Ministar Pejić najavio registar oboljelih od malignih bolesti u ŽZH

ljubuski.info

U zgradi Vlade ŽZH u utorak je u Širokom Brijegu održan radni sastanak između predstavnika Vlade ŽZH i predstavnika Udruga koje okupljaju pacijente korisnike usluga Fonda solidarnosti FBiH.

U ime Vlade sastanku su nazočili predsjednik Vlade Predrag Čović, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislav Pejić te ravnatelj Zavoda za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke Vilson Crnjac, dok su u ime Udruga sastanku nazočili predsjednik Udruženja oboljelih od melanoma FBiH Vedad Dževlan, predsjednica Udruženja oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti „Snaga“ u BiH Alma Stefanisin te predsjednica Udruženja oboljelih od raka dojke „Renesansa“ Enida Glušac.

Povod sastanka u organizaciji Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH bio je Zaključak Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, kojim se pozivaju županijske vlade i županijski zavodi za zdravstveno osiguranje, koji su ostvarili suficit, da se osiguravanjem sredstava u proračunima pridruže u rješavanju problema liječenja pacijenata oboljelih od karcinoma i osiguraju dio sredstava potrebnih za njihovo liječenje do kraja tekuće godine, kao i da ovaj problem bude sustavno riješen već od 2024. godine.

Na početku sastanka ministar Pejić pozdravio je sve prisutne i zahvalio predstavnicima Udruga na inicijativi za održavanje sastanka.

Obzirom da je Zaključak Vlade Federacije BiH donesen koncem godine, nemamo puno prostora za izdvajanje sredstava za Fond solidarnosti, ali učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo pomogli oboljelima od malignih bolesti, kazao je ministar Pejić.

Predsjednik Čović je rekao da je Vlada Županije Zapadnohercegovačke opredijeljena je za rješavanje socijalnih pitanja.

Želimo biti na usluzi građanima i pokušat ćemo iznaći sredstva kako bismo mogli odgovoriti na potrebe građana, posebno iz naše Županije, dodao je.

Ravnatelj Crnjac je naglasio činjenicu kako federalna razina ne osigurava dovoljno sredstava za Fond solidarnosti, što je njihova zakonska obveza.

Stoga pokušavamo iznaći način kako pomoći pacijentima, ali, naravno, u granicama pozitivnih zakonskih propisa, kazao je Vilson Crnjac.

Ministar Pejić je najavio projekt koji se planira realizirati, a riječ je o registru oboljelih od malignih oboljenja na razini Županije Zapadnohercegovačke.

Predstavnici Udruga su se zahvalili predstavnicima Vlade Županije Zapadnohercegovačke na izdvojenom vremenu, kao i na ozbiljnom pristupu ovoj problematici, te izrazili nadu da će Vlada iznaći načina kako pomoći oboljelim pacijentima. Iznijeli su problematiku liste čekanja u Fondu solidarnosti.

Predsjednik Čović je još jedanput istaknuo kako je Vlada Županije Zapadnohercegovačke opredijeljena za rješavanje socijalnih pitanja te kako želi biti na usluzi svim građanima, osobito za potrebe zdravstvene zaštite i potrebe oboljelih. Međutim, potrebno je tražiti sustavna rješenja, kako bi se ravnomjerno raspodijelile obveze na svim razinama vlasti, zaključeno je, navodi se u priopćenju Vlade ŽZH.

Inače, registar oboljelih od raka ne postoji ni na razini Federacije, pa tako ni na državnoj, dok se na županijskim razinama trenutno vode bolnički registri.

Glas naroda

Ako se hoce pomoci oboljelima od malignih bolesti onda treba donijeti uredbu po kojoj svaka zdravstvena ustanova obvezno mora unutar 10 dana dati termin oboljelima bilo za specijalisticki pregled, bilo za sto drugo iz domene lijecenja.

tako je,slažem se s komentarom iznad,,okanite se brojanja,,,ne plaća vas narod da brojite oboljele..

Ovo je jako zločinački neodoljivo posjeća na naciste, šta bi slijedeće htjeli eutanazija ili progon u konc logore po spisku

Ovo tzv.brojanje samo može imati negativan psihološki dojam i na zdrave....

Isto ko i markice izmislit registracije za nesretnike koji su oboljeli pa će in i to naplatit.

Operiran sam od zlocudnog karcinoma...narucen na radioligiji u Mostaru 07.10.2023 dobio termin 15.12.2023..toliko o tome kako onkoloski pacijenti imaju prioritet u snimanju ili se oni drze one da smo mi svakako pri kraju zivota pa sa njima ne treba ni zuriti...ne znam mozda trebamo poceti i koverte davati na radiologiji.

Da se nadovezem tri ct-a sa onkologije upucena na snimanje dobila termin 25.4. predala ima mjesec dana

Ne znam kako oni na radiologiji odredjuju prioritete za snimanje pogotovo nas onkoloskih pacijenata,kad je davno receno da imamo prioritet I u roku od 30 dana trebamo imati napravljeno snimanje.

Prosla kojesta prije 5.mj.da mi nije bilo djece i obitelji nezn.kad bi sve uspjela po njihovim term...napravit ;ako zels prezivut sve privatno moras i sve platiti ;i sve vam je od zupanije do zupanije i naplata u antibioticima ;u Mostaru besplatno kod nas jedna mirovina ;ako nemaa pomoc i obitelj uz sebe nemozes ni opstati ; eto koliko o njihovim brojkama ,...3761

Broje oni sve,u ljubuškom landeka broji koliko i tko je došao na neke njegove domjenke.

Ministar Pejić najavio registar oboljelih od malignih bolesti u ŽZH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari