U selu Jare kod Širokog Brijega eutanizirane 103 svinje

ljubuski.info

Portal ekskluzivno doznaje kako se na području Županije Zapadnoherecegovačke krajem 2023. godine pojavio prvi službeno zabilježen slučaj afričke svinjske kuge.

Iako je zapadna Hercegovina dugo odolijevala ovoj bolesti koja se pojavljuje kod svinja, jedan slučaj afričke svinjske kuge ipak je zabilježen na području ŽZH Upravi za inspekcijske poslove prijavljen je 29.12.2023. godine temeljem analitičkog izvješća Veterinarskog instituta u Sarajevu.

Hercegovina dugo odolijevala ovoj bolesti

Dok su se na području Trebinja i Nevesinja već likvidirale brojne svinje iz stočnog fonda, svinjokolja u zapadnim dijelovima Hercegovine prošla je mirno i sigurno.

Međutim, jedan slučaj koji je izbio na farmi svinja vlasnika M.Z. iz sela Jare pored Širokog Brijega ipak je uznemirio tamošnju javnost.

Zaraza izbila u selu Jare

"Na farmi se u trenutku otkrivanja bolesti nalazilo 57 svinja i to po kategorijama 2 rasplodne krmače, 2 nerasta, 13 tovnih svinja, te 40 prasadi za koje je usmeno i zapisnički vlasniku naložena eutanazija istih preko ovlaštene veterinarske organizacije, što je isti dan i izvršeno", objasnili su za Hercegovina.info inspektori Uprave za inspekcijske poslove Županije Zapadnohercegovačke.

Nakon obavljene eutanazije predmetnih životinja, veterinarska inspekcija je usmeno i zapisnički naložila neškodljivo uklanjanje istih na licu mjesta u krugu objekta farme u za to pripremljenoj iskopanoj jami grobnici, dovoljne dubine i širine, sukladno zakonskim i podzakonskim aktima koji daju mogućnost neškodljivog uklanjanja lešina životinja zakopavanjem na licu mjesta zbog opasnosti od širenja zarazne bolesti, što je u ovom konkretnom slučaju i primijenjeno, uz mjere dezinfekcije same jame i okolnog prostora.

Naloženo je vlasnik životinja izvršio uz ovlaštenu veterinarsku organizaciju koja je obavila eutanaziju i sve potrebite mjere dezinfekcije i uz nadzor županijskih veterinarskih inspektora" glasio je odgovor ispektora.

Vlasnik bez nadzora zakopao 46 svinja

Doznajemo i kako se prije navedenog datuma izbijanja afričke svinjske kuge, ona pojavila na ovoj farmi, čega je vlasnik bio svjestan, te je na svoju ruku bez nadzora zbrinuo 46 lešina uginulih životinja zakopavanjem prije samog službenog zaprimanja prijave zarazne bolesti.

To je ipak priznao inspektorima prilikom posjete farmi, pa mu je naloženo da sanira i to mjesto na koje je ukopao leševe.

"Jedan dio uginulih životinja je bio zakopan na čestici u vlasništvu vlasnika obiteljskog imanja u blizini farme, odnosno na drugoj lokaciji u odnosu na lokaciju eutanaziranih životinja, dok je dio uginulih životinja zakopan na lokaciji gdje su neškodljivo uklonjene eutanazirane životinje. S obzirom na činjenicu da ta lokacija zakopanih uginulih životinja, za koju je veterinarska inspekcija naknadno dobila informaciju o postojanju iste, nije bila u potpunosti sanirana, županijska veterinarska inspekcija je naložila vlasniku dodatno zakopavanje predmetne lokacije jame grobnice uz posipanje vapnom i sve mjere dezinfekcije preko ovlaštene veterinarske organizacije, što je i izvršeno" potvrdili su inspektori.

U HNŽ nije zabilježen nijedan slučaj ove bolesti

Hercegovačkoneretvanska županija jedina je koja se uspjela potpuno zaštititi od ove bolesti, te u njoj do danas nije zabilježen niti jedan slučaj, što je za naš portal potvrdio i novi ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ, Mario Jurica.

Afrička svinjska kuga je iznimno zarazna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Iako je bezopasna za ljude, može biti smrtonosna za svinje i ima ozbiljne društveno-ekonomske posljedice u zahvaćenim područjima. Područja pogođena afričkom svinjskom kugom bilježe osjetne financijske gubitke, ograničenja u pogledu izvoza životinja i mesa, te troškove koje donose mjere za suzbijanje bolesti.

Pretpostavlja se kako je virus afričke svinjske kuge u Bosnu i Hercegovinu stigao iz Srbije, prvi slučaj je zabilježen u lipnju 2023 godine.

U Istočnoj Hercegovini situacija s afričkom kugom među zaraženim svinjama trenutno je pod kontrolom, ali nadležni prate situaciju i poduzimaju neophodne korake kako bi spriječili dalje širenje…

Podsjetimo se, afrička svinjska kuga stigla je u Bosnu i Hercegovinu krajem lipnja ove godine. Prvo žarište zabilježeno je u općini Šamac, da bi se potom proširila širom Semberije.

Točan broj eutanaziranih svinja u BiH od pojave ove bolesti sredinom 2023. zbog različitih entitetskih i županijskih razina inspekcijskog nadzora poznat, ali riječ je o desecima tisuća jedinki.

Hercegovina.info

Glas naroda

Pa ovo je pobijeno ima skoro mjesec dana,dogovoreno da sute I ne izlaze u javnost.....ali procurilo.

Jadni čovik mučio se i radio i uzalud.
Nije tajna odmah je se znalo.

Mogu ti reć da je meso ukusno isto koda su zdrave

Ja svake godine dvi eutazaniram tokmakom

Hahha

Mali Lavrić se okanio toga na vrijeme,vidio da nema koristi pod pritiskom komšija.

Kad se pojavi kuga u mesnoj industriji Šišović ja ću mu bit doživotni radnik.Nepiše jesu li odvežene žive ili su tu negdje zakopali i spalili.Sad će bit ubrzo vikend akcija !

Ovi iz Nevesinja sve uvece iskopali nasi ispekli i ovi ve bice

Koliko je takvi uvezeno i izideno

Ima li u Raketnu svinjske kuge ?Ili je gore čistiji zrak ili nesmi nitko doći pogledati,mislim da je to već pogledano da nema i završeno za restoranskim stolom.

Zato nek čekaju sad kad će čambro proradit nema povratka niti ispiranja.

Poskupila krmetina, kad dođe ptičja gripa poskupit će još više i piletina

Nema veće kuge od te 2 vrste mesa koji izazivaju karcinom,zašto ima bijelog gnjoja u vratu i šniclama ili se to ispere prija kupca.

Ima li u Šišovića kuge ?

Mislim da on drži sve pod nadzorom,,,nažalost živimo u 90 im još di se još mulja sa poticajima i mali pošteni ljudi uništavaju.Jači se obogatio muljažom u sklopu sa državnim tajkunima koji ih i dan danas podržavaju jer imaju tal.

Zaražena svinja nije opasna za konzumaciju, jeli tako, je.
Pa zašto ih ubijati i zakopati, daj ljudima da jedu! Sumnjam da je kvaliteta i zdravstveno ispravno što kupujemo u raznim trgovinama. SUMNJAM, a i znam da nije dobro, Bože sačuvaj

Tko je pametan razumijet će da je pošao vjetar sa konkurencije,kod njih će ovo meso i završiti ali u tih istih nema svinjske kuge.

Na pravim registriranim farmama nema kuge,sve stečeno muljažom nije radom,jadni ćovijek kome je unisteno je stekao svojim zuljevima taj nije poticsj dijelio snikim.Ima jedna pravda ničija nije do zore gorila,plajat će neki kod novaca a moraju umrijeti.

Odaklen je bio inspektor ? Jel možda što radi u Šisovića,moj pajdo nemožeš protiv Real Madrida igrat nogomet.

Sve namješteno isplanirano uništit male proizvođače koji nemaju zaštitu.

U selu Jare kod Širokog Brijega eutanizirane 103 svinje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari