Privremeno oduzeta roba u vrijednosti oko 22 milijuna KM

ljubuski.info

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH objavila je dvije javne aukcije i direktnu prodaju zaplijenjene robe uskladištene u skladištima u Tuzli, Orašju, Brčkom, Zvorniku i Bijeljini, koje će biti održane 21. veljače u sjedištu Regionalnog centra Tuzla.

Ponuda je raznovrsna, pa zainteresirani kupci, po povoljnijim cijenama, mogu doći do šrafcigera ili burgija, remenova, ventila, autodijelova, cipela, čizama, sandala i kišobrana, odjeće, različite vrste metala i legura, u ponudi je i jedna lovačka puška, ali i polovni i novi mobiteli najpoznatijih proizvođača.
Najviše duhana

''Uprava za neizravno oporezivanje BiH je tijekom 2023. godine privremeno oduzela robu u vrijednosti od 22 milijuna KM. Riječ je o robi koja se pokušala prokrijumčariti u carinsko područje BiH. Među oduzetom robom najviše ima duhana i duhanskih prerađevina, tekstila i odjeće, automobila i autodijelova, raznih tehničkih uređaja i ostale robe široke potrošnje'', kazao je za Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju UNOBiH.

U siječnju prošle godine službenici UNO u pošiljci banana otkrili su i veliku količinu kokaina, koja je predana SIPA-i na daljnje postupanje. Među robama oduzetim tijekom 2023. najveću vrijednost imali su tekstilni proizvodi, ali i duhan, cigarete, duhanske prerađevine i aroma za nargilu, putnička vozila, autodijelovi, medicinska oprema i lijekovi, skijaška oprema, satovi…

Nadležni sudovi

''Roba koja se oduzme ima status privremeno oduzete robe, a nakon okončanih prekršajnih i krivičnih postupaka pred nadležnim sudovima UNO može određenu robu prodati ili uništiti. Konačnu odluku o tome donose nadležni sudovi u svakom pojedinačnom predmetu'', pojašnjava Kovačević.

Tijekom prošle godine UNO je organizirala 17 javnih aukcija i 29 direktnih prodaja. Izvršena je prodaja robe ukupne vrijednosti 314.943 KM, dok je otkup oduzete robe izvršen u regionalnim centrima Mostar i Sarajevo u ukupnom iznosu od 33.782 KM.

Uništeno 2,3 milijuna KM

Postupajući u skladu s Uputstvom o uništenju i ustupanju carinske robe, u toku 2023. godine je uništeno pravosnažno oduzete robe u iznosu od 2.303.903 KM.

Roba koja se uništava je uglavnom akcizna, poput cigareta, jer se radi o robi za koju se ne zna porijeklo i što je dio takvih proizvoda te se kao takva ne može izložiti prodaji budući da bi mogla biti štetna po zdravlje ljudi.

Dnevni Avaz

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari