Tko sve može raditi u FBiH nakon odlaska u mirovinu?

ljubuski.info

Nije mali broj građana Federacije BiH koji su u nedoumci tko sve nakon što se umirovi može raditi i primati mirovinu.

Većina ih je mišljenja da nakon umirovljenja mogu raditi samo oni koji su otišli u punu mirovinu. Točnije, koji su kod umirovljenja imali ili 40 godina staža ili 65 godina života.

U Federalnom zavodu za mirovinski i invalidsko osiguranje rečeno je da je tako bilo do 9. svibnja 2023. godine.

Nakon presude Ustavnog suda FBiH od 9. svibnja 2023. godine kojom su osporene dotadašnje odredbe Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, pravo biti u obaveznom osiguranju i istovremeno primati mirovinu imaju svi korisnici mirovine, izuzev korisnika obiteljske mirovine i mirovine ostvarene po Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata, pojašnjavaju u Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Raditi i primati mirovinu može i onaj tko je otišao u prijevremenu starosnu mirovinu, invalidsku, itd.

Na ovaj način će dolaziti i do promjene u ostvarenom stažu kod onih koji budu radili. Nakon minimalno šest mjeseci novog staža može se tražiti ponovni izračun visine mirovine.

Faktor

Glas naroda

Ko ce radit kad i dosad nisu nista radili.

Ajmo realno, opet ce radit ko ima radnu naviku a dezurni laja-vci ce opet bit glasni i pricat ne valja nista a za ponuđeni mu posa NE BI JA TO RADIO. A sta bi ti mamin i tatin sine ili kcerko

Promašio si ti. Vrijedne kćeri i sinovi su otjerani, umirovljenici koje zdravlje služi će moći određene poslove raditi što je dobro, ali mladosti treba osigurati radna mjesta po stručnosti i platiti taj rad.

Ajmo realno,"radit" će oni koji ni do sad nisu ništa radili ali se negdi piše da rade a mi ih plaćamo

Čović prima veliku mirovinu i veliku plaću koji zakon vrijedi za diktatora

Zakon smišljen ili za one gu.zonje sa visokih funkcija koji nikad ništa teže od kašike nisu digli u životi da još malo jaše na proračunu.

Ili da iskoristite i ono malo jadnih umirovljenika kojih zdravlje služi (a od mirovine nemogu sebe prehranit) da rade jer vam fali radne snage!

Radit će oni koji su mladi i zdravi dobili mirovinu i rade stalno i primaju i po više plaća i mirovinu a ovi koji su crnčili 40 godina ne mogu o sebi a nirovina minimalna jer su ih zakinuli poslodavci i sve blagislovila Porezna i Mio, pa sad u sedamdesetim, osamdesetim i devetdesetim godinama života gladuju i ne mogu o sebi.Sranimo se svi redom.

Treba opravdat,623 km.

Onaj ko je živ dočeka

Poslalo ih sa trideset godina kapak neki četrdeset godina u mirovinu da nisu radnog staža ni dana imali koji paraziti i do smrti. Naši roditelji čitav život radili za petsto maraka a oni dvije tisuće bez dana radnog staža nisu uplatiti marke u mirovinski fond u životu. Radnici nikakvu mirovinu a oni najvišu. Tuga od sustava.

Kako je za penzijonere iz njemačke doli je skuplje nego u Njemačkoj.Mogu li oni radit ako bude falilo para.

Tko sve može raditi u FBiH nakon odlaska u mirovinu?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari