Kako je ljetna škola otkazana zbog grafičke inkvizicije i umjetne inteligencije

ljubuski.info

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru u suradnji s IPSA-om (Internetional Political Science Association) planirao je organizirati jednotjednu ljetnu školu na engleskom jeziku za koju bi vrlo vjerojatno mali broj ljudi znao da se u medijima nije pojavio 'sporni' plakat najave.

Naime, službeni plakat najave ljetne škole prema 'dežurnom pastoralu za brigu o vjerskim pitanjima' bio je neprimjeren jer su, navodno, uklonjene džamije u pozadini Starog mosta. Iako smo ušli u izbornu godinu i najlakše bi bilo reći da je plakat provokacija za dizanje tenzija, teško je pomisliti da dekan Filozofskog fakulteta i organizacijski odbor ljetne škole ne bi mogli biti kreativniji od prvoloptaškog uklanjanja džamija.

Domaći komentatori s opskurnih društvenih mreža i marginalnih političkih stranaka ionako su dokazali da im treba puno manje od ovoga kako bi zatrovali javni prostor, a svojim djelovanjem samo skreću fokus s pravih problema u društvu.

Halabuku oko plakata podizali su oni koji ni u realnoj neobrađenoj fotografiji ne bi mogli razaznati zvonik Franjevačke crkve i minaret džamije. Istina, oko Starog mosta je puno više džamija negoli je to generirala umjetna inteligencija za plakat koji je besplatno preuzet s Freepika, no tko je ikad koristio programe umjetne inteligencije zna da je vrlo teško detaljizirati fotografiju onako kako bi htjeli u potpunosti.

Ljetna škola je na kraju otkazana

Iako je nejasno iz kojeg razloga bi Filozofski fakultet pokleknuo pred grafičkom inkvizicijom, to su danas i učinili te na svojim službenim stranicama potvrdili kako su otkazali ljetnju školu na kojoj su trebali predavati profesori iz španjolske Granade, Zagreba i Mostara.

Kako su naveli s Filozofskog fakulteta razlog otkazivanja je zbog količine upućenih prijetnji smrću i uništenjem Fakulteta, govora mržnje i kontaminiranost javnoga prostora ovaj su događaj istisnula iz akademske sfere te od njega stvorila ne samo politički, već i sigurnosni problem.

"Da cijela priča bude još grotesknija upravo je u samom nazivu izvornoga predloška istaknuta „Koski Mehmed-pašina džamija“. Dakle, od svih mogućih vjerskih znamenitosti u gradu Mostaru na plakatu je istaknut upravo minaret. Toliko o isključivosti, nesnošljivosti i islamofobičnosti.

Promicatelji mržnje koji su ovu hajku i pokrenuli dodatno su potaknuli atmosferu straha, nepovjerenja i netrpeljivosti među građanima, a gradu Mostaru i državi u koju se toliko kunu, preventivno „izbili“ jedan, po svakom segmentu, hvalevrijedan i akademski izvrstan globalni događaj", istaknuli su na svojim službenim stranicama.

Kakve slike nudi umjetna inteligencija kada tražite glavni simbol Mostara?

Pretražili smo što nam sve nude programi umjetne inteligencije ukoliko želimo da nam izgenerira sliku Starog mosta. 'Robot' je dosta nemilosrdniji od dnevnih komentara i zaista ne prepoznaje je li u pozadini katolička crkva, pravoslavna ili džamija. Jednostavno može vam dati 100 različitih varijanti i svaka može biti različita u što smo se i sami uvjerili traživši slike samo Starog mosta.

Za one koji su se već zabrinuli za hordu prosvjednika ispod Starog mosta koja je trenutačno na našoj naslovnoj fotografiji, moramo vas razočarati da je i ona djelo umjetne inteligencije.

Hercegovina.info

Glas naroda

Samo se vi izvlačite. UI nažalost g.lupa ko i pojedini

U islamu je slikanje zabranjeno.

Jedini promicatelj mržnje je upravo filozofski fakultet,mrze ga svi koji nisu u hadezeu Eto sad umjetna inteligencija kiva a tko će drugi i biti kad ovi svakako nemaju inteligencije

Kako umjetna inteligencija nije sklonila ruzni i nesmrazjerni betonski inat zvonik? Uostalom ovo nije ta slika

Da li umjetna inteligencija vodi taj fakultet ili je netko bio namjerno nemaran? Ili to uopće nije fakultet nego samo tako ostalo da piše iz vremena dok je bio to

Oni su majstori reklame koja je uspila svu necistocu kanalizacije izbacit na povrsinu. U Parizu su oni male mace u usporedbi sa vami.

Povlacite se pred islamofa-si-zmom. Drazen Barbaric dekan, karakterna p.i.c--ka.

Ali vidi se iz dana u dan koliko Muslimani mrze sve hrvatsko u BiH. Do zapjenjenosti.

Nije mi jasno zašto je otkazana ljetna škola? Zbog plakata? Što polaznici škole imaju s plakatom?
I zašto plakat radi UI kad je Akademija likovnih umjetnosti u sklopu sveučilišta i ima tko uraditi plakat?

Evo da ti bude jasno. Otkazana zbog prijetnji dzihadista. A i u tekstu ti lipo pise. A Akademija nije javni servis i sta fali plakatu osim jasnih crta dzamije?

Rade gluposti gluposti se onda i vrate..

Oni su wannabe lideri u novinama pa tako i sa AI (umjetnim zaglu.pljivanjem)

Cisto sumnjam da je to otkazano zbog prijetnji il cega vec.Mislim da je otkazano zbog tog sto su valjda pozvani predavaci shvatili s kim imaju posla pa odustali.To je dokaz koliko je sveuciliste u Mostaru postalo irelevantno.

Ima tu istine...nista cudno od tokara..ako su dobili prijetnje..javno iznesi od koga..

Zna se ko priti danas. Samo ako nije po njegovu.

Budalaštinama se bave i jedni i drugi

Ne bi da je objavljena neka karikatura poput onih u francuskoj

Kako je ljetna škola otkazana zbog grafičke inkvizicije i umjetne inteligencije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari