Hoće li i kada doći do usklađivanja mirovina?

ljubuski.info

Iako je redovno usklađivanje mirovina bilo prethodno najavljeno, a umirovljenici jedva iščekivali, to se nije dogodilo

Ovo usklađivanje je zakonska obaveza i starta 15. travnja, a primjenjuje od 1. siječnja sljedeće godine, s podacima koje dostavi Zavod za statistiku. Lani je bilo drugačije.

Vlada FBiH napravila je ustupak umirovljenicima, pa je išla ranije tzv. akontativnim usklađivanjem mirovina od 1. siječnja i s isplatom do 5. veljače, dakle nismo morali čekati 15. travnja da se kažu konačni rezultati i da počne isplata tek 5. svibnja, kaže Redžo Mehić iz Udruge umirovljenika BiH i cijeni da je to bio dobar potez i da je bilo razloga da se to napravi.

Slično tome, ove godine pojedina tijela Vlade Federacije, a i federalni Zavod su možda malo ranije istupili, pa su rekli da imaju namjeru i želju ponoviti isto, da idu odmah od 1. siječnja, a s isplatom od 5. veljače tzv. akontativnim usklađivanjem mirovina kako umirovljenici ne bi morali čekati 15. travnj i tome na neki način pomogli umirovljenicima, priča Mehić.

Međutim, dodaje, oni koji su obećavali to, nažalost, nisu uspjeli do nove godine da predložiti proračun Parlamentu Federacije, a prijedlog proračuna, odnosno njegovo usvajanje je uvjet za ovo sve što su obećavali, prema tome, s obzirom na to da nije usvojen proračuna Federacije, sve ovo drugo, sve dok ne bude usvojen, pada u vodu.

Umjesto prijedloga proračuna, Vlada Federacije Parlamentu je predložila Odluku o privremenom financiranju i o tome se treba uskoro očitovati Zastupnički te Dom naroda, a to podrazumijeva da se mogu vršiti isplate iste kao i prošle godine u ovom razdoblju od 31. siječnja do 31. ožujka.

Što umirovljenici mogu očekivati, mogu li se ičemu uskoro nadati?

Kako sada stvari stoje, nažalost, ali naše umirovljenike možemo razočarati jer ako Vlada ne bude imala odgovornosti, volje i želje, predložiti, a Zastupnički dom usvojiti proračun Federacije na vrijeme, od akontativnog usklađivanja nema ništa do daljnjega, upozorava Mehići na pitanje je li se sastao s premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem, odgovara da je shvaćajući kompletnu situaciju,

Savez udruga umirovljenika na vrijeme tražio upravo o ovim pitanjima sastanak na kojem bismo otvoreno razgovarali s premijerom i njegovim najbližim suradnicima, a to je ministar financija i ministar rada i socijalne politike s ravnateljom Federalnog zavoda MIO, međutim, s iz njima vjerojatno poznatih razloga, mi čekamo od 21. prosinca.

Nisu imali vremena, a vjerojatno i volje razgovarati o tim pitanjima, tako da smo mi u rukovodstvu Saveza dezinformirani po tom pitanju.

Raport.ba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari