BiH se „naoružava“ pirotehnikom, uvoz ruši rekorde

ljubuski.info

Do nove godine ostalo je manje od 40 dana, a prodavnice pirotehnike uveliko obnavljaju svoje zalihe. Podaci Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine pokazuju da je za deset mjeseci ove godine vrijednost uvoza preko tri milijuna maraka, što govori da će ponuda biti velika, a da blagdanski dani neće proći bez pucnjave i eksplozija, piše Capital.ba.

Samo u listopadu ove godine uvezeno je 116 tona vatrometa, petardi i drugih pirotehničkih sredstava vrijednih 780.527 maraka, uglavnom iz Kine.

Veće količine nisu ušle u zemlju još od rujna 2020. godine kada je vrijednost uvoza bila 962.634 maraka.

Iako posljedice mogu biti ozbiljne i trajne, pogotovo kod djece, pirotehnika je neizostavan dio novogodišnjih praznika. Uvoz ne opada, već naprotiv raste.

U prošloj godini i deset mjeseci ove, BiH se "naoružala" sa 903 tone pirotehnike plaćene 6,72 milijuna maraka.

Ranijih godina to je bilo daleko manje. Tako je 2021. uvoz iznosio 1,73 milijuna KM, 2020. je uvezeno nešto preko dva milijuna maraka, dok, primjera radi 2018. godine on nije bio ni milijun maraka.

Iako nadležni MUP-ovi svake godine provode preventivne kampanje, građani se ne boje ni relativno visoke kazne. Tako je za upotrebu pirotehničkih sredstava u Republici Srpskoj na mjestima na kojima može doći do uznemirenosti građana propisana kazna od 300 do 900 maraka za fizičko lice, a od 2000 do čak 6000 maraka za poduzeća. Slične kazne su i u Federaciji BiH.

Capital.ba

Glas naroda

Kad ce protuzracna obrana da se uveze....pitam za Ukrajince.

U normalnim državama to je zabranjeno.Priroda se zagađuje,razne ozljede na djeci,životinje nemaju mira…STOP pirotehnici!

BiH nije normalna država niti je europa pa stoga se triba još jače pucati vatromet rakete da turisti dolaze, a ćukenja i psiće neka stave slušalice i u podrum. Pravi muškarac balkanac ne triba peseka!

Pucanje je naš narodni običaj i tradicija. Tribalo bi razvit turizam oko toga da turisti dolaze da vide pucanje i vatromet.

Valjda ovaj nas obicaj i tradiciju objavila mlada iz turisticke zajednice..Bebek je uputio..on je veliki znalac

Ne mogu kad sa sobom vodaju ćukenja. Još bi nas tužili da smo im ćuki nanijeli duševnu bol pa sad mora na psihoterapije

zbog takvih kao ti nas i smatraju zaostalim [ * neprimjereno * ]ama

U arapskim zemljama je običaj skoro baš uvijek da se vodoravno rafala,tako nije ni loše da nam se djeca već pomalo počmu privikavat na miris baruta i pucnjeve.Mislim da će im brzo trebat?

Ako (im) bude trebalo bit rata (vanjske društvene geopolitičke sile će ga i izazvat)

Kad ce tesko naoruzanje,,,,ili moramo vaditi svoje.

Hoćete li smanjiti svjetlost na onoj bljeskalici od reklame u kružnom ili će morati raditi pirotehnika?Uostalom postoje još dvije s istim problemom iako je problem u id iotima koji su dali dozvolu

Ljudi neprilazite onom međedu kod fontane, spojen direktno na Jablanicu bez ikakve zaštite osim ako neko ne želi doživjet konačno prosvjetljenje...

Molim te pojašnjenje, na što točno misliš i gdje?

Dobro kaže, prije pola sata sam ugledala, prestrašno, produžni iz socijalizma i direktno uštekano...jeza me uhvatila...

A tu dječje igralište

Užas, nema ono ni u Tadžikistanu...koliki nepismeni id.ot moraš bit da onakvu smrtonosnu zamku djeci postaviš ???

Treba slaviti i pucati i ukinuti sve zabrane što se tiče vatrometa i pirotehnike. A ove što su nabavili peseke i psiće pa im navodno smeta pucnjava neka idu na Zapad ili u gej Zagreb!

nisi se ni trebao potpisivat, vidi se da si iz zaostale vukoojebine

Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti kredit za kupnju kuće od nekretnina započeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona Alberta Kontakt e-mail: {Davidsonalbertloan [at] gmail.com }

Zovem se Marijana, iz HRVATSKE sam, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku od koje bih mogla dobiti kredit kako bih mogla kupiti kuću kakvu sam htjela. Dugoročno gledano, bilo je hrpa prijevara zbog kojih sam im povjerovao i na kraju dana su mi uzeli novac ne dajući mi ništa zauzvrat, čak ni 1 euro na moje ime, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikad nisam želio imati ništa s online tvrtkama za zajam pa sam otišao posuditi novac od prijatelja. Ispričao sam sve što se dogodilo i rekla mi je da mi može pomoći pronaći tvrtku za zajmove koja mi može dati bilo koji iznos zajma koji mi je potreban i po vrlo niskoj kamatnoj stopi od 3%, također mi je rekla da je upravo dobila zajam od uputio me kako se prijaviti za kredit baš kao što mi je rekla, prijavio sam se s njima putem e-pošte: (davidsonalbertloan [at] gmail.com), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao, i na moje najveće iznenađenje dobio sam kredit u roku od 24 sati, nisam mogao vjerovati, ponovno sam sretan i bogat i hvala Bogu da takve kreditne kuće još postoje na ovim prevarama posvuda, savjetuju svima koji trebaju posuditi kredit putem e-maila (davidsonalbertloan [at] gmail.com). Nikada te neće iznevjeriti i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan [at] gmail.com) danas i dobijte svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan [at] gmail.com)

BiH se „naoružava“ pirotehnikom, uvoz ruši rekorde
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari