M.R.M. Ljubuški nema konkurenciju kada je u pitanju poslovna suradnja sa vlasti

ljubuski.info

Ministarstvo sigurnosti BiH izabralo je tvrtku od koje će kupiti dva automobila. Za ovaj luksuz izdvojeno je oko 200.000 KM proračunskog novca, a znamo da on ne pada s neba nego iz džepova građana,

Natječaj za nabavku vozila, podijeljen u dva lota, objavljen je početkom rujna. Pregledom natječajne dokumentacije nije bilo teško donijeti zaključak kakve su želje ministra Nenada Nešića.

Specifikacijama su u detalje opisane dvije marke automobila, o čemu je portal pisao u tekstu „I Nešić voli luksuz na račun države: Za dva automobila 200.000 KM“

“Crtaju” željene automobile

Nakon provedene natječajne procedure na Portalu javnih nabavki i web stranici Ministarstva sredinom listopada objavljena je odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača iz koje je, jednostavno, jasno koliko su u kompaniji “M.R.M.” iz Ljubuškog bili sigurni da će odnijeti pobjedu i da neće imati konkurenciju.

Jer, kako drugačije objasniti njihovu „hrabrost“ da ponude cijenu koja je samo jednu jedinu marku niža od procijenjene vrijednosti nabavke skupljeg vozila, te deset maraka kada je u pitanju jeftiniji model. Ispostavilo se, naravno, da su bili jedini i najuspješniji ponuđač.

Procijenjena vrijednost skupljeg automobila bila je 111.111 KM bez PDV-a , a drugog, manje luksuznog, 54.700 KM. Prema onome što je navedeno u specifikacijama pretpostavljeno je da se radi o Volkswagenovim vozilima „Touareg“ i „T-Roc“.

Pojašnjenja radi, Zakonom o javnim nabavkama zabranjeno je precizirati marka automobila, ali ugovorni organi insistiranjem na nekim detaljima i karakteristikama dobiju upravo ono što žele.

Kako bi provjerili navode iz ranijeg teksta 1. studenog novinari su se e-mailom obratili Ministarstvu sigurnosti BiH s pitanjem koji su automobili kupljeni. Međutim, ostali su uskraćeni za odgovor i nakon nekoliko naknadnih intervencija.

Unosno natječajno poslovanje

Prema podacima koji su dostupni na Portalu javnih nabavki, tvrtka iz Ljubuškog odlično posluje na račun institucija svih razina vlasti u BiH te javnih poduzeća.

Naime, nakon ugovora s Ministarstvom sigurnosti BiH, “M.R.M.” je 7. studenog zaključio ugovor o isporuci više putničkih službenih i specijaliziranih motornih vozila i s Ministarstvom obrane BiH. Javna nabavka bila je podijeljena na četiri lota, a spomenuta tvrtka bila je jedini i ujedno izabrani ponuđač za svaki od njih. Ukupna vrijednost ove nabavke je 384.000 KM bez PDV-a ili 450.000 s uračunatim porezom.

Izgleda da ministri sigurnosti i obrane, Nenad Nešić i Zukan Helez, ipak, imaju nešto zajedničko kada je ukus u pitanju, usprkos tome što se u javnosti međusobno „časte“ uvredama. Podsjećanja radi, nedavno je Helez optužio kolegu Nešića da koristi narkotike, a ovaj mu uzvratio uz opasku da mu je “alkohol poremetio stanje uma”.

No, vratimo se na “M.R.M.”. Samo u prvih devet mjeseci ove godine inkasirao je više od 4,1 milijuna maraka, bez PDV-a, od automobila prodatih institucijama, a sklapao je i razne druge ugovore manje vrijednosti. U ovaj iznos nisu uvršteni spomenuti ugovori s dva ministarstva niti ostali koji su sklopljeni nakon rujna.

Teško je nabrojati sve kojima je “M.R.M.” prodao svoja vozila, ali neki od njih su JP Autoceste FBIH d.o.o. Mostar, Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, Nezavisni operator sustava u BiH, Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, MUP Zapadnohercegovačke županije, SIPA, domovi zdravlja i županijske skupštine.

Primjera radi, u rujnu je s Autocestama FBiH sklopljen ugovor za isporuku putničkih automobila u vrijednosti od 398.600 KM i gospodarskih motornih vozila od 190.000 KM. Prema službenim podacima, vlasnici su Emilija Bilić, Manuela Doko i Blago Rupčić.

Fokus

Glas naroda

Ratni profiteri vladaju pošten svijet odlazi

Miroslav Rupčić i vartburg stari 92.

Miro je dobar čovjek, svakom pomaže. Zna i umije. Ko umije njemu dvije

Ukucaš Miroslav Rupčić i internet ti sve kaže

Zar je ovo istina

Nikom taj ne pomaze nego sebi..jako los covjek..radio ssm s njim..

Dta umije?dobro krasti..

U prvom redu u crkvi

Ok Šire

Ne zarade oni puno na prodaji novog auta samo oko 10 posto.Ali na servisu tu oni deru.

U cemu je problem? VW i je auto za naseg dzepa i za nasih puteva. A i vridi datih novaca.

Svaka čast, jedina firma u kojoj se kvalitetno i bezrezervno zdušno voli Rvacku...

Dnovinar koji se čudi tome da je netko dostavio ponudu 1KM ispod procijenjene vrijednosti zaslužuje jako malo pažnje.
Istraživački novinar bi trebao savladati temu o kojoj piše ukoliko želi biti aktuelan i relevantan.

Uvidom u zakon o javnim nabavkama jasno je da se u svim nabavama provodi postupak e-aukcije.

Upravo iz tog razloga, dio prakse je postalo dostavljati ponude koje "idu" do krajnje procijenjene vrijednosti jer je za očekivati natjecanje, tj. spuštanje cijene na e-aukciji.

Po pitanju "jedne ponude", novinar je opet primašio.

Natječajna dokumentacija nije konačni "akt", tj. ista je sukladno zakonu podložna promjenama.
Ukoliko je netko zainteresiran nuditi i sumnja u pristranost, postoji više alata kojima se može utjecati na izmjenu dokumentacije.

Puno bolja tema bi (po meni) bila zašto se toliko novca troši na nabavu vozila. Vozila koja mi plaćamo.
Zašto državni službenik (ili kako već) treba voziti auto čija je vrijednost >100.000 KM?

No, u tom slučaju novinar bi se trebao zamjeriti ministru ili kome već... Šteta za novinara bi vjerojatno bila veća.

Puno lakše je vrijeme kratiti poduzetnicima i općenito ljudima koji nešto rade jer odgovoriti im ne mogu nego sudom. A onaj tko bilo što radi nema vremena za sud.

Sve ovo vjerojatno ne bi ni bila vijest da su navedena auta ponudili i prodali poduzetnici iz Tuzle, ili možda Sarajeva.

Jer, zavist je ipak nešto što se najbolje prodaje.

Istina je da auto kuća u dogovoru sa kupcem napise specifikaciju koju objavi služba za nabavu kupca u time se sve završava. Prvo dogovor kupca i prodavača, iza toga tehnicke službe proceduru, formalnost da " sve bude po zakonu", iza toga ako je država kupac ide procenat dogovaratelju. Tako vam se to radi.

Ovo vam je dokaz da adzovci u BiH žive najbolje od svih Hrvata na svijetu

vozila VW u BiH uvozi PORSCHE Sarajevo i nežele sudjelovati u ovom kriminalu i svakako prodaju vozila

Trebali bi voziti isto ono auto koje posjeduju u stvarnom životu, koji su platili svojim novcem.. Pa bi vidio voznog parka

Koje vozilo? 90% ih ni nema vlastito vozilo jer se non stop voze u službenim. I ja bi tako

Dobro Miro,u pravu si ,ti si sve u pravu i uvijek

Miro Rupčiću kako si sa setrom Bizzonu prodo pauka za 291000 KM?
koliko ste ukrali od naroda? 120000
sve se zna

Moras u zivotu biti lukav jer bit će ti lakši život.

Lukavstvo nije loppovvlukk
Loppovvlukk je kriminal

Ukrali su 50.mil.maraka od HV....kasnije su tražili stručne radnike za 8 stoja....pitali jel od poštene kuće!!!

I kad ja napisem da treba opet malo rata svi graknete na mene....vidite kako se covjek snasao I stekao kapital da pokrije sve Rupcice dok su zivi.

Pa hajde glavni hvo logističar jelavić i još jumbo zgrnio pare pa đe su sad

Pa gdje bi trebali bit setaju slobodno po Hrvatskoj sa nasim novcima I jos nam se smiju.

Nek pride granicu..koliko god ima..(nakrao.)..nemoze...nek ih tamo.

Pa sta ce u ovoj vukoj.....ni...Evropa im na dlanu mogu gdje hoce.

Ako ga i bude triba poć poredu najprije okosebe počistit [ * neprimjereno * ] koja se nakotila.Nije nama neprijatelj tamo neki nepoznati nego su to prvi susjedi i takozvane hrvatine

Točno tako

MRM jesjednako HDZ tako da se tu nema šta komentirati.Evo što pljačkaju novac poreznik obveznika ali da bar radnicima daju zasluženu plaću

Pustite Nešića nek troši ,"zaslužio" je on to!Navikao čovjek na luksuz,ta nece sada vozati auta stara dvije -tri godine .Sposoban covjek ,7-8 Nekretnina,trebalo je to sve "pošteno"zaraditi!!

M.R.M. Ljubuški nema konkurenciju kada je u pitanju poslovna suradnja sa vlasti
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari