Dobra vijest za umirovljenike u Federaciji BiH

ljubuski.info

Dobre vijesti stižu za umirovljenike u Federaciji BiH. Naime, danas su u Sarajevu, predsjednici Saveza udruženja umirovljenika u Federaciji BiH, Redžo Mehić i Ivo Kožul potpisali sporazum sa direktorom Federalnog zavoda MIO, Halilom Subašićem o dodjeli 940.000 KM za pomoć u liječenju i rehabilitaciji teško bolesnih i najugroženijih umirovljenika u Federaciji BiH u 2024.godini.

Ovu informaciju su potvrdili Redžić i Kožul, koji su se obavezali na to da osiguraju da ovo pravo iskoriste umirovljenici kojima je najneophodnija pomoć.

Kriteriji o tome tko može ostvariti ovo pravo su zdravstveno i socijalno stanje, kao i to da umirovljenici nisu do sada koristili to pravo.

"To je jedna, uistinu, velika pomoć za umirovljenike koji se za ostvarivanje tog prava prijavljuju preko svoji općinskih, odnosno, gradskih udruženja", kazali su iz Saveza.

Rehabilitacija će se vršiti u razdoblju sve do 31. prosinca ove godine, počevši od veljače i to u banjama „Reumal“ u Fojnici, „Aquaterm“ u Fojnici, „Ilidža“ u Gradačcu i „Gata“ u Bihaću, a za što su, također, s direktorima tih ustanova danas potpisani ugovori.

Podsjetimo, nakon što je usvojen proračun F BiH, UO Zavoda MIO je 26. siječnja donio odluku o akontativnom usklađivanju mirovina u iznosu od pet posto.

U skladu s člankom 79. Zakona o MIO akontativno usklađivanje primjenjuje se na sve mirovine, počevši od 1.siječnja, osim mirovina ostvarenih u 2024. godini, s izuzetkom minimalnih i zajamčenih mirovina.

Tako najniža mirovina za siječanj 2024. godine, čija isplata će biti realizirana 5. veljače, iznosi 565,18 KM, zajamčena 674,52, dok najviša mirovina prema Zakonu o MIO, koji je bio na snazi do 1. ožujka 2018. godine iznosi 2.757,74 KM.

Najviša mirovina prema važećem Zakonu do daljnjeg ostaje 2.800 KM.

Dnevni Avaz

Glas naroda

Mogu li se s tim novcima platiti snimanja u privatnim klinikama na koja se u bolnici dugo čeka??????

Visina mirovine nije bitna-bitno je da se dugo uživa. Svakom umirovljeniku želim dobro zdravlje i puno sriće u životu i da dugo poživite u zdravlju i veselju!

Sa 600 maraka se baš lijepo nauživaju naši penzioneri, malo na more, malo na planine, malo u banje, i tako.
Ne kaki.

I dok rs koja ja na "rubu bankrota" povecava penzije za 10% mnogo bolji entitet Federacija povecava za bijednih 5%. Pljacka gradjana Federacije kao i penzionog fonda. G. Novalic je u istom periodu prosle god. povrcao penziju za preko 11% i valjda ga je trebalo otjerati sto je bar malo poboljsao standard penzionera. Sramota, samo grijanje u Travniku je otislo gore za 11,3% a inflacija i dalje divlja. Neka je njivar Nikša dao uhljebima po 2520 maraka za ublazavanje inflacije, penzioneri neka umiru od gladi.

Jest rs na rubu bankrota povecala 10% penzije ali u federaciji su vece,a s tim povecanjem kod njih minimalni plata je sve i poskupilo.

Kako preziviti sa ovakom malom penzijom
A ovo za banju ce dobiti sto su blize vatri

Ja sam Onkološki Pacijent
Operisao sam Grlo i glasne Žice i koristio sam Govorni Aparat...Medžutim trenutno sam ostao bez Govornog Aparate i Veoma mi je teško komunicirat sa Ljudima...Pa Vaas Molim da mi Pomognete u Nabavljanju Govornog Aparata bio bih Vam Puno Zahvalan...Hvala Ubapred...!!!
Zubača Mirsad
S. Striježevo bb
Grad:Vareš 71330
Lijep pozdrav...!!!

I u prošlom mandatu Nikšića imali smo najmanje povećanje penzija.Zato kad budu izbori njega i Delica treba da kazne penzioneri sa porodicama.

Pa kako ih nije vise stid kao povecali penziju a sto nekazu da su sve drugo povecali i da opet penzioner stoji u mjestu i gladuje sram vas bilo doci ce te i vi na ove grane a parama necete kupiti ono sto ce vas od boga stici

Pa jel to sto se vami desava od Boga i zasto iscete pare kad se sa njima ,kako kazes, bitno kupit nemoze? Tribaju ti nebitne stvari?

Zar nije receno bilo da ce povecanje iznositi 6%, i sad toniko ne spominje. Zasto je 5% a ne 6%, kad je objasnjeno kako se odredjuje povecanje. Onaj 1% pojeo magarac a mi svi namagarceni.

Moje pitanje o povecanju 5% umjesto 6% se odnosi na gospodu predsjednike Mehu Redzica i Ivu Kozula. Pojasnite svima, vi ste ti koji su govorili o tom procentu povecanja.

Za korištenje doma za stare i nemoćne po trenutnim cijenama trebaju mi tri moje mirovine mjesečno.Po meni treba nešto mijenjati,vladu ili cijene!0

Gospodine,tako vam je svagdi. Al opet kod nas nema beskucnika i niko gladan nije. Ako bi minja cijenu,zasigurno nanize, posaljite dicu da rade te poslove po tim cijenama.

Ortodoksni seljaci- trojka, sadaku im udijeliti sada za vrijeme Ramazana.A mi raja, ostali bi zivi i bez ove sadake. Kako izgledaju na tv kao najveca sirocad, badava im kravate, seljakljuk im bije iz ociju.

Tako je Toni. Svi mi iz dana u dan vidimo i svacamo da je Dodik vise neg u pravu.

Dobra vijest za umirovljenike u Federaciji BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari