Klinika za dječje bolesti u Mostaru otvara vrata krajem godine

ljubuski.info

Davne 1964. godine izgrađena je zgrada Pedijatrije u Mostaru. 59 godina kasnije, koristi se ista zgrada, u mnogim segmentima zastarjela i dotrajala. Kako nije bilo moguće trenutačnu zgradu rekonstruirati, odlučeno je da se izgradi nova. Tako će se Klinika za dječje bolesti umjesto na dosadašnjih tisuću i po kvadratnih metara prostirati na više od 10 tisuća kvadratnih metara i moći će primiti duplo više pacijenata nego sada.

Izgradnja dugo iščekivane Klinike za dječje bolesti uskoro bi trebala biti gotova. Još se čeka oprema i aparati koji će biti instalirani, a prema najavama već bi oko Božića ova bolnica mogla otvoriti svoja vrata za male pacijente i njihove roditelje.

''Glavnina radova je na parteru, ono što je vani, dvorište. Unutra je stavljeno praktički sve od vrata, prozora, u završnim je montažama, čišćenju. Mi smo ovih dana imali tender za namještaj i medicinski dio opreme i, koliko znam, do sada nema žalbi i ja vjerujem da će biti opremljena do tog dana, barem 90 posto'', rekao je Ante Kvesić direktor SKB Mostar.

''Mi ćemo u novoj zgradi proširiti svoje kapacitete i ambulantne gdje ćemo s jedno 5-6 ambulanti, s koliko raspolažemo ovdje, preći u 15-16 ambulantnih prostora gdje će naši subspecijalisti moći obavljati svoje aktivnosti, neovisno jedan od drugog. Tako da se nadam da će i liste čekanja, tamo gdje ih imamo, biti manje'', kaže Marija Novaković Bošnjak načelnica Klinike za dječje bolesti SKB.

Financiranje

Godine su prošle u pripremi, a onda je početkom prosinca 2020. godine napokon započela izgradnja nove Klinike. Dolaskom pandemije Kovida-19 i vala poskupljenja, što je prvotnih planiranih 17 milijuna povećalo u 25 milijuna maraka za bolnicu, probijeni su rokovi. Ipak, i to se prebrodilo.

Federalna je Vlada izdvojila sedam milijuna maraka, a značajnu je potporu dala i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije.

''Ono na čemu je Vlada radila i na čemu je istrajala, to je da budemo ključni čimbenik završetka spomenutog projekta, projekta Pedijatrije. Čini mi se da je ukupno negdje oko 26 i pol milijuna KM Vlada izravno kroz kreditna sredstva, bilo Saudijskog fonda, bilo Razvojne banke, usmjerila upravo u završetak Pedijatrije'', rekao je Pero Pavlović glasnogovornik Vlade HNŽ.

Tako će se nova Klinika prostirati na pet etaža na kojima će raditi 36 liječnika zajedno s medicinskim i pomoćnim osobljem, njih ukupno oko stotinu. Umjesto dosadašnjih 95, sada će moći primiti 200 djece, a dobit će i prostor za dnevnu bolnicu.

Nova jedinica intenzivnog liječenja

''To je najviši mogući standard koji postoji. Bilo bi blesavo raditi novu bolnicu a ne napraviti je dobru. S druge strane, sobe u toj bolnici su za jedno dijete i roditelja. Svaka soba ima sanitarni čvor. I svaka soba ima priključak za eventualne, u nekim situacijama da može postati soba za intenzivno liječenje za to dijete'', kaže Kvesić.

''Ono što mene najviše od svega veseli, to je nova jedinica intenzivnog liječenja. Puno bolja i prostranija od ove, sa novom modernom opremom s kojom ćemo zaista moći stati uz najveće pedijatrijske klinike u regiji i moći pružiti najbolju zdravstvenu zaštitu za one kojima je to najpotrebnije'', dodala je načelnica Klinike za dječje bolesti.

Stručnog osoblja za novu mostarsku Pedijatriju, koja je trenutno najznačajniji zdravstveni projekt u Federaciji, neće nedostajati. Osim što će biti na ponos cijele regije, nova će klinika osigurati da se znatno manji broj djece liječi van naše zemlje.

BHRT

Glas naroda

Bog dao da nikom ne tribalo . Lipo je za vidit ali i znat da ako i zatriba da se ima di licit.

Napokon. Ona stara je jezovita.

Otvori vrata da uđeš na nogama a vratiš se u sanduku. Jadan je tko tamo iđe.

Klinika za dječje bolesti u Mostaru otvara vrata krajem godine
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari