Iseljavanje ili plaća dostatna za život radnika

ljubuski.info

Predstavnici vlasti u Federaciji BiH već nekoliko mjeseci najavljuju usvajanje seta fiskalnih zakona koji bi rezultirao podizanjem minimalne plaće na iznos od 1.000 KM, a koja trenutačno iznosi nešto manje od 600 KM.

U Republici Srpskoj već je danima glavna tema obećanje predsjednika RS-a Milorada Dodika da će od Nove godine u RS-u minimalac biti 1.050 KM. Ako je suditi prema reakcijama poslodavaca na zahtjeve za povećanje minimalnih plaća, u BiH granica ne postoji – u oba se entiteta gospodarstvenici žale da će gospodarstvo propasti ako minimalne radničke plaće dosegnu 1.000 KM.

Hoće li minimalna plaća od 1. siječnja 2024. godine uistinu biti povećana na 1.000 maraka? Vremena do Nove godine sve je manje. Standard radnika opada, a radna snaga odlazi. Odlazi jer s trenutačnim plaćama u BiH ne mogu preživjeti mjesec. Prosječna plaća u Bosni i Hercegovini iznosi 1.269 maraka, dok je broj zaposlenih u rujnu 2023. godine iznosio 850.523.

Na žalost, za većinu zaposlenih iznos od 1.269 maraka samo je san. Naime, od 850.523 zaposlenih čak njih 517.476 prima plaću manju od prosječne.

Najviše zaposlenih je u prerađivačkoj industriji, čak 168.022, a njihova prosječna plaća je 1.009 maraka. Po brojnosti slijede zaposleni u trgovini na veliko i malo, sa zaposlenima u oblasti popravaka motornih vozila i motocikala, gdje radi 155.788 radnika za prosječnu plaću od 986 maraka. U građevinarstvu radi 40.813 radnika s prosječnom plaćom od 958 maraka.

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za rujan iznosila je 2993,50 maraka i od prosječne plaće veća je za čak 1724,50 maraka. Samo za troškove prehrane u rujnu je trebalo izdvojiti 1238,50 KM, dakle više od pola milijuna zaposlenih u BiH nema plaću dovoljnu da njome prehrani četveročlanu obitelj.

Usporedbe radi, prije 14 godina, 2009. godine, prosječna plaća je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, bila 790 KM dok je u istom tom razdoblju potrošačka košarica bila 1.396 maraka. To znači da je do rujna ove godine plaća porasla za 479 KM, a potrošačka košarica za čak 1597,50 maraka. Borbu za plaću od 1.000 maraka sindikati u Federaciji BiH počeli su još prije pet godina, kad je 1.000 maraka bio solidan iznos. U međuvremenu su kriza i inflacija, realno, gotovo prepolovile stvarnu vrijednost tog dugosanjanog iznosa.

Brojevi sami po sebi objašnjavaju egzodus građana BiH posljednjih godina. Jednostavno, borba za preživljavanje,

Nitko se ne bogati tako brzo i ne žali tako glasno kao poslodavci u BiH i na cijelom području bivše Jugoslavije, kazao je nedavno Selvedin Šatorović, čelnik Saveza samostalnih sindikata BiH. Čak i u regionalnim okvirima BiH je, dodaje, posebno naklonjena poslodavcima i uvijek spremna izići im ususret subvencijama i olakšicama.

Čim se spomene povećanje minimalca, svi se zadaju u brigu kako će to poslodavci preživjeti. A nitko se ne pita kako radnik preživljava s 300 eura mjesečno, kaže Šatorović.

Dodaje kako je krajnje vrijeme da se vlasti u obama entitetima “dozovu pameti” i konačno stanu na stranu svojih građana, a ne na stranu kapitala, kao do sada.

Ako ne bude tako, egzodus će se nastaviti. Mi smo mala zemlja, nismo Indija, Kina ili Turska pa da sebi možemo dopustiti ovoliko iseljavanje, kaže Šatorović i dodaje: Tko ne može svom radniku osigurati plaću od 1.000 maraka, neka zatvori tvrtku i zaposli se kod nekog sposobnijeg tko to može.

Večernji list

Glas naroda

Gospodarstvenici su na izdisaju to radnici nikako nerazume samo vide kod gospodarstvenika dobre aute vile bazene apartmane stanove po Zagrebu ljubavnice a nitko nevidi mukotrpni danonoćni rad iza toga radnici neprijetite odlaskom to nije odgovorno ponašanje u datoj situaciji.

Jašta em belo poskupilo...

Baš se pitam kako preživljavaju njemački poslodavci kad radnicima daju onolike plaće.Svi jadni i ne mogu si priuštiti vile ,jahte i skupa auta

Iseljavanje ili plaća dostatna za život radnika
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari