Mirovine za svibanj veće za desetak KM, umirovljenici žele izmjene zakona

ljubuski.info

Umirovljenici u Federaciji BiH će za desetak dana saznati koliki će biti stvarni postotak uvećanja njihovih primanja po osnovi redovnog usklađivanja koje se svake godine vrši 15. travnja.

Podsjetimo, zbog teškog materijalnog položaja umirovljenika njihova primanja su upravo po osnovi redovnog usklađivanja akontativno uvećana od 1. siječnja za pet posto.

Koliko će točno iznositi postotak usklađivanja, trebalo bi biti poznato 31. ožujka, kada Federalni zavod za statistiku objavi konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za prošlu godinu.

Isplata razlike

Prema dosadašnjim pokazateljima i projekcijama, mirovine bi u ovoj godini trebale biti uvećane između šest i sedam posto. Ako postotak usklađivanja bude šest posto, najniža mirovina, umjesto sadašnjih 565, bit će 570 KM, odnosno, u slučaju postotka sedam, skoro 576 KM.

Nešto veći iznos u odnosu na sadašnji umirovljenici će na svojim računima dobiti u svibnju, kada će im biti isplaćena i razlika za prethodne mjesece.

Iako je riječ o uvećanju, ipak, uz činjenicu da ove godine neće biti moguće izvanredno usklađivanje mirovina, većina ove populacije nema dovoljno sredstava ni za puko preživljavanje.

Trenutni model usklađivanja koji se veže uz BDP i indeks potrošačkih cijena, koji se izračunava na osnovu reprezentativne liste od 600 proizvoda, među kojima su i luksuzni, nikako umirovljenicima ne ide na ruku.

Orijentir plaća

Stoga su u Savezu udruženja umirovljenika FBiH odlučni pokrenuti inicijativu za izmjene i dopune Zakona o MIO, odnosno članova 79. i 80., koji se odnose na redovno i izvanredno usklađivanje, kao i 81., prema kojem Vlada FBiH može utvrditi uvećanje iznosa najniže mirovine, ali koje se, također, veže uz stopu rasta realnog BDP-a.

''Svim silama ćemo se truditi da liberaliziramo način usklađivanja mirovina i da prosječna plaća zapravo bude orijentir, onako kako su to uradile brojne zemlje u našem okruženju'', rekao je Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

U RS-u drugačije

Zanimljivo je da se u RS-u mirovine ne usklađuju kao u FBiH. U manjem bh. entitetu mirovine se usklađuju 1. siječnja prema postotku koji predstavlja polovinu zbroja postotka promjene prosječne neto plaće i postotka promjene potrošačkih cijena na godišnjoj razini u RS u prethodnoj godini.

Dnevni Avaz

Glas naroda

umirovljenici su zaslužili ovako ponašanje vlasti oni samo pričaju a ništa ne poduzimaju na izboru vlasti

Sta predsjednica kaze

Nek taj isti kriteriji i koeficijent za obračun povečanje primanja koriste političari i za svoje plate

Predsjednica će reć da povećanje od 10 maraka je astronomsko povećanje, i ona ce rec da sa 570 maraka umirovljenici mogu živjet ko bubreg u loju i mogu i ljetovat i sve drugo

Penzije su stvarno male, zivot zivjeti sa 570 km je veoma tezak.Mogu samo reci povecajte penzionerima penzije.Hvala

Pa vidite li vi da se brukate sami sebe dajuć povećanje od 10 km jadnim starim i bolesnim umirovljenicima?
Najmanja mirovina treba biti 1000 km a zajamčena za 40 godina rada bar 1200 km.
I to je malo. Sramite se sve ste samo sebi u đžepove trpate i povećate sebi plaću kolika je mirovina lbudi koji su radili 40 godina, sram vas bilo.

Da,da ako su političari i kojekakvi dobili povećanja za deset(10) maraka onda je sve OK. No međutim oni su dobili troznamenkasto povećanje i to,ne jednom pa se pitamo: Otkud novac za njihovo povećanje a za nas nema...?? Zamislite to su oni što su dozvolili poslodavcu da radnika sa Visokom naobrazbom,vode kao KV,i svako druge godine uplaćuju ,,minimalac" šta onda očekivati? Ali to su ,,oni" i kažu da smo ih mi birali,a nije istina

Mirovine za svibanj veće za desetak KM, umirovljenici žele izmjene zakona
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari