Albanije, Andore, Crne Gore, Lihtenštajna, Makedonije, Monaka, San Marina, Srbije, Svete stolice i Švicarske Konfederacije mogu ulaziti, izlaziti, tranzitirati i boraviti na teritoriji BiH 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana u toku jedne godine.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari