Izložbeni postav slika Zlatana Lukende u Gradskoj galeriji

ljubuski.info

U sklopu svečanog obilježavanja Dana Grada Ljubuškog u Gradskoj galeriji u Ljubuškom u srijedu 7.veljače upriličeno je otvorenje treće samostalne izložbe slika ” Rapsodija kistova” autora Zlatana Lukende- Ćukija.

“Izgleda da je naša gradska galerija koju smo otvorili prije godinu dana postala mala” kazala je u svom obraćanju Marijana Mucić komentirajući veliki broj posjetitelja na izložbi.

Upravo je nju kako je ispričala voditeljica programa Bjanka Medić prepričavajući pripremne razgovore sa autorom Zlatanom Lukendom, autor izabrao za osobu koja će izložbu svečano otvoriti. “Marijana je ovdje u jednoj jako bitnoj funkciji, i zato otvara izložbu, riječ je o funkciji srca, jednog velikog i dugogodišnjeg prijateljstva koje povezuje naše obitelji.”kazao je autor.

Što više ovakvih susreta u gradu u kojem živimo, što više druženja sa skromnim, samozatajnim dobrim duhovima našeg grada poput Zlatana. Dragi Zlatane, želim ti puno zdravlja i da uskoro imamo još jednu tvoju izložbu.” rekla je Marijana Mucić svečano proglasivši izložbu otvorenom.

Sama svečanost počela je u obiteljskom tonu jer su u glazbenom dijelu s pjesmom “Dida moj” zajedno nastupile Zlatanove unuke; Katja i Una uz podršku brata Tome.

Uz njih u glazbenom dijelu programa nastupili su mladi Ljubuški glazbenik Nikola Granić na gitari i prof. Sandro Kršlak na harmonici.

U svom osvrtu na lik i djelo autora likovni kritičar Ivan Vukoja rekao je između ostalog

Status gradske legende rezerviran je samo za one kojima nije stalo da to budu. Zapravo, što im je manje stalo do vlastitog statusa, to u gradskim očima postaju sve veći. Upravo je takvo odsustvo preuzetnosti glavan značajka likovne poetike Zlatana Lukende.

On svojim likovnim uradcima nema namjeru nikome ništa ni pokazivati, ni dokazivati, niti ima namjeru s nekim se natjecati i uspoređivati.” nadodavši kako “Crtački vješto i odmjereno, slika kao da je završio specijalku u majstorskoj radionici Hame Ibrulja. I ne samo da ponekad slika poput Hame, nego ponekad slika i Hamu.

Time pokazuje da se gradske legende nikada međusobno ne ugrožavaju, nego prvenstvo daju onom drugom. Stoga ukoliko doma imate neku Haminu sliku, slobodno uzmite i jednu Zlatanovu i ponosno je okačite na isti zid. Sigurno će se dobro slagati.”

Sam autor Zlatan Lukenda u svom emotivnom obraćanju uputio je zahvalu svojoj obitelji, iskazavši ponos na sve njih, kazavši kao je sretan što je u “Lukendinoj mahali” izniklo dobrih ljudi.

Zahvalivši uz suzu svima koji su došli u tako velikom broju, gradskoj upravi na prilici da se predstavi i svim ljudima koji su ga inspirirali i bili mu podrška u njegovom životu i radu.”

Izložba u gradskoj galeriji otvorena je do 14.veljače, posjetitelji je mogu pogledati u vremenu od 8 do 15 sati.

Radio Ljubuški

Glas naroda

Posle Hame i njegovih velikih formata, najbolje slike koje sam ikad vidio u nekog naseg ljubušaka ...
Zlatane svaka cast, zelim ti puno zdravlja i inspiracije da stvaras sto vise i da i ja nekako dodjem do tvoje jedne slike :)
Zivio

Jedan je Ćuki !!!

Da nije napravljena piva mislim da nebi bilo ni Ćukuja, samo naprid i neosvrći se unazad.

Je li bio Jozo?

Je i svima platio piće

Kako unda nije bija smak svita...

Zlatane čestitke

Bravo Ćuki imaš talenat glavu goere samo naprid ti si pono našeg grada.

Yu arschloch ne rise,nemaš ti pojma šta je Ljubuska čaršija

UMRO JE DRUG TITO.shvatite to već jednom.Morte,Toth,Crka,Krepa itd itd itd.Dogodine nagradu Sthefitzi Ghalick!

Titin kadar i sada drži Ljubuški.
I HDZ-ovi [ * neprimjereno * ] im moraju pljeskati.
Je li tako seljački gradonačelničke.
Pravi Hrvati nigdje nemaju mjesta.
Uvaženi u Zagrebu,Splitu,Osijeku,pravi intelektualci ali u Ljubuškom prolaze,Stepfice Galich,i Memnuna..ostali su seljaci a ne Ljubušaci.
Prva je iz čitlučke selendre,a druga iz Šamca.

Da je živ i Neđo bi imao izložbu inače Zlatan je ok lik

Memnuna bar ima stav i po meni je OK.jedna od boljih pedagoga što je imao Ljubuški i zahvalni smo joj na tom!Kad se sjeti Chukija u jedno sparno predveče god.1993.i njegovo ponašanje prema nježnijem spolu hrvatske nacionalnosti,Davanje izjave u MUPu.Nikad mu se obraz saprat nemože!Toliko...

On je umjetnik nije papak

Izložbeni postav slika Zlatana Lukende u Gradskoj galeriji
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari