Počela isplata novčane podrške poljoprivrednicima u Federaciji

ljubuski.info

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva započelo je isplatu novčanih podrški poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH, koji su aplicirali po Modelu ruralnog razvoja i Modelu ostalih vrsta podrški.

Shodno usvojenom Programu utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava „Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima – poticaj za poljoprivredu“ u 2023. godini, poljoprivrednim proizvođačima bit će isplaćeno 41,93 posto.

To uključuje korisnike koji su aplicirali za kupovinu i nabavku poljoprivrednih mašina i priključnih uređaja, u poljoprivrednu opremu za biljnu proizvodnju, stočarstvo ili ribarstvo, u kupovinu i nabavku rasplodne stoke, ulaganja u građevinske objekte na poljoprivrednom gazdinstvu, u podizanje višegodišnjih nasada, te ulaganja u pripremu za legalizaciju građevinskih objekata i ispunjavanje okolišnih standarda.

U tu svrhu bit će isplaćeno 29.055.360,56 KM, a propisanim pravilnikom bio je omogućen maksimalan iznos pojedinačne podrške do 1,2 milijuna KM.

Kada je u pitanju podrška investicijama u izgradnju ili proširenje, odnosno opremanje građevinskih objekata u svrhu obavljanja dorade i prerade poljoprivrednih proizvoda korisnicima će biti isplaćeno 18,10 posto od iznosa ulaganja. Za navedeno je osiguran iznos od 10 milijuna KM, a korisnici su mogli ostvariti, također, do 1,2 milijuna KM po pojedinačnom zahtjevu.

Nakon izvršenih kontrola i utvrđenog činjeničnog stanja na terenu, te komisijski obrađenih predmeta, izračunat je postotak od 41,93 posto, što je daleko najveći postotak u okviru dodijeljenih novčanih podrški po Modelu ruralnog razvoja do sada.

Zadovoljni smo što će naši poljoprivredni proizvođači dobiti ova sredstva podrške i vjerujemo reinvestirati u poljoprivredu i prehrambenu industriju, kazao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić.

Isplata sredstava ovisit će od dinamike isplate prioriteta proračunskih korisnika u Trezoru Federalnog ministarstva financija, a očekuje se da isplate budu realizirane i završene do kraja ovog mjeseca, priopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Glas naroda

Moze li ikako da nam uskratite ovakve fotografije, jer i djeca ovo gledaju, odgovarat cete za njihove traume.

ko je ovaj što se podbočio ko tito?

Trn u oku onom tko pita ;)

I ovi da vode državu

Mostarski studenti.

Moj toni ,doce vile očima ,neka malo

Okani se Tonija ljubomoro,,,nego uhvati se rada ne lažne invalidnine i mirovine,normalni ljudi rade i imaju plus podrška našeg ministra.

Pošteniji je od Jelke

Nek sam i ja na povratu dobio 20 iljada

Di je Skoko jeli pokupio kajmak,samo za 2023 godinu je preko poljoprivrednika izvukao za sebe preko 200 tisuća maraka,što sa federalne i županijske razine.....

Tko je Skoko?

Počela isplata novčane podrške poljoprivrednicima u Federaciji
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari