Pozitivan prirodni prirast u ŽZH nakon niza godina

ljubuski.info

Službeni statistički podaci za nepunu 2023. godinu pokazuju kako Županija Zapadnohercegovačka (ŽZH) nakon niza godina s negativnim prirodnim prirastom, konačno bilježi veći broj rođenih nego umrlih.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u ŽZH-u u 2023. godini (od siječnja do kolovoza) rođeno je 527 djece, a umrlih je bilo 514.

Prirodni prirast je +13, što je pozitivan pokazatelj kojim je prekinut višegodišnji negativan trend, naveli su iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH.

Naime, u 2019. godini rođeno je 729 djece, a umrlih je bilo 875, pa je prirodni prirast iznosio -146. U 2020. godini rođeno 756 djece, a umrlih je bilo 1.064. Prirodni prirast iznosio je -308. U 2021. godini rođeno je 815 djece, a umrlih je bilo 1.208. Prirodni prirast iznosio je -393.

U 2022. godini rođeno je 849 djece, a umrlih je bilo 1.033. Prirodni prirast iznosio je -184.

S obzirom da su 2020., 2021., kao i polovina 2022. bile pandemijske godine, iz Ministarstva napominju kako se broj umrlih ne može uzeti kao ispravan pokazatelj, pa su tako i brojke koje se odnose na prirodni prirast u velikom minusu.

Međutim, porast broja rođene djece u ŽZH pokazuju efikasnosti pronatalitetnih mjera, poručili su iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH-a.

Isplaćeno više od osam milijuna KM dječjeg dodatka

Iz tog ministarstva podsjećaju da je u svrhu povećanja fertiliteta i nataliteta u Županiji Zapadnohercegovačkoj, te olakšavanja potreba obitelji s više djece, Skupština ŽZH-a usvojila Zakon o zaštiti obitelji s djecom, kojim je uvedeno pravo na dodatak za treće i svako sljedeće dijete.

Pravo na dodatak za treće i svako sljedeće dijete ostvaruju obitelji koje imaju prebivalište u toj županiji, a naknada pripada djetetu do navršene sedme godine života i iznosi 500 maraka mjesečno. Pravo se ostvaruje od 1. listopada 2022. godine.

Iz proračuna ŽZH-a za isplatu navedenog prava u 2022. godini izdvojeno je ukupno 2.439.000 maraka, a za razdoblje od siječnja do listopada 2023. godine 8.605.500 maraka.

Navedeno pravo zaključno s listopadom ove godine ostvaruje 1.764 djece, i to 672 iz Širokog Brijega, 406 iz Ljubuškog, 404 iz Posušja i 282 iz Gruda.

Federalni dječji dodatak

Pored županijskog dječjeg doplatka, podaci centara za socijalni rad za mjesec rujan 2023. godine, pokazuju da 4.527 djece iz Županije Zapadnohercegovačke ostvaraje pravo na federalni dječji dodatak, koji se isplaćuje iz federalnog proračuna, sukladno Zakonu o materijalnoj potpori obiteljima s djecom u Federaciji.

Pravo na federalni dječji dodatak u iznosu od 113 maraka po djetetu ostvaruju sva djeca u zajedničkom kućanstvu koje ispunjava uvjete u pogledu prihoda i druge uvjete propisane gore navedenim federalnim zakonom.
Pronatalitetna politika

Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH podsjećaju kako županijski dječji doplatak nije jedina pronatalitetne mjera koju je Vlada ŽZH donijela.

Tu je i povećanje trajanja i visine naknade za nezaposlene rodilje, besplatan prijevoz za učenike osnovnih i srednjih škola, besplatni udžbenici za sve osnovnoškolce, osiguranje asistenata za djecu s teškoćama u razvoju u nastavi, a tu su i mjere koje provode jedinice lokalne samouprave u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH napominju kako je u tijeku izrada županijskog proračuna za 2024. godinu u kome će biti osigurana sredstva za nastavak isplate dodatka za treće i svako sljedeće dijete, a u planu je donošenje i novih pronatalitetnih mjera koje će pomoći da se pozitivni demografski pokazatelji ŽZH nastave i u budućnosti.

FENA

Glas naroda

ma dašta 40% švaba iraca austrijanaca itd itd.
samo se amo krste i opet švabija, irska,austrija itd.
a nazad samo roditelji kada budu sakaretine.

…ako uopce i dodju nazad u trecoj zivotoj dobi.
Ljudi se zrtvuju da omoguce djeci bolju buducnost,a svi roditelji koji podizu potomstvo u Hercegovini nisu ni svjesni da ce veliki broj te djece zavrsiti preko granice,ili u HR,ili jos dalje u potrazi za boljim zivotom jer ce svakoj novoj generaciji biti dvostruko teze ostvariti se na bilo koji nacin.
Bori se kako znas i umijes a tudje zivotne odluke postuj :)

Ajde više kukajte uvik isti,šta to nam fali jel netko možda umra što nije šta ima ist,svatovi svaki tjedan svak pospremljen,rođendani po sto ljudi,u jure zelića se pristupit nemože,kupališta dupke puna,majstora nikakva za 3 mjseca dobit nemožeš,sale za svatove popunjene do 2026 pa neznam tko ih popuni ako nikoga u hercegovini nema ili ti svi dođu u svatove pa se kdma ujutro vrate u svit

ne dođu svi izvana u svatove već 80% što se oženi ode i svit
ajde nađi radnika triba ti svića i dobar litni dan pa ti se možda posrići pametnjakoviću
sidi i uživaj i pomalo žukaj i hvali ovo stanje jer si upao u sustav podobnosti i tebi dobro a drugima šipak.
iš ne praši fujjjj....

Blago tebi kad tako razmišljaš. Naš je taki mentalitet 1000 km zarađuje a 2 000 trošiš. Kredit do grla, kartice u minusu 3 mjeseca ali bitno da si viđen na kavi, u zelića ili gdje je najjeftinije oko čwveljuše

Koja propaganda, godina još nije ni završila oni izašli sa godišnjim podacima (od siječnja do kolovoza). Šta je, ne smijete napisat rezultate za ovih sljedećih par mjeseci?

U prvih devet mjeseci u ŽZH prema službenim statistickim podacima fzzs rođeno je 590 osoba a umrlo 571 osoba. Stanje po gradovima i opcinama za prvih devet mjeseci ove godine:
Široki Brijeg: rođenih 239, umrlih 202
Ljubuški rođenih 162, umrlih 197
Posušje: rođenih 118, umrlih 82
Grude: rođenih 71, umrlih 90

Široki je daleko najsposobniji po svemu od zaposlenih u firmama do statistike po broju rođenih. Ljubuški su uništile prijašnje garanture političara nesposobnih koji su sve sebi sredili, lažne mirovine, činove, invalidnine, svoju djecu zaposlili, njima je ovdje Njemačka a nami karta i čišćenje santiranih čvorova, hodnika po Njemačkoj.

Razlika između Širokog i Ljubuškog je jednaka razlici između Gojka Šuška i Vice Vukojevića

To ti ga je u pet deka...

Dobro si rekao,ako se pogleda kad su pare došle za velike firme sve otvoreno 1994 široki,grude posusje, pokradeno iz hrvatske i tu završile,možda je i za ljubuski bilo ali rupčić i onakvih šta su pokrali u svoj džep spremili.

Ovdje je samo jedan zajednički nazivnik, za stanovništvo i političare j ee bite se

Pozitivan prirodni prirast u ŽZH nakon niza godina
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari