Prije 28 godina parafiran Daytonski mirovni sporazum

ljubuski.info

Daytonskim mirovnim sporazumom Bosna i Hercegovina je ustrojena kao država tri naroda i ostalih, te dva entiteta – FBiH i RS, uz dogovor da se arbitraža u vezi s brčanskim koridorom realizira naknadno.

Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Daytonski mirovni sporazum, parafiran je na današnji dan prije 28 godina. Radi se o dokumentu/pravnom aktu, sporazumnog karaktera, kojim je službeno okončan gotovo četverogodišnji rat u Bosni i Hercegovini (1992-1995.), a koji je parafiran 21. studenoga1995. godine u vojnoj zračnoj bazi 'Wright-Patterson' kod grada Daytona, u američkoj saveznoj državi Ohio.

Mirovni pregovori odvijali su se od 1. do 21. studenoga 1995. godine pod imperativom zaustavljanja rata, a Daytonskim mirovnim sporazumom Bosna i Hercegovina je ustrojena kao država tri naroda i ostalih, te dva entiteta – FBiH i RS, uz dogovor da se arbitraža u vezi s brčanskim koridorom realizira naknadno.

Glavni akteri mirovne konferencije – prvi predsjednik Predsjedništva tadašnje Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik bivše Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević, bili su u konačnici i potpisnici Daytonskog mirovnog sporazuma 14. prosinca 1995. godine u Elizejskoj palači u Parizu.

Sve tri države nastale su disolucijom bivše SFRJ, a njihovi čelnici - potpisnici Sporazuma su se obvezali da međusobne odnose reguliraju u skladu s Poveljom UN-a, Završnim helsinškim aktom i drugim dokumentima OESS-a, uz međusobno poštivanje suvereniteta i rješavnje nesporazuma na miroljubiv način.

Daytonski mirovni sporazum potpisan je u prisustvu tadašnjeg državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Warrena Christophera, a glavni američki posrednici bili su - Richard Holbrooke, bivši zamjenik državne tajnice Madeleine Albright, i američki general Wesley Clark.

Potpisivanju Daytonskog mirovnog sporazuma u Parizu svjedočili su tadašnji američki predsjednik Bill Clinton, glavni tajnik UN-a Boutros Boutros-Ghali, bivši francuski predsjednik Jacques Chirac, tadašnji britanski premijer John Major, glavni tajnik NATO-a Javier Solana, njemački kancelar Helmut Kohl, ruski premijer Viktor Černomirdin, kao i švedski premijer Carl Bildt, koji je, također, bio kopredsjedavajući mirovne konferencije u ime Europske unije.

Daytonski sporazum je bio kulminacija tzv. 'šatl (Shuttle) diplomacije', koju je vodio Richard Holbrooke sa svojim timom pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država.

Inače, Sporazum se sastoji od 11 aneksa, među kojima je i Aneks 4 – Ustav Bosne i Hercegovine.

Ovim dokumentom potvrđeni su - suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost države Bosne i Hercegovine, te propisane nadležnosti BiH i entiteta, kao i odnosi između institucija, te način izmjene Ustava BiH.

U trenutku potpisivanja, Daytonski sporazum je donio dugo priželjkivani mir, te, istovremeno, i novu institucionalnu arhitekturu, odnosno takav organizacijski model države koji bi se mogao smatrati jedinstvenim – sui generis – s obzirom na to da se ne može podvesti pod uobičajene modele ustavnog uređenja.

Upravo daytonsko ustavno uređenje u međuvremenu je postalo 'kamen spoticanja', predmet sporenja i kontinuiranih prijepora, a prema preovladavajućem mišljenju, i temeljna prepreka funkcioniranju moderne države Bosne i Hercegovine, kao i procesu njene evropske, odnosno euroatlantske integracije.

FENA

Glas naroda

I prodaše nas Amen

Naoružanje Teritorijalne obrane SR BiH na dan 15 .05 .1990 kada je izvedena najveća pljačka oružja i municije u svijetu od postanka svijeta .Količina srestava koju oplećkaše Srbi i Velikosrbi: 269.356 szreljačkog naoružanja, 16.240 minobacača ,ručnih bacača i ptotuavionskih topova, 211 protuavionskih raketa i 84.724.089 metaka za streljačko naoružanje ,580 tona minsko ekdplozivnih sretstava. U SR Hrvatskoj broj naoružanja je bio nešto manji ali je isto oplećkan od strane Srba . Dragi Ljubušaci kad pročitate ove podatke onda će te shvatiti zašto Rvati iz Ercegovine obožavaju Srbe i zašto im se dive? "Čuvajte Republiku Srpsku" reče najveći rvacki sin i naravno da mali sinovi misle isto.

Na kraju rata ste imali i oruzje i iskustvo ali nista se znacajno desilo nije. Zasto? Jel zbog Hrvata iz Hercegovine?

"Ništa se značajno nije desilo" Reče ovaj plaćenik iz Dabra. Čudno da nije čuo za traktorijadu u kolovozu 1995 ili je možda obolio od kronične amnezije. Ža mi ga je stvarno!

Tebe je,meni se cini, neko dobro pripa pa pucas na svaki susanj. Cojek pise za BiH.

Odnosno palamudi.

Goste-14;55:35 jesi proda traktor 539 ? Imam pravog kupca i vidim da si stalno na portalu pa javi HITNO!

Herceg Bosna ode Srbima i muslimanima, [ * neprimjereno * ]čka politika kad smo došli do Banjaluke mi izgubišmo vjekova ognjišta.

Herceg Bosna i jeste srpski projekt,bar ona bobanova herceg bosna.Nema Herceg Bosne bez Banjaluke ii Posavine

Di si ih ti izgubio? Lumenkoviću (ovo se suzdržajem da te ne nazovem nekim pogrdnijim imenom)

Potpisana izdaja

Onda pružiše si ruku, na komšiju se ne može. Onda popiše po jednu i razguliše...

Evo uvenuli u saboru zahvaljuje Plenkiju sto daje novac Hrvatima u BiH pa kad ga daje oni ga pokradu,uvenuli jesi li vratio novac vrticu sto je RH dala.

Rečeno mu koliko budeš tražio prava za Hrvata u Bih,toliko ćeš morati dati Srbima u Slavoniji i tako su oni ugradili HB u federaciju i integrirali Srbe u dio zauzete Slavonije unutar Hevatske i s time nas je Hrvatska pokopala i izdala za sva vremena i dala osobne i putovnice da se možemo lakše preseliti.I meni je žao što od ovi nasih nitko nema mu*da da to kaže što su [ * neprimjereno * ]ci Mate Granic i Tuđmana potpisali a Zubak nije.Zato danas Muslimani sve ono koriste što im je Daytonom dato i zato potkupljuju za novaca strane ambasadore i pojedini naše Jude da nam oteže što više polozaj..

A Kraljevic bi ginuo za njih.

Ništa novo nisi rekao

Pa sta se cudimo kad Covic kaze javno da je ponosan na republiku Srpsku, da je cuvaju kao zenicu svog oka,da je ponosan sto ona postoji...I Koji smo mi Hrvati lud narod opet glasaju za Hdz,Evo sto pokradu glasove nego jos narod I glasa za njih....Da mi je znati hicemo li ikada doci do pameti.

RS je i napravljena kao protuteza islamskom unitarizmu. I s te tacke gledista nami odgovara

Srbi su uzeli naoružanje od teritorijalne odbrane da nedodje do gradjanskog Rata izmedju Tri naroda da je ostalo podjednako oružja kod sva Tri Naroda bilo bi više stradalih to što su Srbi uzeli je čak i opravdano htjeli su da sprječe još veće zlo i krvoproliće.

Ne moze se sve pripisivat Srbima da bi se svoje prljave ruke pralo. Drugove komuniste iz svih naroda su drugovi Srbi lipo priveslali. Ali opet uzalud

Tako je pobro! Nalij ti nami još po jednu nešto mi drću ruke i slabo vidim ova slova na mobitelu. Aje živio!!

Evo danas kradezeovci slave Herceg Bosnu koju su prokockali, narod rastjerali, sve uništili i opljačkali. Koji umovi kako tada tako i danas, da se zgroziš.

A ti uma ni tad ni danas?

Zavezana luđačka košulja u koju je ubaševa republika zločinačka zbok oje dok je god s ove strane Drine neće biti mira

Najnovija vijest! Republika Hrvatska protijerala srpskog diplomata. Šta sad?

Pa napisana su 4 Daytonska sporazyma...izvorno onakav kakav je I 3 sporazuma kako pase kojem narodu ovdje...svi ga tumace na svoj nacin.

jadni ti smo sta od nas uradi americka demokratija i britanski nacijolizam

Jedan pametan komentar, hvala

Pa dimi prema istoku i ti i svi što vam smeta Amerika, Njemačka općenito zapad, kao i svi istočnjaci pričate protiv a svi u Europu,bolesno

Amerika vlada u Bosni. Mi smo kolonija od Amerike i Njemacke!!!! I dalje cemo biti jer narod je slijep!

Je u Bosni ali nije u Hercegovini.

Zašto ne spavaš Hercegovče u 05.33.24? Gdje si dežurni u Elektrprivredi Narodne Republike Erceg Bosne ili si dežurni u savijetu za za zaštitu ustavnog poretka Narodne Republike Erceg Bosne?

Nema svak privilegiju da spava ko ti. Alibriga tebe tebi je sendvic zacarantovan iako od mog rada. A sta se more neko mora radit a neko blejit. Mi Herceg Bosne sinovi smo radisni i uspjesni ne cekamo milostinju.

Uhljeb iz Elektroprivrede to je ovaj gost tako da ne bi došlo do zabune.

Izgleda da si ti uhljeb.

Brzo odgovaraš! De budi jednom u životu muško i javno priznaj gdje radiš i šta radiš u 05 i 30 ? Je li to neki problem?

Radim u opcini Ljubuski

HB ❤️❤️❤️

U 5 i 30 se sa žene silazi

Prije 28 godina parafiran Daytonski mirovni sporazum
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari