U ŽZH tijekom 2023. godine doselilo 458 osoba, najviše u Ljubuški

ljubuski.info

Najviše doseljenih dolazi s područja Hercegovačko-neretvanske županije, i to njih 254. Također, u isto se vrijeme najviše odseljenih iz Zapadnohercegovačke županije odselilo upravo na područje HNŽ-a, njih 234

Zapadnohercegovačka županija, čini se, postaje sve zanimljivije mjesto za život stanovnicima drugih županija. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku objavljenim u publikaciji “Migracije stanovništva 2023.”, a koji se tiču međužupanijskih migracija, tijekom 2023. godine u Zapadnohercegovačku županiju doselilo se 458 osoba, dok su se u istom razdoblju iz nje iselila 402 stanovnika, piše Večernji list BiH.

Najviše doseljenih dolazi s područja Hercegovačko-neretvanske županije, i to njih 254. Također, u isto se vrijeme najviše odseljenih iz Zapadnohercegovačke županije odselilo upravo na područje HNŽ-a, njih 234. S druge strane, tijekom prošle godine na područje ZHŽ-a nije se doselila ni jedna osoba s područja Posavske, Bosansko-podrinjske i Unsko-sanske županije.

Adresu u Tuzlanskoj županiji onom na području ZHŽ-a zamijenile su dvije osobe, Zeničko-dobojskoj njih 13, a Sarajevskoj 12. U istom razdoblju, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, na područje ZHŽ-a doselilo se i 16 osoba s područja Srednjobosanske županije, kao i 28 s područja Hercegbosanske županije.

Kada je riječ o migracijama unutar same Zapadnohercegovačke županije, riječ je o 133 osobe koje su zamijenile mjesto stanovanja unutar četiri jedinice lokalne samouprave (Ljubuški, Grude, Široki Brijeg i Posušje). Među osobama koje su se doselile na područje ZHŽ-a je 178 muškaraca i 290 žena.

U istom razdoblju u ZHŽ se doselilo i po sedam osoba dobi od 70 do 74 godine i od 75 do 79 godina, kao i četiri osobe starosti od 80 do 84 godine i 14 osoba starijih od 85 godina. Promatrajući pojedinačno jedinice lokalne samouprave, najveći broj doseljenih bilježi Grad Ljubuški. Naime, prema spomenutim podacima, u Grad Ljubuški su se tijekom 2023. godine doselile 143 osobe, dok su se odselile 92, čime je ova jedinica lokalne samouprave u plusu za 51 stanovnika.

S druge strane, općina Posušje bilježi veći broj odseljenih nego doseljenih. Iz ove se općine odselila 61 osoba, dok se u istom razdoblju na njezin prostor doselilo 50 osoba. S područja Grada Širokog Brijega tijekom 2023. godine odselile su se 184 osobe, dok ih se doselilo 185. Općina Grude je, barem kada su u pitanju migracije, prošlu godinu završila s plusom od 15 stanovnika.

Iz ove općine odselilo se 65 osoba, dok ih se u istom razdoblju doselilo 80. Inače, izvješće o migracijama stanovništva je publikacija Federalnog zavoda za statistiku, koja sadrži statističke podatke o kretanju stanovništva unutar Federacije Bosne i Hercegovine, kao i kretanje stanovništva između Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske te Federacije Bosne i Hercegovine i Distrikta Brčko BiH prema demografskim karakteristikama. Istraživanje o migracijama stanovništva u Federaciji Bosne i Hercegovine temelji se na evidencijama prebivališta i boravišta građana Bosne i Hercegovine koje se vode u Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA).

Večernji list

Glas naroda

Znači više dolazi nego odlazi to kaže HDZ a kako je u stvarnosti.

je mladi, zdravi i pošteni odoše, a naseljavaju se bjegunci od zakona, stari i nemoćni

Braća mamić doselili u ljubuški i ministar radman

Od toga 400 Nepalaca

Doselili u staračke domove i prijavljuju se zbog dječijeg nadoplatka.I još ovi koji kupuju nekretnine i stanove da bi oprali pare

Grad Ljubuški, grad pisano velikim slovom, a općina Posušje, općina malim??

Nek prime ove izbjeglice da "gazdama" i"gospodi" namiču bogastvo, ova kršćanska raja to više ne može podnositi pa ode od ovih "naših" begova,sultana i paša...

Prijavljeni zbog 500km,

Ima ih koji žive u drugim općinama a prijavljeni su u Ljubuškom ili okolo na selima. Ne žive a 500 KM jamljaju mjesečno. Gradonačelniče provjerite adrese. Nije pošteno da kradu općinski proračun.

Ima ima koliko hoćete pogotovo ovi iz Mostara, njih je najviše i to se zna i neveliko priča. Zbog takvih će sve i ukinuti

Tehnički, to je županijski proračun i gradonačelnik nema ništa s njim. Šta tebi smetaju ljudi koji su prijavljeni po selima, a žive u gradu??

Jeste vi uopće pročitali što piše?
Prijavljuju se iz HNZ kod nas , zbog dječjeg od 500km. Što svi znamo u čemu je vaš problem

Ima nas ko,Rusa kako je ljepo kamen,krš i drača...

Nije pošteno da roditelji koji žive i rade u Ljubuškom izgube pravo na 500 zbog lažni prijava

Tako će nam i biti. Zar ne trebaju biti prijavljeni 3 godine? Na svoje oči sam vidila ženu kaki dolazi prijaviti djecu u dom zdravlja, a ne zna gdje treba ući.

Da i? Možda je žena doselila tek.

Da to niste vi možda?

Oklen gradonačelniku lofa za stanove po novim zgradama

Kravica

Digao kredit čovjek

U ŽZH tijekom 2023. godine doselilo 458 osoba, najviše u Ljubuški
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari