HNŽ: Postignut dogovor o prekidu štrajka zdravstvenih radnika

ljubuski.info

Svečano potpisivanje novog kolektivnog ugovora bit će u ponedjeljak u 13 sati, rekao je Ivica Anić predsjednik pregovaračkog tima zdravstvenih radnika i Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, što bi značilo da će u utorak biti prekinut i štrajk zdravstvenih radnika.

Nakon jučerašnjeg sastanka usuglašen je Kolektivni ugovor i ugovor između pregovaračkog tima Vlade HNŽ i Sindikata. Isti je danas na dnevnom redu Sjednice Vlade HNŽ gdje je potvrđen, rekao je.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na današnjoj je, 2. sjednici usvojila Odluku o davanju suglasnosti na Prijedlog Kolektivnoga ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika s područja zdravstva na području HNŽ-a, kao i uvjetima i roku primjene. Za potpisivanje Kolektivnoga ugovora ovlašten je resorni ministar dr. sc. Milenko Bevanda.

''Premijerka želi da što prije potpišemo ugovor pa ga po kuriru šalje na protokol bolnice, da odmah stigne prijedlog Kolektivnog ugovora. Ja sazivam u ponedjeljak u 9 ujutro hitnu sjednicu Skupštine sindikata, gdje bi trebali usvojiti Prijedlog kolektivnog ugovora, nakon čega bi trebalo biti i svečano potpisivanje kolektivnog ugovora'', rekao je Anić.

Sindikati zadovoljni

Sindikati su kaže zadovoljni što su prihvaćeni uvjeti te kaže kako su imali odličnu komunikaciju s novom Vladom i ministrom.

''Hvala premijerki na ažurnosti rješavanja situacije, novom ministru, ali i direktorici Zavoda za javno zdravstvo'', zahvalio je Anić.

Premijerka Vlade HNŽ-a Marija Buhač, uoči prošle sjednice Skupštine HNŽ-a ponovila je kako su nadležni održali prvi sastanak s predstavnicima sindikata, kada su tražili ''par dana'' da na temelju onog kolektivnog ugovora koji je bio u završnoj fazi, dobili podatak o financijskim pokazateljima odnosno o iznosu potrebnih sredstava za plaće na temelju tog kolektivnog ugovora.

''Protekle dane smo potrošili u prikupljanju tih podataka od zdravstvenih ustanova, jučer smo dobili konačan podatak o iznosu potrebnih financijskih sredstava'', rekla je Buhač.

Uvjeti

Podsjetimo, generalni štrajk gotovo 4.000 zdravstvenih radnika HNŽ-u započeo je 2. studenog, nakon višemjesečnog pozivanja Vlade na čelu s Nevenkom Hercegom da započnu pregovarački proces. S početkom pregovora, zdravstveni radnici poručili su da je vlada ponižavala zdravstvene radnike, rekavši da krše Zakon.

Naglasili su tada da mjesecima rade bez kolektivnog ugovora, a da Vlada nije uradila ništa da se spriječi kolaps zdravstva. Iako su zdravstveni radnici od svibnja pozivali Vladu da formiraju pregovarački tim i krenu u pregovore oko kolektivnog ugovora, Vlada je to učinila na žurnoj sjednici tek u studenom, o čemu su javnost obavijestili na dan početka generalnog štrajka.

Vlada je govorila kako su ispratili svoj dio obveza korektno i odgovorno te da su u mandatu bili korektni prema socijalnim partnerima, sindikatima proračunskih korisnika kojima je jedinim poslodavcem, neupitno je posvjedočeno kroz proteklih osam godina, s potpisanih čak šesnaest granskih kolektivnih ugovora.

Sindikati su na početku štrajka kako traže povećanje plaće oko 30 posto.

''Mi ne želimo štrajk, želimo da sjednemo za pregovarački stol s Vladom i da po zakonu pregovaramo i potpišemo kolektivni ugovor'', kazao je tijekom prosvjeda Dalibor Vuković predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a, dodajući kako traže povećanje plaće dva puta po 15 posto kako bi zdravstveni radnici bili mirni i dobili zasluženu plaću, te otišli na radno mjesto zadovoljni.

Bljesak.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari