ŽZH prva u BiH krenula u reformu srednjeg strukovnog obrazovanja

ljubuski.info

Županija Zapadnohercegovačka prva je u Bosni i Hercegovini krenula u veliku reformu srednjeg strukovnog obrazovanja.

Tim povodom je u hotelu Otok u Grudama u četvrtak održan okrugli stol na kojem su, između ostalih, sudjelovali gospodarstvenici, ravnatelji škola te predstavnici resornog županijskog ministarstva.

Prvi smo u Bosni i Hercegovini koji smo se odlučili na taj iskorak i zaista predstavlja veliku reformu u obrazovanju. Naša županija je, kao što je svima poznato, druga po uspješnosti u Federaciji BiH i u jedno ruku mi to dugujemo i našim gospodarstvenicima, našim učenicima i na kraju kraju našoj budućnosti. Naša županija je jednostavno korak ispred svih i odlučili smo se na ovaj jedan veliki iskorak.

Gotov je radni materijal novog Zakona o srednjem strukovnom obrazovanju i obuci u kojem je naglasak na praktičnoj nastavi gdje će učenici tijekom svog obrazovanja u srednjoj strukovnoj školi imati obuku u opremljenim kabinetima u školama. Također, praktičnu nastavnu će obavljati i u realnom sektoru odnosno kod gospodarstvenika, izjavila je ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Daniela Perić.

Na radnom dijelu okruglog stola okupili su se svi koji su uključeni u ovaj zahtjevan proces jer, kako ističe ministrica Perić, jedino zajedno mogu postići sve što ova reforma donosi.

Cilj nam je svima da učenici tijekom školovanja imaju iskustva i obavljaju praksu u realnom sektoru te da nakon završetka svog obrazovanja budu prepoznatljivi i konkurentni te da nađu svoje mjesto na tržištu rada. Ujedno će učenici već tijekom srednje škole kroz praksu primiti radne navike.

Ovaj zakon omogućuje to da poslodavci prepoznaju kvalitetne i vrijedne učenike te ih zadrže da rade kod njih, rekla nam je ministrica Perić.

Zakon je još u fazi pripreme odnosno gotova je radna verzija koja je prezentirana na okruglom stolu u Grudama.

Čekamo komentare naših gospodarstvenika, ravnatelja škola, profesora srednjih strukovnih škola, sindikata i svih koji su uključeni u ovaj proces kako bi se zakon mogao prilagoditi.

Cilj nam je da ovaj zakon bude primjenjiv svima nama koji sudjelujemo u tome. Najveća odgovornost je na Ministarstvu, ali nije jedina. Svi moramo biti uključeni pa i roditelji, zaključila je u izjavi ministrica obrazovanja ŽZH Daniela Perić zahvalivši se austrijskom uredu za obrazovanje za veliku podršku.

Nakon radnog dijela sastanka, sudionicima su se pridružili predsjednik Vlade ŽZH Predrag Čović s ministrima kao i veleposlanica Austrije u BiH Ulrike Hartman.

Poznati hercegovački gospodarstvenik Petar Ćorluka smatra da teorija bez prakse ne vrijedi ništa.

Ne trebamo ništa izmišljati. Mislim da je to u zapadnom svijetu, pogotovo u Njemačkoj, da se teorija i praksa implementiraju skupa. Jer teorija ako nije primijenjena, ona nema nikakvu vrijednost.

Mislim da treba uvesti, kao što je to u Njemačkoj, dualno obrazovanje i kabinetsku nastavu te praksu u firmama koje imaju dobru organizaciju koja će se još dodatno poboljšati, rekao nam je Ćorluka.

Smjerovi u srednjim školama u većini slučajeva ne prate potražnju na tržištu, a Ćorluka ističe da se trendovi moraju pratiti.

Nove tehnologije su tu na tržištu. Da bi mi bili konkurentni, moramo imati alate, znanje, najnoviju tehnologiju i dobre sirovine da bi mogli biti konkurenti na tržištu. To se može postići cjeloživotnim učenjem. Učenje ne može samo biti ni srednja škola ni fakultet jer se tolikom brzinom mijenjaju stvari

Trendovi se moraju pratiti, i u školi i izvan škole, i na poslu i izvan posla. Nadam se da smo mi ovdje dobro organizirani i za svaku pohvalu je ova inicijativa za koju smatram da će uroditi plodom, zaključio je u izjavi za portal grudski gospodarstvenik Petar Ćorluka, vlasnik Violete i čapljinske Laste.

Ovakvih i sličnih okruglih stolova na temu reforme srednjeg strukovnog obrazovanja, kako su najavili iz Ministarstva, bit će još. Kažu da si ne žele zadavati rokove, ali ističu da se radi punom parom te da je većina kapaciteta usmjerena na ovu veliku reformu obrazovanja.

Jabuka.tv

Glas naroda

Ako ima dna u obrazovanju vis ste ga dotakli.... Djecq hodaju oko škole pola nastave nemaju, dijele im se petice, nitko ništa ne zna, profesori jedva čekaju pobjeći, generacije sve gluplje i gluplje, hadezeovski kadrovi u zbornici sve gori i eto nam obrazovanja, crno da ne može crnje

Zafalilo radne snage pa bi da im dica za sendvić rade. Gladovi, platite ljude!

Od Ljubinog kompanjona sto su mutili u ratu i krali pare nevista ministrica. Dovelo je sa šaltera komunalnog i ona će o školstvu. Ovo nigdi nema, samo u nas. Jadno!

Kad se sve zbroji i oduzme Čamber je za ove bio Arostotel... Ko bi rekao prije 15 godina da će nam sve gore i gore biti u školstvu

A biće još gore ljudi s kupljenim diplomama su na vlasti

Šta 'e, fali vam jeftine radne snage pa ćete iskorištavat srednjoškolce?

Trebalo bi poslati inspekciju u LJUBUŠKU GIMNAZIJU , jer ju je sadašnj direktor leo mandić srozao na najniže grane otkada ona postoji . Zapošljavanja nekopetentnih profesora . Traženje od profesora da snizuju kriterije , od profesora traži da daju više ocijene nekim učenicima koji to ne zaslužuju , itd..
Njemu gimnazija nije bitna , on samo čeka kad će sezona da restoran radi , a ovo mu je samo usput.

Pisah vec o ovom na ovaj nacin samo sto sam jasno naveo da ucenici tribaju imat naknadu za obavljeni posa, mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Na taj nacin stimulisete bar one koji imaju volju nesto ucit i radit a poslodavac po isteku skolovanja dobija obucena radnika kom ne triba prijemni rok. Pored ovog tribate napravit obucni centar na nivou zupanije di bi se davali razni kursevi ali ne samo zbog diplome vec zbog izobrazbe u razlicitim zanimanjima. Tu bi mogli nac sansu za priobuku svi koji su se nasli u krivom zanimanju.

Dašta sve genijalci samo dijele petice ni za šta u školama, kriteriji nula bodova!

Svi u Ševe uškolu ,vandredni proff ,Gordana Tadic i Oleg Čavka ,redovni prof ,mrrr scrr Zoran Galic

Jada i žalosti, ševine diplome

Ako ministrica nema pojma o obrazovanju ne znam sta mozemo uopce ocekivati. Grudski načelnik se narugao svima svojim izborom. Samo pare, interes i podaništvo.

ŽZH prva u BiH krenula u reformu srednjeg strukovnog obrazovanja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari