U Federaciji prosječna neto plaća u prosincu 1.296 KM, a bruto 2.018 KM

ljubuski.info

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za prosinac 2023. godine u Federaciji BiH iznosila je 1.296 KM i nominalno je niža za 1,1 posto, a realno za 0,9 posto, u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna isplaćena neto plata za prosinac 2023. godine nominalno je viša za 9,8 posto, a realno viša za 9,0 posto.

Analiza podataka prema djelatnostima KDBiH 2010 pokazuje da je u prosincu 2023. u odnosu na studeni iste godine došlo do povećanja mjesečne neto plate najviše u djelatnostima: Financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja
za 3,9 posto, Stručne, naučne i tehničke djelatnosti za 2,1 posto i Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti za 1,9 posto.

U isto vrijeme najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno je u djelatnostima: Prerađivačka industrija za 4,3 posto, djelatnosti, Prijevoz i skladištenje za 2,8 posto i djelatnosti, Vađenje ruda i kamena za 2,3 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plata po zaposlenom za prosinac 2023. godine u Federaciji BiH iznosila je 2.018 KM i nominalno je niža za 0,9 posto, a realno za 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna bruto plata zaposlenih za prosinac 2023. godine nominalno je viša za 10,2 posto, a realno viša za 9,3 posto, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku.

Ne treba biti matematički stručnjak i zaključiti da je prosječna plaća napumpana primanjima dužnosnika, te da su plaće u realnom sektoru više nego mizerne.

FENA

Glas naroda

Prosječna plaća nije nikakav pokazatelj nego minimalna. Prosjek dižu ministri i uhljebi.Prikažite minimalne plaće u RSu i u federaciji

De vi napišite koliko ljudi radi za manje od 1000 km.

U Federaciji prosječna neto plaća u prosincu 1.296 KM, a bruto 2.018 KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari