Uređenje i prenamjena Duhanske stanice kao tema diplomskog rada studenata

ljubuski.info

Za razliku od većine hercegovačkih (Ljubuški, Čitluk, Čapljina, Široki Brijeg), kompleksi duhanskih otkupnih ureda u dalmatinskim gradovima Metkoviću i Vrgorcu nisu pretrpjeli agresiju pojedinaca koji su rušili i palili zdanja koja su nekad značila život tamošnjem puku.

Da je unatoč tomu Duhanska stanica u Ljubuškom uživala i uživa rejting ne samo među starijim nego i mlađim generacijama Ljubušaka, svjedoči podatak da je pet, šest studenata građevine i arhitekture s područja Ljubuškog za temu diplomskog rada uzimalo upravo onu o uređenju i prenamjeni Duhanske stanice.

Nedavnim usvajanjem prijedloga rješenja o osnivanju Savjeta regulacijskog plana “Duhanska stanica Ljubuški” od Gradskog vijeća Ljubuški, nakon rušenja i devastacije krenulo se u drugom smjeru. Da postoje primjeri u kojima se neki gradovi diče kompleksima duhanskih stanica, pokazuje impozantna zgrada Vage u Metkoviću kojom se ovaj hrvatski grad ponosi i ističe je na svojoj internet-stranici.

U građevini, koja je sama po sebi remek-djelo arhitekture, smješteni su Gradska knjižnica i Prirodoslovni muzej. Kao i ljubuška Duhanska stanica, i metkovačka Vaga sagrađena je u doba Austro-Ugarske, kao stanica za otkup duhana. Služila je svrsi do početka Domovinskog rata u Hrvatskoj, a i danas joj ni jedna građevina u dolini Neretve nije ravna, niti više ima majstora koji bi takvo nešto mogli izgraditi, bez obzira na svu građevinsku tehniku.

Valja reći da je za duhanske stanice u zapadnoj Hercegovini, posebice u Širokom Brijegu, korišten i naziv dogana, što je podrazumijevalo pogon u kojem se “vrši procina, odkup i prvotna prerada duhana, duhanska otkupna postaja, duhanska stanica”, tumačenje je Ante Kraljevića u Ričniku zapadnohercegovačkog govora, Široki Brijeg – Zagreb, 2013., str. 63. Inače, izvorno značenje naziva “dogana” talijanskog je podrijetla i znači “carinarnica”.

Večernji list

Glas naroda

Dajte nam još fontana! Fontana trebamo mi!

Fontana i desetak nakaznih i svijetlećih bilborda

Pa da nije duvanska opustošena kako bi nastao hotel Tabak sa muzejom?! Dok se jednom ne smrkne drugom neće svanut.Ruši,drpaj,u.krađi,raz[ * neprimjereno * ]i,zapali…,samo to nas vodi u pobjede.

Fali tu još koji kradeze kružni, kako zavrtit narod i opuhat lovu. Zna se kradese.

Ja cu ooet svoje pa sta bude. Pogledajte malo bolje ovu sliku di se vidi u bilo ofarbane zgrade duvanjske i nekakve zelene povrsine ispred njih? Lici li vam ovo na kasarnu ili zatvor? Po meni triba bit svjesan da se ovaj prostor triba uredit da bude centar grada kojeg nemamo. Prvo svako preuredbenje kosta vise od novogradnje i uvik je preuredjeno. Drugo ove zgrade nemaju nikakvu arhitektonsku vridnost, duvanjska stanica u Imockom jd druga prica. Trece ,ove mantre o nekakvim kulturnim sadrzajima u starim objektima su nisko podne politike. Ko da se kulturni sadrzaji nemogu napravit u novogradnji? Ovo sve triba porusit ,ispod napravit podzemne geraze u sredini napravit trg a okolo stambeno poslovne zgrade. Ali sve to da izgleda moderno i da se uklapa urbano. Tribaju nam parkirna mista,ni jedna banka nema adekvatne prostore,doktori i odvjetnici ordiniraju po neuvjetnim objektima a potraznja za stambenim prostorom je nikad veca. Usput bi se napravio i trg koji bi bio centar grada. Grad triba dat plac i infrastrukturu a privatnici nek grade i tako nas nebi tribalo puno kostat a dobili bi moderan dio grada na kog bi se u buducnosti tribala oslonjat daljna gradnja u uzoj gradskoj jezgri. Nikakvo renoviranje i te neke mantre. I da nikako da rade nasi arhitekti jer izgleda da su malo cega vidili.

I ja bi izbjegao ove popularne ljubuške arhitekte, njihovo najvće dostignuće je smanjenje prozora.

Lumene, naravno da novogradnja košta manje kad je fušerite

Dati braći Brkić Vlado i Miro imaju pare

Bila je jedna Inteligentna igrica, zvala se Sim CITY. Tu se mogli graditi zgrade i gradovi, planirati sa stanovništvom, infrastrukturom, raspolagati sa budžetom, Itd. Valjda su nabasali na tu dječije igricu.

To rode, fontane su u modi.

Ponovo je otvorite za otkup duhana nikad se nezna sta vrijeme donosi.

Kako će izgledat, ne zna se, ali ko će radit, zna se, TD-barba-markotan company!

Blago ti vam je. Vi sto sarate ste hdzekani. Sami njima dajete plus. [ * neprimjereno * ] jedni. Sta god izidje na portalu vi ko vukovi. Pogledaj te se u ogledalo i svoju obitelj. Pa ce te vidit da vam se sve vraca

Porušit,sve napravit novu gradsku dvoranu kapaciteta maksimalno 1500-2000 sjedećih mjesta,i zatvoreni gradski bazen i popratni sadrzaji namjenski poslovni prostori?i zeleno plave površinr?

papi u sake na sad na sljedecim izborima ,,

Bilo je sve lipo i prošlo tako će biti sve samo nas neće biti.Mnogi su koračali kroz prostoriju i okolo,sada počivaju.Život brzo prolazi sami vidite kako dani lete.

Uređenje i prenamjena Duhanske stanice kao tema diplomskog rada studenata
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari