Umirovljenike u FBiH očekuje novi rast mirovina

ljubuski.info

Zahvaljujući usvajanju federalnog proračuna za 2024. godinu umirovljenici, korisnici Federalnog zavoda MIO, uvećane mirovine dobili su ovoga mjeseca, odnosno prilikom isplate mirovine za siječanj.

Riječ je o akontativnom uvećanju mirovina za pet posto, a za što je suglasnost dala Vlada Federacije BiH.

Odnosno, kako je objasnio federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, riječ je o usklađivanju koje se u skladu sa Zakonom o mirovinskom osiguranju vrši redovito godišnje, svakog 15. travnja, a nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatak o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini.

Uzimajući u obzir posljedice globalne inflacije i materijalni položaj umirovljenika, Upravni odbor Federalnog zavoda MIO donio je, u skladu s člankom 79. Zakona o MIO, odluku o akontativnom usklađivanju mirovina, a Vlada FBiH prihvatila ju je i izglasala.

Ovom odlukom mirovine se usklađuju akontativno za pet posto, osim najviših mirovina ostvarenih po Zakonu počevši od 1. ožujka 2018. godine i mirovina ostvarenih u 2024. godini, s iznimkom minimalnih i zajamčenih mirovina, navedeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. Prema dostupnim podacima o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP) i indeksa potrošačkih cijena (CPI), procjena je da bi se postotak redovitog usklađivanja mirovina, počevši od 1. siječnja 2024. godine, trebao kretati od 6 posto do 7 posto.

Demografski slom BiH

Mirovine uvećane na ovaj način isplaćivale su se u travnju, retroaktivno od siječnja, a formula za izračun je da 50 posto iznosa dvaju navedenih parametara u zbroju daje iznos usklađivanja. Ako bude odstupanja u zbroju ovih dvaju iznosa prilikom objave službenih podataka u travnju, razlika u mirovinama od siječnja do travnja, nastala po ovoj osnovi, isplatit će se umirovljenicima u travnju, najavio je ministar Delić.

A da najavljenih pet posto neće biti ukupno povećanje mirovina, odnosno usklađivanje mirovina u ovoj godini, očekuju i umirovljenici. Član Upravnog odbora Saveza udruga umirovljenika Federacije BiH Mustafa Trakić za medije je izjavio kako u ovoj udruzi očekuju da će do povećanja doći i u travnju, navodeći kako je u proračunu Federacije BiH za ovu godinu za povećanje mirovina predviđeno 317 milijuna konvertibilnih maraka.

Osim ovih sadašnjih pet posto, računamo i na povećanje mirovina za nekoliko posto i 15. travnja. I ta razlika će biti isplaćena od siječnja, objasnio je Trakić.

272 milijuna KM za isplate invalidnina u FBiH

Inače, ovim akontativnim povećanjem od pet posto najniža mirovina, koja je u Federaciji BiH za prosinac iznosila 538,27 KM, s povećanjem iznosi 564 KM, zajamčena je 674,52, dok najviša mirovina, prema Zakonu o MIO koji je bio na snazi do 1. ožujka 2018., iznosi 2757,74 KM.

Savez udruga umirovljenika Federacije BiH tražio je od Vlade Federacije BiH i isplatu 13. mirovine u visini od 640 KM, međutim, prema Trakićevim riječima, još uvijek nisu dobili povratnu informaciju. Umirovljenici ovu isplatu traže zbog jakog udara inflacije, koji ovu kategoriju stanovnika, a posebno one s najnižim mirovinama, posebno pogađa.

Večernji list

Glas naroda

Sad 5% dignuta mirovina a u četvrtom misecu ce bit redovno usklađivanje i dignut ce 1% sto znači da mirovina od 564 marke će se povećat 5 maraka i 64 feninge. Kukat će mo mi za Fadilom Novalićem

Čović ima dobru mirovinu i plaću pa ga ne brga za ostale mirovine to umirovljenicima treba jer podržavaju ovu vlast 3o godina nema umirovljenika ni na jednoj dužnosti pa ni savjetnika

Pemzija 700 km a plata 900 đe to ima

Blago onima koji dočekaše mirovinu , a jos bolje onima koji se nisu puno ni uznojili da bi je dobili.

Umirovljenike u FBiH očekuje novi rast mirovina
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari