Veliki broj žena u BiH tijekom života iskusi neki oblik nasilja

ljubuski.info

Nasilje se sada više prepoznaje. Prije dvadeset godina nasilje je bio privatni problem. Sada je svijest proradila i puno se više govori o nasilju nad ženama, poručeno je na konferenciju u Sarajevu na temu borbe protiv nasilja u obitelji, javlja Anadolu.

Gender centar Federacije Bosne i Hercegovine organizovao je u bh. prijestolnici konferenciju o temi “Multidisciplinarni pristup prevenciji i borbi protiv nasilja u obitelji”.

Direktorica Gender centra Federacije BiH Ana Vuković izjavila je da su tijekom konferencije posebnu pažnju posvetili Istanbulskoj konvenciji i preporukama koje je potrebno provesti u djelo u sklopu borbe protiv nasilja nad ženama.

Nasilje se sada više prepoznaje

“Nasilje se sada više prepoznaje. Prije dvadeset godina nasilje je bilo privatni problem. Sada je svijest proradila i puno se više govori o nasilju“, rekla je Vuković, napominjući da je vrlo važno da u slučaju nasilja u obitelji policija pravovremeno ide na mjesto događaja.

“Također, godinama govorimo da osobe koje su počinile nasilje ne smiju da rade na visokim funkcijama u državi“, dodala je.

Kako je rekla, i dalje u bh. društvu postoje stereotipi prema nasilju nad ženama.

“I dalje se često misli da je žena kada se uda da ona više nema ono svoje ja, nego da je ona podložna suprugu. Toga i danas ima u društvu“, kazala je Vuković.

Istaknula je također da se u postojećim zakonima koji reguliraju nasilje u obitelji radi na izmjenama i dopunama.

“Obiteljski zakon je arhaičan i mora pretrpjeti niz dopuna i izmjena kako to zahtjeva Istanbulska konvencija. Osim toga, ne mogu reći da su samo političari krivi, svi smo mi krivi za ovo što se događa, i ne samo institucije i ljudi koji rade u institucijama.

Krivi su i građani građanke, zato što se pravimo gluhi, nijemi i slijepi i okrećemo glavu. Nemojte okretati glavu, prijavite nasilje, to se sutra i vama može dogoditi. Prijava može nekome spasiti život“, rekla je ona.

Istanbulska konvencija je sporazum Vijeća Europe o ljudskim pravima koji se protivi nasilju nad ženama i nasilju u porodici i koji je otvoren za potpisivanje 11. svibnja 2011. godine u Istanbulu. Konvencija ima za cilj prevenciju nasilja, zaštitu žrtava i okončanje nekažnjivosti počinitelja.

Predstavnica UN Women u Bosni i Hercegovina Jo-Anne Bishop istaknula je da je konferencija važna, posebno zbog povećanja slučajeva nasilja nad ženama u Bosni i Hercegovini.

Deset žena od početka godine

“Nasilje je dovelo i do smrtnog ishoda za žene, deset žena od početka godine. Sada smo fokusirani na izmjene koje su potrebne po pitanju zakonodavstva u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama kako bi odgovaralo standardima Istanbulske konvencije, a to obuhvata sve aspekte nasilja nad ženama i djevojčicama, odnosno psihološko, fizičko, ekonomsko i seksualno nasilje“, rekla je Bishop.

Istaknula je također da fokus treba biti na mjerama prevencije nasilja.

“To podrazumijeva brojne mjere i načine reagiranja i obuhvata također izmjenu društvenih normi koje u sebi sadrže diskriminaciju ali i mijenjanje dinamike moći između muškaraca i žena, što je u srcu nasilja nad ženama i djevojčicama. To uključuje i važnost raznog reagiranja i procjene rizika koja treba da se provodi na sistematičan način i to čim se prijavi nasilje“, kazala je Bishop.

Prema istraživanjima provedenim u BiH, 90 posto građana izražava visok stupanj svjesnosti o problemu nasilja u obitelji, ali 45 posto građana nasilje u obitelji još uvijek gleda kao privatni problem.

Da se radi o ozbiljnom problemu, pokazuju i statistički podaci koji govore da je 47 posto žena u BiH tijekom života iskusilo neki oblik nasilja. Najčešće se radi o fizičkom nasilju, zatim psihičkom i seksualnom.

Bljesak.info

Glas naroda

Dašta, a kad su u pitanju djeca 90% žena smatra da "šipka je iz raja izašla". To nije nasilje, štali?

To je normalno, šipka je za djecu. Od kad je boga i čovjeka

I to te pošalje da je sam sebi ubereš...

A onda se čudite kad ti sin zgromi ženu. Samo zato što si ga naučio da jedino na taj način osiguravaš autortet i iskaljavaš emocije ljubavi i mržnje u isto vrijeme! Daj saberite se ljudi

Da su žene fizički superiornije nad muškarcima (kao muškarci nad ženama),100% muškaraca bi doživljavalo stalno fizičko nasilje,o ubojstvima da ne pričam. Ko misli suprotno pojma nema o ženama

To samo kod nas u hercegovini! zna se da su hercegovke glavne

nije nasilje samo fizičko

Polete za bogastvom pa trpe cijeli život turturu,ima ih hodaju sa dečkom iz ljubavi dođe pareša ode ona snjim bije bitab izgled.Većinom su to svekrve i svekra novci.Jedva ae čeka da ih odnesu u ledaru na vječni počinak.

Ne s.e.r.i. jesi cuo evo me staza u braku koliko oces i mirnih dana a bome i nasilja a di cu kad odem ?na cestu?udas se iz ljubavi pa sta?

Više je nasilja tamo gdje nema para. Kad se ima, ode svak svojim poslom

Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti kredit za kupnju kuće od nekretnina započeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona Alberta Kontakt e-mail: {Davidsonalbertloan [at] gmail.com }

Zovem se Marijana, iz HRVATSKE sam, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku od koje bih mogla dobiti kredit kako bih mogla kupiti kuću kakvu sam htjela. Dugoročno gledano, bilo je hrpa prijevara zbog kojih sam im povjerovao i na kraju dana su mi uzeli novac ne dajući mi ništa zauzvrat, čak ni 1 euro na moje ime, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikad nisam želio imati ništa s online tvrtkama za zajam pa sam otišao posuditi novac od prijatelja. Ispričao sam sve što se dogodilo i rekla mi je da mi može pomoći pronaći tvrtku za zajmove koja mi može dati bilo koji iznos zajma koji mi je potreban i po vrlo niskoj kamatnoj stopi od 3%, također mi je rekla da je upravo dobila zajam od uputio me kako se prijaviti za kredit baš kao što mi je rekla, prijavio sam se s njima putem e-pošte: (davidsonalbertloan [at] gmail.com), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao, i na moje najveće iznenađenje dobio sam kredit u roku od 24 sati, nisam mogao vjerovati, ponovno sam sretan i bogat i hvala Bogu da takve kreditne kuće još postoje na ovim prevarama posvuda, savjetuju svima koji trebaju posuditi kredit putem e-maila (davidsonalbertloan [at] gmail.com). Nikada te neće iznevjeriti i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan [at] gmail.com) danas i dobijte svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan [at] gmail.com)

Veliki broj žena u BiH tijekom života iskusi neki oblik nasilja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari