Najavljenog povećanja minimalne plaće od 1.000 KM neće biti

ljubuski.info

Usvajanje Zakona, o povećanju minimalne plaće iz prethodne godine, prebačeno je u ovu.

Samim tim i Zakon o fiskalizaciji, je na čekanju. Prognoze nisu optimistične, jer očito je da ni 2024. godina, neće biti dovoljna za usvajanje ključnih rješenja.

Iako je Savez samostalnih sindikata na čelu sa Selvedinom Šatorovićem još na početku prethodne godine jasno rekao da neće odustati dok se prvenstveno Zakon o minimalnoj plaći ne usvoji na federalnoj razini, do kraja godine obećanja su ostala pusta. Šatorović tvrdi da se nije odustalo, nego samo prolongiralo. Do kada, nije znao reći.

Vlada je primijenila jedan drugi modalitet, u smislu trenutno povoljnijeg rješenja za poslodavce. Samim tim i za radnike, u smislu povećanja minimalne plaće, gdje je omogućeno da svaki poslodavac podigne plaću za 420 KM bez davanja bilo kakvih obaveza, kazao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Selvedin Šatorović.

Rješenje kao utješna nagrada građanima, ako poslodavci budu željeli, počet će se primjenjivati od siječnja, i trajat će narednih šest mjeseci. Ekonomisti navode da rješenje nije loše, ali da se nitko u ovoj državi ne može osloniti na slobodnu volju poslodavaca. To su pokazala i ranija iskustva. No, ovim rješenjem moguće je da bi Zakon o minimalcu od tisuću maraka mogao biti stavljen po strani. A samim tim i Zakon o fiskalizaciji, usko povezan sa prethodnim.

Da u 2024. neće biti Fiskalnih reformi, odnosno da se sve to prenosi na 2025., potencijalno i 2026., ako se planira da porezna uprava adaptira svoje sisteme za nekih 6 do 12 mjeseci, mišljenja je zastupnik u Zastupničkom domu FBiH Admir Čavalić.

Smatram da to nije realna opcija i da ćemo mi startu imati jedan značajan udar na proračune, da će se ugroziti Fond MIO i Fond zdravstvenog osiguranja, kazao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

A ružičasto nam se očito ne nazire. Dok prioritetni Zakoni dođu na red usvajanja, vjerojatno će se trend odlaska nastaviti. Iako je svako povećanje primanja posljednja slamka naših građana, ova im je izgleda izmakla iz ruku.

No, ne moramo se brinuti jer, kako kaže profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Muharem Karamujić, povećanje minimalne plaće u ovom trenutku građanima ništa ne bi donijelo.

Ljudi i sa tisuću maraka ne mogu opstati ovdje. Nemoguće je, to nije održivo. Mi moramo početi razmišljati na drugačiji način: Kako da taj kolač, tu pitu povećamo, navodi profesor na Ekonomskom fakultetu UNSA-e Muharem Karamujić.

Bez brašna – teško. A da bi se ono kupilo potrebno je novca, onog za čije povećanje se godinama čeka. Ali, profesor Karamujić zaključuje da bi povećanje minimalne plaće trenutno moglo biti kontraproduktivno. Kaže da poslodavci koji su mogli, već su podigli plaće radnicima, a oni koji ne mogu, a budu morali, po njegovim riječima bi propali.

BHRT

Glas naroda

Logičnoo! Svih vas treba prebacit na minimalac jedno godinu dana da vidite kako je i da se proračun malo rastereti

Svi bi tribali i fakultete zavrsit pa da onda vidimo di smo. Sto se strucnjaka tice ja bi na njihovu mistu il sutio il rekao sta je na stvari. Naime ovo je povoljan trenutak da se izidje iz sive ekonomije jer svi osim radnika ostvaruju znacajnu dobit. Uvodjenjem minimalca od 1 000 maraka bi se novac davan na crno uveo u sustav a poslodavci nebi bili dodatno optereceni. Ali bi poslodavci posto prijavljuju znacajnu dobit tribali isto " podnit zrtvu" i dat dio dobiti radnicima. Ali oni ce ovim potezom samo zamazat oci svima pa ce ako ih se ne natra radnici opet ostat kratki rukava. Zato svi na sve moguce nacine prozivajte i vrsite pritisak na poslodavce.

Koji lažovi i neka vladaju još sto godina

Pajdo samo javno prozovi svakog ima dobra reklama džabe.

Divno

Konzum je najjaci sa placom radila par dana i otisla nisu normalni

Je li ono Novalićeva beba Kalajžićka? Onda je svirala frulu mnogima čim je ne sklanjaju

Najavljenog povećanja minimalne plaće od 1.000 KM neće biti
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari