Uvećane mirovine za siječanj od 5. veljače na računima umirovljenika

ljubuski.info

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objavio je danas da je Vlada FBiH donijela zaključak o akontativnom povećanju mirovina za 2024. godinu, te da će uvećane siječanjske mirovine biti isplaćene već 5. veljače ove godine.

Riječ je o usklađivanju koje se, podsjetio je ministar Delić, u skladu sa Zakonom o PIO-u, vrši redovno godišnje, svakog 15. travnja, a nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatak o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini.

Prema dostupnim podacima o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) i indexa potrošačkih cijena (CPI), procjena je da bi se postotak redovnog usklađivanja mirovina počev od 01.01.2024. godine trebao kretati u postotku od 6 posto do 7 posto.

Formula za izračun

Mirovine uvećane na ovaj način isplaćivale su se u travnju, retroaktivno od siječnja, a formula za izračun je da 50 posto iznosa dva navedena parametra u zbiru daju iznos usklađivanja. Ukoliko bude odstupanja u zbiru ova dva iznosa prilikom objave službenih podataka u travnju mjesecu, razlika u mirovinama od siejčnja do travnja, nastala po ovoj osnovi, isplatiti će se umirovljenicima u travnju mjesecu - najavio je ministar Delić.

Uzimajući u obzir posljedice globalne inflacije i materijalni položaj umirovljenika federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se u petak sa direktorom Federalnog Zavoda PIO/MIO Halilom Subašićem s kojim je dogovorio da se, u skladu sa članom 79. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, omogući akontativno usklađivanje mirovina počev od 1. siječnja 2024. godine. Upravni odbor Zavoda donio je ovu odluku u petak, Vlada danas prihvatila i izglasala na elektronskoj sjednici.

Pet posto

Na današnjoj elektronskoj sjednici donesen je zaključak kojim se odobrava akontativno usklađivanje mirovina u skladu sa članom 79. Zakona o PIO, u postotku od pet posto, a što je u skladu sa planiranim i raspoloživim sredstvima Federalnog zavoda PIO/MIO za ovu godinu - izjavio je Delić.

Iz resornog ministarstva napominju da je akontativno usklađivanje mirovina izvršeno i prošle godine, počev od 1. diječnja 2023. godine, a u travnju 2023. godine izvršeno je i konačno usklađivanje mirovina, u skladu sa zakonom propisanim parametrima objavljenim od strane Federalnog zavoda za statistiku, što će biti slučaj i ove godine.

Mirovine se usklađuju akontativno za pet posto, osim najviših mirovina ostvarenih po Zakonu počev od 1. ožujka 2018. godine i mirovina ostvarenih u 2024. godini, sa izuzetkom minimalnih i zajamčenih mirovina, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Glas naroda

Jeste im se predali sram da vas bude

Nema vise one babe na slici....da nije preselila

Nije preselila! Vidiš da se umirovljenici vesele povišici..
Smejem se, smejem se a plakao bi.... kao u pjesmi

Uvećana pa šta više tramakaš Nikšiću..ne silaziš sa portala..neprimjereni članci o povećanju.
Između sex slika..pa šta vam je?

A je veliko povećanje! Mogli bi ja i baba otići na burek i jogurt.

Na hot doga.. burek nije probavljiv više nigdje.
Jogurt nije sa domaćih pašnjaka.

Zar niko u toj usr..oj vladi nema pameti.Sve mirovine se uvecavaju jednako.Onaj ko ima 2500 km dobije jos 125 km a onaj ko ima 500 km dobije 25 km.Povecajte najnize mirovine i one zajamcene.A ove velike netreba povecavat.Jeste vi normalni.Para na paru us na fukaru.

Dobar komentar Ja

Uvećane mirovine za siječanj od 5. veljače na računima umirovljenika
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari