Ljubuški podiže spomenik u čast Petru Hercegu Tomiću

ljubuski.info

Svečanost otkrivanja spomenika Petru Hercegu Tomiću (Toniću) bit će upriličena u četvrtak, 7. prosinca u Parku hrvatskih banova u Ljubuškom s početkom u 11.15 sati.

Petar Herceg je bio Hrvat rođen 1893. godine u selu Prolog kod Ljubuškog. U SAD je stigao kao 20-godišnjak i stupio u vojsku. Nakon Prvog svjetskog rata prešao je u mornaricu i bio glavni strojar na razaraču USS Utah. Tijekom japanskog napada na flotu u Pearl Harboru 7. prosinca 1941. godine svojim nesebičnim činom, žrtvujući vlastiti, spasio je živote stotinjak članova posade američkog broda USS Utah.

Po ovom hrabrom Ljubušaku, koji je proglašen počasnim građaninom američke države Utah naziv je dobio prateći razarač USS Tomich, kao i jedna zgrada dočasničke akademije američke mornarice (Tomich Hall), dok mu rodni Ljubuški podiže spomenik koji će buduće generacije podsjećati na njegovu veličinu, hrabrost, nesebičnost i požrtvovnost, poručili su iz Grada Ljubuškog.

Glas naroda

Spomenika i igara,to nam treba.Oćete li ga imat di postavit?

Uz zahvalu ovom casnom i hrabrom Ljubusaku i Grad ce dobiti na promociji.Nadamo se i dolasku predstavnika Ambasade SADa.Hvale vrijedan kulturni dogadjaj

Do prije dvi godine niste culi za covika a sad mu spomenik podizete.Zar niste mogli prikladnije mjesto za spomenik pronaci,na mjesto ranjenika na primjer,na istoj strani su se borili

Nebi ja reka? Da si ranjeniku ovog spomenio on bi upuca i tebe i njega.Ranjenik je bio za Hitlera dok je sa voljenim SSSR om pustosio Poljsku ali kad je Hico okrenio plocu onda je i ranjenik nagrabusio.

Kakve veze ima američki vojnik sa nama ?
Koja je poruka dizanja spomenika ???
Odgovorite slobodno u slijedecem komentaru ?

Spasio čovjek živote puno Amerikanaca, pa je poruka ako ste pošteni i spremni žrtvovati svoj život, idite u svijet, mi ćemo vam podići spomenik nekad za 100 godina.

Casnik RAZARAČA vojske koja je bacila atomsku bombu tih dana ,jeli tako ?

Nije tih dana al je tih godina.Ovih dana je covik casno poginuo od tih sto su napadali pa posle atomsku popusili. Nesto ko Hamas danas. Jbg uvik na kraju nevin narod strada.

Događaj se zbio oko Japana na američkom razaraču.

Ovaj Petar,uz dužno poštovanje prema tom činu spašavanja posade, treba prvo dobiti spomenik u Americi,čije je građane odnosno vojnike i spasio.
Dobio je spomenik u Gradu, odakle vuče korijene,dok je velika većina stanovnika Grada Ljubuškog kao i Općine,bila zavijena u crno nakon stradavanja i masovnih ubojstava nakon II. Svjetskog rata,dok je Petar bio pripadnik Američke vojske koja je bila na istoj,suradničkoj strani sa njihovom braćom Englezima,koji su nas izdali na Bleiburškoj Poljani,te je to za posljedicu imalo ogromna stradavanja našeg i cjelokupnog Hrvatskog naroda.
Spomenik majci, preko puta Općine asocira na majku nakon II. Sv.rata,odnosno mnoge koje su ostale samohrane.
Ljubuški ima mnoge ljude-heroje,kako iz Domovinskog rata,tako i iz II. Svjetskog rata, koji su ginuli za Hrvate i Hrvatsku, dok njihovi potomci neće doživjeti odavanje počasti u vidu spomenika,zbog HDUDBE na vlasti.

Kome je pripala zemlja.

Ljubuški podiže spomenik u čast Petru Hercegu Tomiću
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari