Slabi alati za zamrzavanje imovine kriminalaca

ljubuski.info

U BiH 438 policajaca na 100.000 stanovnika, a prosjek u EU iznosi 335,3 policajca

Alati za zamrzavanje, upravljanje i zapljenu kriminalne imovine u BiH nemaju dovoljan učinak. To se navodi u nedavno objavljenom izvješću Europske komisije (EK) o napretku BiH za 2023. Istaknuto je da je u borbi protiv organiziranog kriminala potrebno pojačati oduzimanje imovine stečene kriminalom.

- Kriminalnu imovinu treba sustavno zamrznuti i upravljanje njome treba poboljšati - poručio je Bruxelles, koji dodaje da su financijske istrage i zapljena imovine uglavnom neučinkoviti. U izvješću je istaknuto i da bi u idućoj godini BiH posebno trebala hitno usvojiti i početi s primjenom Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma.

Istina, navodi se i da je postignut određeni napredak u borbi protiv organiziranog kriminala. Međutim, kako se navodi, pravni okviri nisu usuglašeni diljem zemlje. EK smatra da u BiH postoje sustavni nedostaci u operativnom radu koji se odnose na suradnju tijela za provođenje zakona zbog neusuglašenog kaznenog zakonodavstva, a tu je i slaba institucionalna koordinacija i veoma ograničena razmjena obavještajnih podataka.

- Zločinačke organizacije u BiH koriste pravne i administrativne rupe - navodi Europska komisija. U idućoj godini, ističe se, potrebno je jačanje financijskih istraga i usvajanje standardnih operativnih procedura za vođenje financijskih istraga. Navedeno je u izvješću i da je policija podložna političkom miješanju.

A policajaca nam ne nedostaje, naprotiv. - Policije (u BiH) su 2021. imale 438 policajaca na 100.000 stanovnika, a prosjek u EU iznosi 335,3 policajca - navodi se u izvješću. Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće, navodi se, donijelo je smjernice za glavne tužitelje o obveznom pokretanju financijskih istraga u slučajevima korupcije, organiziranog kriminala i pranja novca.

Ovo, smatra Bruxelles, treba pratiti i učinkovito implementirati. U Transparency Internationalu BiH također smatraju da su neučinkoviti postojeći alati BiH za upravljanje i zapljenu imovine stečene kriminalom te da bi ih trebalo unaprijediti i donijeti nove zakone.

Večernji list

Glas naroda

Oduzmite nelegalnu imovinu ,Dragančetu ,Gordani ,t ,i Ševi I,uzimate sirotinji imovinu ,di su veliki perači poreza ,koji su uvjetno kažnjeni ,Dzajic gojan itd

BiH je za njih Eldorado

Tužiteljstvo i policija neka napišu koliko su uhvatili kriminalaca. Prazan list

ZNA SE tko pravi zakone...

Ima li igdje na svijetu da se spisi izgube od suda do suda

Ima u gordane ,kad ,je čavka na predmetu

Kad pišete koliko policijota ima na broj stanovnika ne uspoređuje našu zemlju s tom brojkom, jer kod nas je to broj političkih podobnika, oliti uhljeba da štite kriminal 98

Slabi alati za zamrzavanje imovine kriminalaca
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari