Anđelka Tolj: "Želja za roditeljstvom bila je jača od svega"

ljubuski.info

Svatko od nas proživljava neku bitku o kojoj ne govori drugim ljudima. Međutim, o nekim životnim bitkama treba javno govoriti, kako bismo prekinuli šutnju koja nam nije uvijek najbolji saveznik. Životna priča Anđelke Tolj iz Ljubuškog samo je jedan od primjera koji dokazuje kako prihvaćanje problema, ali i suočavanje s njim, može donijeti pozitivan ishod.

Suočavanje s problemom

Nakon stupanja u bračnu zajednicu, obitelj Tolj suočila se s problemom neplodnosti. Nije bilo lako prihvatiti saznanje da vjerojatno neće imati potomstvo, no to ih nije pokolebalo, kao ni brojni odlasci liječnicima te neuspješni postupci medicinski potpomognute oplodnje. Anđelka, unatoč svemu, nije odustala te je u listopadu 2016. godine u svojim rukama držala prekrasnu djevojčicu.

„Budući da sam prošla kroz šest postupaka potpomognute oplodnje, jako dobro znam s čime se sve susreću oni koje je snašla ista borba. Danas, kao majka djevojčice i dvojice dječaka, blizanaca, želim pomoći svima koliko je u mojoj moći da ih potaknem na borbu s problemom, čak i onda kada pomisle da pomoći nema. I sami smo se susreli sa stotinu pitanja na koja nismo imali odgovore, ali želja za roditeljstvom bila je jača od svega. U konačnici smo i uspjeli“, kazala je Tolj.

Ona je 2021. godine osnovala udrugu pod nazivom „Želim postati majka“ koja djeluje na razini FBiH. Pomažu svim parovima koji im se obrate, osobito po pitanju lijekova koji su skupi, jednako kao i sami postupak MPO. Ovisno o terapiji, postupak MPO uz lijekove košta oko 12.000 do 15.000 KM, što nije malen iznos, pogotovo za one koji ovakve postupke ponavljaju više puta.

Neophodna podrška

„Federalni zavod zdravstvenog osiguranja počeo je financijski pomagati parovima koji na postupke medicinski potpomognute oplodnje odlaze u privatne poliklinike. Međutim, trenutačno nemamo pravo na refundaciju, odnosno ne možemo nakon završetka postupka predati papire i račune te tražiti povrat novca.

Federalni zavod zdravstvenog osiguranja prvotna je stanica. Papirologija mora biti završena prije početka procesa, a parovi ponajprije moraju dobiti njihovu suglasnost. Postupak je nakon toga moguće obaviti u jednoj od klinika koje su se prijavile na njihov javni poziv“, pojasnila je naša sugovornica.

Nažalost, u društvu je neplodnost i dalje tabu-tema. Izostanak potpore nešto je na čemu treba itekako raditi, počevši od podrške lokalne zajednice, gradova, općina i županija. Parovi se stigmatiziraju, a često i međusobno nerazumijevanje dovodi do nesporazuma te razvoda braka.

„U našem gradu sve više je parova koji se bore s neplodnošću, no u svemu tome ima tračak optimizma, a to je činjenica da ima i onih koji su postali roditelji uz pomoć medicinski potpomognute oplodnje. Ovom prigodom posebno bih zahvalila ministru Toniju Kraljeviću na svesrdnoj potpori i razumijevanju, a nadam se da u skorijoj budućnosti, kako nam je obećano, neće izostati ni podrška Grada Ljubuškog“, istaknula je Tolj.

Svi oni parovi koji žele saznati detaljnije informacije o ovoj temi, postupku MPO i slično, mogu se informirati putem Facebook i Instagram stranice „Želim postati majka“.

„Ponekad je put trnovit, težak i posut suzama, ali nemojte odustati. Kroz sve sam i sama prošla i znam koliko boli negativan test. Zanemarite one koji vam kažu: „Doći će i dijete. Opustite se…“. Kada posumnjate na neplodnost, koja se dijagnosticira ako se trudnoća ne postigne nakon godinu dana nezaštićenih odnosa, obratite se doktorima specijaliziranim za humanu reprodukciju. Nemojte čekati!“, zaključila je Tolj.

Dnevni list

Glas naroda

Valjalo bi i da se dobrim ljudimaa koji žele usvojiti djecu, malo olakša

Za dobre ljude valjda ce biti mjesta na Onome svijetu, a za ovakve na ovome.

"Žene imaju najjači instikt." " Mogu otkriti sve osim očitog".

Svako dobro tebi Andje i obitelji kraljica si i predivna zena koja drzi do sebe.

zašto zahvaljuje toniju

Pa eto rješava čovik te probleme.

10.07.36 hvala na odgovoru, onda se i ne mora ženit

Politizacija, standardna. Šta god da je medijski popračeno mora se spomenut netko od vladajućih!

Gospoďo draga..sto ne sutis i radis svoj poso..i predaj se molitvi i Bogu ga blagoslovi.. ima puno zena kao i ti pa nisu po portalima..

Jadna majko kada sve stigne na naplatu!

Bravo Bravo, za oskara

Svak se bori za ono što nema

Anđelka Tolj: "Želja za roditeljstvom bila je jača od svega"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari