Vlasnici ugostiteljskih objekata do 50 kvadrata odlučit će jesu li za pušače ili ne

ljubuski.info

Po jednom od nacrta pravilnika o implementaciji Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH vlasnicima ugostiteljskih objekata do 50 m² bilo bi ostavljeno da izaberu hoće li biti pušački ili nepušački, istaknuto je danas na pres-konferenciji u Zavodu za javno zdravstvo FBiH,

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Vedran Marčinko pojasnio je da bi oni koji izaberu biti pušački morali imati adekvatnu ventilaciju, dok bi objekti veći od 50 m² mogli fizički odvojiti dio za pušače u kojem ne bi bilo moguće služiti hranu.

Dodao je da je ta površina objekta preuzeta od nekih zemalja u regiji i članica EU, te da su Pravilnik o uvjetima posebnih prostorija za pušenje i Pravilnik o obliku i sadržaju oznaka o zabrani prodaje i zabrani pušenja pomenutog Zakona već gotovi u formi nacrta i spremni za slanje Uredu za zakonodavstvo Federacije BiH.

Vršitelj dužnosti federalnog zdravstvenog inspektora Adi Gujić naveo je da je Federalna uprava za inspekcijske poslove dostavila Županijskim upravama, Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ i Ministarstvu privrede SBŽ akt koji se odnosi na poziv na suradnju vezano za nadzor nad primjenom tog zakona.

“S obzirom na to da pravne osobe imaju rok prilagodbe u trajanju od šest mjeseci, a očekujući donošenje predviđenih podzakonskih akata, federalni inspektori rada i zdravstva u prelaznom razdoblju nakon stupanja na snagu zakona prvenstveno imaju savjetodavnu ulogu za osiguranje djelotvornog uvođenja subjekata nadzora u nove pravne okvire”, pojasnio je Gujić.

Federalna koordinatorica za kontrolu duhana i voditeljica Sektora javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo FBiH. dr. Aida Ramić Čatak izjavila je da od provedbe zakona očekuju dugoročno smanjenje obolijevanja i preuranjene smrtnosti od nezaraznih bolesti jer pušači više od šest puta češće dobivaju rak bronha i pluća, duplo češće dobivaju moždani udar, a tri puta češće dobivaju srčani udar.

Također, očekuju smanjenje obolijevanja i smrtnosti novorođenčadi i djece mlađe od pet godina, jer većina djece i adolescenata nije u potpunosti zaštićena od izloženosti pasivnom pušenju.

Izvršna direktorica udruženja PROI Jasmina Čekrić istaknula je da pored svih ekonomskih, zdravstvenih i socijalnih aspekata, efikasnom implementacijom novog zakona žele prevenirati početak pušenja među djecom i mladima, te ih obeshrabriti da počnu koristiti duhanske proizvode i tako smanjiti ovisnost i dugoročne zdravstvene posljedice povezane s pušenjem.

FENA

Glas naroda

Naravno da ćemo svi bit ZA

More se pusit I u 1 metar kvadratni.

Da li se i vanjski prostor miri?

Mi pušimo di god dođemo,od benzinske,policij,trgovine,osiguranja,banke,firme,općine,zdravstva,carineporezne,elektroprivrede,telekomunikacija...

Još napišite kome se žaliti ukoliko se konobar ogluši na primjedbe ako netko za susjednim stolom dimi [ * neprimjereno * ]e cigarete i ne želi gasiti ih. Hvala.

More se pusiti I ispod stola,more u autu....

Odeš u drugi kafić gdje ima odvojeno za pušaće i nepušače

Vlasnici ugostiteljskih objekata do 50 kvadrata odlučit će jesu li za pušače ili ne
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari