Pad redovnog cijepljenja djece prijetnja povratku iskorjjenjenih bolesti

ljubuski.info

Bosni i Hercegovini prijeti povratak davno iskorijenjenih zaraznih bolesti. Bilježi se pad redovnog cijepljenja djece. Iako je Zakon o zaštiti zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti u oba entiteta propisao obvezno cijepljenje ali i novčane kazne, roditelji izbjegavaju redovnu cijepljenje djece. Od velikog kašlja ili hripavca preminule su beba u Mostaru i četiri bebe u Srbiji.

Možemo li očekivati epidemiju?

Cijepljenje djece od zaraznih bolesti je u padu. U međuvremenu, pojavila se zaraza od velikog kašlja. Veoma zarazna bolest od koje najčešće oboljevaju mala djeca. Bilježe se i smrtni slučajevi. Zbog čega je važno ispoštovati kalendar cijepljenja.

Društvene mreže

"Cjepivo je po meni jedna od najvećih tekovina. Mi potičemo organizam da se bori protiv tih oboljenja u onom uzrastu u kojem vakcinišemo jer su kliničke slike tih oboljenja protiv kojih vakcinišemo najteže u tom uzrastu. Odnosno smrtnost nije mala", ističe pedijatrica u Domu zdravlja Banja Luka, Dijana Koščica.

Ovo upozorenje pojedini ne čuju. Zabilježeni su slučajevi gdje roditelji angažiraju odvjetnike kako bi izbjegli cijepljenje djeteta.

Trend necijepljenja djece prisutan je u posljednjih 3-5 godina. Stručnjaci upozoravaju da su glavni uzroci tome društvene mreže na kojima se šire netočne i neprovjerene informacije.

Prijeti nam epidemija davno iskorijenjenih bolesti. Obuhvat cijepljenja protiv velikog kašlja prvom dozom je 93 posto. Međutim, bilježi se pad obuhvaća recijepljenja. Svega 65 odsto.

Zakonska obveza

"Cjepivo kojima se cijepimo su cjepiva kojima smo mi cijepljeni. To su samo još bolja cjepiva nego koje su se tad koristile sa manje nus pojava. Možemo reći da se suvremenim cjepivima postižemo optimalni imunitet koji smo nažalost izgubili nakon ovoliko godina", dodaje epidemiologinja Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Nina Rodić Vukmir.

Cijepljenje od zaraznih bolesti i zakonska je obveza. U Republici Srpskoj i Federaciji BiH zakoni o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuju i novčane kazne za necijepljenje od 100 do 2.000 maraka.

"U protekloj godini republički zdravstveni inspektori su izdali 22 prekršajna naloga i podnijeli 24 prekršajne prijave nadležnim sudovima protiv roditelja koji su izričito odbijali cijepljenje djece", kazala je Duška Nikolić, glasnogovornica inspektorata Republike Srpske.

Zbog toga, upozoravaju stručnjaci, mogli bi se u narednom periodu suočiti s epidemijom morbila ili velikog kašlja. Poznata izreka "bolje je spriječiti nego liječiti" davno je zaboravljena.

BHRT

Glas naroda

Pad broja redovnog cjepljenja- pad prihoda Pfizera i co.,
Ako je bolest davno"istrebljena" kako pišete,kako se onda može desit epidemija??!
Vjerujte struci,sljedeca 2 tjedna..

Sad procitaj clanak na Klixu o raku grlica materice i cijepljenju protiv istog u S. Irskoj?

Hocu, ajd ti sad pročitaj knjigu od mr.sc. Pamela Acker- Kršćanski pogled na cjepljenje!
Bez brige,prevedena je na hrvatski!

Interesantno je ovo " krscanski" ? Sta li to triba da znaci?

To je naslov knjige,šta tebi to znači?

Obicna g.l.u.p.o.s.t. Moze bit samo pogled na cijepljenje po krscanskim nacelima ili ucenjima a nikako krscanski pogled. Usput, nigdi u Bibliji,a ona bi tribala bit relevantna, nisam nista procita o cijepljenju pa ne znam zasto to veze sa vjerom? Bice radi zvucnosti i orodaje?

Nit si ti procitao ovu knjigu nit si procitao Bibliju!
U Bibliji se isto ne spominju avioni ali ipak su tu,lete!
Ne bulazni jarane,nije bitan naslov,bitno je ono š

to piše

Sljedeća 24 sata su ključna. Mrš..

Eeee,nedaju treće zemlje eksperimentirat za siću na svojoj dici pa sad se mora pokušat na našoj!
Živio Brisel i briselski momci???

[ * neprimjereno * ]i iz komentara - ovdje se priča o cjepivima koja dokazano sprečavaju zarazne bolesti zbog kojih se umiralo do prije 100 godina.
Ali, nikakav problem.
Svakom tko se protivi redovnom cijepljenju djece (koje se, usput, provodi već desetljećima) treba ukinuti zdravstveno osiguranje i pristup javnom zdravstvu, pa nek se privatno liječi.
Nadalje, tko svojim takvim ponašanjem eventualno ugrozi život drugog čovjeka, neka krivicno odgovara.
Vrlo jednostavno.

Hoću kad sve to dokažete!!!

Sve već viđeno za vrijeme korone, tako da prodavanje magle ne prolazi tako lako…ako je netko već cijepljen i zaštićen kako ga može ugroziti necijepljeni je pitanje koje je u koroni postavljeno tisuće puta i nikada nije odgovoreno suvislo na njega. A najbitnije je već rekla Markoticka svojom izjavom da se cijepiva moraju ispitivati na nečijoj djeci. Tako da provođenje sile i nametanja drugome svoga misljenja nikada nije prolazilo dobro…..niti će. Da ste doživjeli da vam dijete strada od cijepiva i još se brojke povećavaju ( objasnite zašto) ne biste tako mislili.

Kad spominjes Markoticku budi bar dosljedan i ne izvrci joj rici. Doticna gospodja je rekla za vas licemjere jednu katastrofalnu istinu a ona glasi da ste licemjerno do sad zatvarali i oci i usi i prljava usta dok su se vakcine ispitivale na tudjoj,redom siromasnoj, dici i da je sad napokon zaigrala mecka i prid vasim vratima i da je to jedina pravda. I svaka joj cast jer je razotkrila to vase licemjerstvo kog idalje lazima branite. Jadi licemjerni.

Ona rekla: zaigrala mečka na našim vratima! I to je jedina istina!

Bolan kakav ti je ovo argument? Jel ti radiš u cirkusu? Jesi ti neki klaun?
De se saberi čovječe

Kad si ti već dosljedan odgovori ne odgovaraj na jedno nepostavljeno pitanje…..znaci li to da se sada zlo treba provoditi na svakome ili ga treba prekinuti. Nije ti palo na pamet da smo možda prije vjerovali medicini i zato nismo postavljali pitanja oko toga, a ne kao sto kažeš zatvarali oci. Uostalom sve sto je loše treba prekinuti a ne ga provoditi n drugačiji način. Slobodno dajte svoje potomke i cijepite i vise puta nego je potrebno, a okanite se drugih…..kad već govorite o licemjerstvu.

Ovdje se priča i o neispitanim cijepivima koji se proizvode koje kuda i za koje nitko ne želi preuzet odgovornost pa bi ja tebe pozvao kad si tako" siguran" u poštenje farmacije da ga preuzmeš ništa ni više ni manje !
Vrlo jednostavno stručnjak!
Još samo jedno obrati malo pažnju na izjavu dr. Srećka Sldojeva i prof.dr Pavelića koji su bili na čelnim pozicijama Imunološkog zavoda i med.fakulteta !

Prvo zahtjevaju cijepljenje pa će kasnije tražit ugradnju čipova u mozak, sve da "zaštitimo" druge

Potpisujem svaku riječ !!!

Čim te stave u koš "teorija zavjere" nek znaš da si na dobrom putu do istine. Autizma na sve strane, pa i u Ljubuškom, ali ne piše se baš o tome.. bebe i djeca su umirala nakon cjepiva.. ali ne piše se o tome.. pa i kad se dokaže da je jedno dijete oboljelo ili umrlo od posljedica cjepiva, kažu, statistika. E, pa doktore moj dragi, meni moje dijete nije "statistika" nego mi je cijeli svijet.

Slažem se….i to je jedina istina. A meni netko da određuje šta je pravda….neće tog filma gledati. Za svoje dijete odležati ako treba…..na jednoj strani.

Pad redovnog cijepljenja djece prijetnja povratku iskorjjenjenih bolesti
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari