Za šport društvene elite - nevjerojatnih 50 mil. eura

U Ljubuškom se puno očekuje od gradnje autoceste na koridoru 5c čiji bi, prema predviđenoj trasi ako se nešto ne promijeni, posljednji kilometri kroz Bosnu i Hercegovinu prije granice i ulaska u Republiku Hrvatsku, trebali prolaziti kroz ljubušku općinu.

Općinska vlasti i politika uzeli su to ozbiljno u obzir pa je u dugoročnom razvoju, uz granicu sa Republikom Hrvatskom na području sela Zvirića i Bijače, predvidjela izgraditi poslovne zone.No, buduća autocesta pokrenula je i druge zamisli i projekte, a posebnu pozornost privukao je onaj o gradnji golf igrališta na Vlakama - Zvirićima na samom ulazu u Hardomilje.

Konkretni koraci

Napravljeni su konkretni koraci. Ljubuška tvrtka Nativa doo zatražila je od općine zemljište za gradnju i zahtjevu je udovoljeno. Međutim, postoji i vremenska uvjetovanost za gradnju, koja se mora poštovati.

Općina je završila postupak dodjele zemljišta za projekt izgradnje golf igrališta, riječ je o 100 hektara i osobno vjerujem da će se on ostvariti. O tome sam se informirao u tvrtki Nativa i dobio sam odgovor i obećanje da će se golf igralište graditi. Rok za početak radova je do jeseni, zemljište je namijenjeno za taj projekt i ne može se prenamijeniti, i ako se ne realizira, općina će biti prisiljena poništiti rješenje i zemljište vratiti u svoj posjed - govori o velikom poslu načelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić. Zemljište se nalazi u selu Zvirićima uz samu cestu Ljubuški - Metković, dva-tri kilometra od graničnog prijelaza prema Metkoviću. Izduženog je oblika i kamenito, a dosad je samo ugrubo bagerima poravnato.

Buduće golf igralište bilo bi oko kilometar udaljeno od autoceste. No, posebnu zanimljivost predstavlja visina ulaganja u cijeli kompleks koji bi sadržavao hotele i druge prateće sadržaje. U početku se neslužbeno govorilo o nevjerojatnih 40 milijuna eura, međutim, po svemu sudeći, iznos je veći.

- Prema onome što se govori, barata se iznosom od 50 milijuna cura - kaže načelnik Barbarić. Koji poslovni, turistički, sportski i drugi interesi idu u prilog izgradnji golf igrališta na ovom području i ulaganju tolikog novca, običnim ljudima je nejasno i nedokučivo, no, sigurno je da se u takav posao neće ući naslijepo, bez cjelovite analize i dobre računice.
- Blizina jadranske obale, Međugorja i vrlo povoljna klima, vjerojatno su jedni od čimbenika za jedan takav ogroman posao. Mislim da bi to bilo od epohalnog značaja za ovaj kraj, u turističkom, gospodarskom, kulturnom pogledu, u ukupnom razvoju i putu dalje.

Strani kapital

Pretpostavlja se da iza projekta stoji jedna austrijska poslovna grupacija, vezana za Hypo Alpe Adria banku, a govori se da bi se u projekt mogao uložio i engleski kapital. Prema jednom stranom izvoru, čeka se zeleno svjetlo od OHR-a iz Sarajeva, čija će preporuka i mišljenje o političkim i društvenim prilikama, i sigurnosti i mogućnosti ulaganja, biti presudno. Bilo je i drugih zainteresiranih, i neslužbenih upita upućenih općini, vezanih za gradnju golf igrališta.

Društvena elita

Golf sa sobom vuće i druge sadržaje visokociviliziranog društva - kaže jedan Ljubušak, stanovnik u pograničnom području, kojem će golf igralište biti u susjedstvu.

Bilo kako bilo, iako gotovo nevjerojatno zvuči brojka od 50 milijuna eura, nesumnjivo je kako će i ovaj sport karakterističan za društvenu elitu, I u Ljubuškome, kao i u cijeloj Hercegovini, brzo pronaći svoje poklonike.

tekst: Ivan Kaleb, Večernji list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari