Samo jedna sigurna kuća na području Hercegovine

ljubuski.info

Sigurna kuća u Mostaru bilježi otprilike prosječan broj smještaja kao i prethodnih godina, ali je, nakon nesretnog slučaja koji se dogodio u Gradačcu, primjetan povećan broj upita od žena za različite informacije o svojim pravima, čak i neke pritužbe na institucije, koje nam se javljaju putem mobilnih mreža, odnosno našeg viber broja koji je dostupan 24 sata - izjavila je izvršna direktorica Udruženja Žena BiH, psihologinja i psihoterapeutkinja Dijana Tadić.

Dodala je kako su u Sigurnoj kući u Mostaru najviše smještene žene sa djecom koja ne idu u školu.

- Sigurna kuća u Mostaru ima smještajni kapacitet od 28 ležajeva. Trenutno je u njoj smještena majka sa kćerkom, ali ove godine ih je tu bilo 25 s područja HNŽ. To je jedina sigurna kuća u ovoj županiji i na području Hercegovine ovoga tipa i jedna od njih osam koje su na nivou države - kazala je Tadić.

Kako je dodala, nakon spomenutog slučaja, kao da su i žene dobile nekakvu poruku da se baš nikome ne mogu obratiti.

- Zakoni postoje, ne primjenjuju se možda uvijek, ali ja sam za to da treba i mora da postoji odgovornost službenih osoba i ne mogu reći da je sustav uvijek zakazao, ali određene osobe u sustavu jesu. Zaista mislim da je vrijeme da počnemo svi da preuzimamo svoju odgovornost - istakla je Tadić uoči panel diskusije "Odgovor društva na rodno zasnovano nasilje'', koja je održana na Nastavničkom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

Predsjednica Udruženja "Novi put" Abida Pehlić kazala je tom prilikom kako smo se u posljednjih par mjeseci, nažalost, suočili s brojnim informacijama vezanim za slučajeve femicida na području BiH.

- Prema nekim neslužbenim podacima, tijekom ove godine izvršeno je 12 pokušaja femicida, od toga je njih sedam, nažalost, rezultiralo smrtnim ishodom, odnosno žene su bile žrtve svirepih ubojstava od strane svojih tadašnjih ili bivših partnera, dok je, srećom, pet njih uspjelo preživjeti - kazala je Pehlić.

Kako je dodala, prema tim neslužbenim podacima u zadnjih deset godina izvršeno je oko 70 pokušaja femicida, mnogo njih je rezultiralo smrću i 29 počinitelja je nakon toga izvršilo samoubojstvo.

- Tako da smo u posljednje vrijeme intenzivirali naš rad u cilju sprječavanja svih oblika femicida, ali i u cilju osnaživanja potencijalnih i stvarnih žrtava svih oblika rodno zasnovanog nasilja kako bi se na vrijeme osnažile da zatraže podršku i na kraju krajeva kako bismo svi zajedno spriječili nove pokušaje počinjenja femicida na području BiH - poručila je Pehlić.

Panel diskusiju "Odgovor društva na rodno-zasnovano nasilje" organiziralo je Udruženje "Novi put" kao dio kampanje povodom 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, a na njoj je razgovarano o trenutnoj situaciji po pitanju nasilja nad ženama, kao i o odgovoru društva na ovaj rastući fenomen.

Kampanja se provodi u okviru projekta pod nazivom ''Unaprjeđenje podrške žrtvama rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije'', koji se realizira uz podršku Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

FENA

Glas naroda

Jedino titin bunker

Samo jedna sigurna kuća na području Hercegovine
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari