Predložen pritvor za osobe osumnjičene za prodaju lažnih diploma

ljubuski.info

Predložen je pritvor za pet osoba u predmetu kodnog naziva 'Index', osumnjičenih za korupciju i nezakonitu prodaju fakultetskih diploma i zvanja.

Postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, prema Sudu BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene: Edinu Brutus, Damira Žugu, Elmu Brutus, Kaju Imširović i Hajriza Bećirovića.

Mjera pritvora u trajanju od 30 dana predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili sudionike ili ponovo počiniti kazneno djelo ili dovršiti započeto, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U pogledu Mevludina Jašarevića, bit će predložene mjere zabrane, između ostalog, koje se odnose na zabranu sastajanja sa svjedocima i zabrana prelaska državne granice.

Izdavali diplome u BiH, Italiji, Srbiji, Hrvatskoj...

Navedeni osumnjičeni se terete da su, u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi, izdavali diplome Internacionalnog univerziteta u Goraždu (IUG) o visokom obrazovanju sa sva tri ciklusa studija većem broju osoba na području BiH, Italije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Libije, Turske i drugih zemalja.

Tijekom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičena Edina Brutus i drugi pripadnici grupe pronalazili osobe zainteresirane za stjecanje diploma ili kupovinu istih, u potpuno nezakonitom procesu, bez odobrenja nadležnih organa u BiH, Švicarskoj Konfederaciji i Italiji, kao i organizirali navodnu nastavu na teritoriju Švicarske i Italije za studente iz Italije.
lažne diplome

Iznosi u visini službenih troškova studiranja

Nakon toga je pod nadzorom Brutus Edine vršeno retroaktivno upisivanje podataka studenata u matične knjige, unošenje podataka o upisu na fakultet, lažnih podataka o položenim ispitima, krivotvorenje potpisa profesora, sačinjavanje studentskih dosjea kupaca diploma i stranih studenata, nakon čega su dekani i rektori potpisivali uvjerenja o diplomiranju i diplome o stečenom stupnju visokog obrazovanja, posebno svjesni da IUG nije imao dozvolu za rad izvan Bosanko-podrinjske županije Goražde, a za koje usluge odnosno diplome su u većini slučajeva naplaćivali novčane iznose u visini koje bi studenti inače morali platiti za službene troškove studiranja.

Oni se sumnjiče da su počinili kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom pranje novca propisana KZ BiH, te kaznenim djelima posebni slučajevi krivotvorenja isprava, ovjeravanje neistinitog sadržaja, prevara, davanje dara i drugih oblika koristi, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava i oduzimanje ili uništenje službenog pečata ili službenih spisa, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja iz KZ F BiH.
lažne diplome

Akcija se provodila i u Hercegovini

Akcija je provedena na području Goražda, Sarajeva, Zenice, Travnika i Konjica, pod nadzorom postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH, a u realizaciji akcije sudjelovali su policijski službenici SIPA-e, u suradnji s policijskim službenicima Federalne uprave policije, MUP-a ŽS, Zeničko–dobojske županije, Bosansko - podrinjske županije, Srednjobosanske županije i Hercegovačko - neretvanske županije.

Tijekom akcije zaplijenjena je značajna količina novca, veća količina dokumentacije, fakultetske diplome, dosjei studenata, dokumentacija koja se odnosi na financijsko poslovanje pravnih osoba, pečati, računala i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku. Za pet fizičkih osoba izvršene su privremene obustave transakcija u iznosu većem od 350.000 KM.

Glas naroda

Travnik Bijakovići studenti sa lažnim diplomama ali su izuzetno cijenjeni kad se prijave na natječaj i dobiju posa ili funkciju da budu direktori.

Nema Ševa džaba ste krečili

Iz Bijakovića ima najviše ovih stručnjaka koji rade sa djecom . Sve neki certifikati za predškolski odgoj za defektologiju , i ostale stručnjake koji čast izuzecima brzo nađu posao . Jadna ta djeca kojima ovakve i ovakvi sa certifikatima od BrkIća iz Bijakovića kroje sudbinu.Kofer u ruke i van ove države .

Logos ,Ceps ,Štaje sa ševom ,da niste na placi

U zorana i ptice pjevacice je malo vise para diploma ali je sigurna jos jedno vrijeme dok ameri gagh ne izvrnu pa samim tim i njegove jatake .

Zoran je ptica pjevica od hdz,da nebi bilo ciju ciju tup

Ko je uhapsen,optuzen ili okrivljen iz Bijakovica koje stalno spominjete.CCCCCCCCCCCC.

Moji je dvoje u travniku završilo i odma posa dobili. U mostaru nikad ne bi završili niti posa dobili.

Dzaba komentirate protiv pojedinaca svjedoci smo da vlasnik ovog portala briše komentare koji idu na štetu HDZ-a, jer je očito na njihovom platnom spisku.

Ali zato uskoro se pravi novi ljubuški portal na kojem se poštuje demokracija i njene vrijednosti, gdje čovjek može reći svoje mišljenje.

Odjednom ovom vlasniku smetaju komentari protiv HDZ- pojedinaca, koji su dapače prije bili dobrodošli.

Portal na kojem ne isplivaje više niti jedna afera vezana za ljubuški hdz

Malo je novinara na svijetu, kod nas u Hercegovini niti jedan
Vlasnik ovog portala je zajedno sa sadašnjim Hdz ovcim nosio Šabana na prsima
Značka se može promijeniti ali glava nikada

Proizvođači diploma su puno manje zlo od kupaca tako da opet naopako radite da bi se štetočine zaštitile

Hdz je zaljubljen u diplome Ševine, Travničke, Kiseljak, Bijakoviće sa namjerom da društvo bude sve tuplje da redovni studenti psihički obole. Studiraju i uče i biro. Kupovne diplome se zapošljavaju.......!?

Obrazovanje nadziru čudno školovane žene. Ne zna se koju uzeti za primjer kvalitete. "Travnik i Orašje" su međusobno zaratili, žele biti sjedišta promjena i kurikularne izvrsnosti. Jači su od Varaždina i Splita

Naš se predsjednik diči diplomom strojara a pogasio sve što se pogasit moglo. Koja je onda razlika? Nisu fakulteti više što su bili!

Imate ministra policije sa njemačkim jezikom, neotesanog čovjeka.
E sad, kakva je razlika sa kupljenom diplomom ili nekopetentnom osobom? Diploma ne znači kompetenciju!
Birtijski tipovi su na vlasti a pogotovo na čelu policijs

Nemoj der mi Mladena on je skokovan covik pogotovo sto se stajlinga tice

Dotični gospodin na čelu MUP-a kad je uspio proći na to mjesto pored gradskog odbora u kojem je Zdeslav Smoljan je dovoljna pljuska narodu, a i ove izbore se pozivaju kao i svake na grbaču branitelja.

Čestitam svim vraniteljima koji mogu sa tim čovjekom poližit vjenac.. čestitke na đonu

Režimski portal prenosi o Martini Mlinarević, koja je očito veći domoljub od dotičnog Bebeka.

Čuli Zdeslav Smoljan ko on je neka ličnost da se ugledamo u njega.

Hahhaa cuj u odboru a koga pocuri tamo haha

Čuj sipa apsi lažne diplome pa tribalisu počet od svojih službenika i policija i političara pa 90 posto svi imadu kupljene vakultete

A fabus diplome agronomije

Predložen pritvor za osobe osumnjičene za prodaju lažnih diploma
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari