Preminuo Ante Knezović, poznati guslar i domoljub

ljubuski.info

Dana 20. studenog 2023. godine u 77. godini života, iznenada je u Radišićima u BiH preminuo Ante Knezović, poznati guslar i domoljub. Njegovo ime postalo je prepoznatljivo davne 1977. kada je snimio LP na kojoj su bile pjesme “Ispovijed pečalbara” i “Pogibija braće Lozić”.

I sam je s obitelji proveo mnoge godine kao pečalbar u Njemačkoj. Režimlijama je posebice zasmetala kravata s trobojnicom na njegovoj fotografiji koja je bila objavljena na gramofonskoj ploči. Zbog višestrukih domoljubnih djelatnosti bio je progonjen i osuđivan na zatvorske kazne.

Snimio je više domoljubnih pjesama, uključujući “Krunidba kralja Tomislava”, “Hrvatska poruka Srbiji”, “Mučenička smrt Hrvatskog sveca Nikole Tavelića” i druge.

Pogreb će biti 23. studenog 2023. na mjesnom groblju u Radišićima. Počivao u miru! Nek mu bude laka hrvatska gruda! Supruzi Mili i svima u obitelji sućut od Antinih prijatelja.

Dijaspora.hr

Glas naroda

Da. Istina. Toga se vrlo dobro sjećam, između ostalog. Pokoj mu duši!

Ispovijed Pečelbara i Pogibija braće Lozić su pjesme na kojima je najviše zaradio, na kojima se najviše proslavio. Nažalost te pjesme je na prevaru uzeo, ni marke nije dao autoru a bilo je dogovoreno koliko kome ide. Život jednako prođe......

Tko je bio autor?

pok.grgica spajić

Jerko Rezo-Paškić

Nije bilo značajne zarade, lokalno je bio poznat.

Jedne od najprodavanijih ploča u to vrijeme uopće. Ljudi su masovno išli u tuđinu a ostavljali obitelj, tako tu pjesmu su svi sa srcem slušali. Druga tema Vilanci (Financi) koji su ubijali ljude zbog par kila duvana, a pjesma opisuje kako je najkrvoločniji Vilanac ubijen nije bilo jačih tema u to vrijeme.
Može se reći da je glavna životna zarada ovog guslara bila preko tih ploča......

Priča ti je "niđe "veze.
Tebe nešto drugo muči.

Pokoj vijecni daruj mu gospodine.

Gusle moje od javora suva,anu moji usta od do uva.
Kada Sv.Petar pokuca džaba ti je guslit

Gusle moje od javora suva vas je Hrvat vikovima cuva,gusle moje od klenova panja kad guslite toga mi je manja...sinu munja od Berlina grada grom udari u sred Beograda,knjigu pise silni emigrante po imenu Pavelicu Ante pa je salje krvopiji svome kralju Petru Jugoslovenskome, kralju Pero primi ti na znanje vanredno se primaklo je stanje.....itd.

Gusle moje od javora suha zapjevo bi hrvat pismu ali nema zuba

za sve vas triba moliti
Bože sačuvaj i gotovo...

Preminuo Ante Knezović, poznati guslar i domoljub
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Audio/Video

Posljednji komentari